20 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăOMV si-a dublat participatia la MOL si vrea sa preia compania ungara

OMV si-a dublat participatia la MOL si vrea sa preia compania ungara

Grupul energetic OMV – care detine compania Petrom – a platit circa un miliard de euro pentru a-si majora de la 10% la 18,6% participatia la compania ungara de petrol si gaze naturale MOL, pe care vrea sa o abordeze in legatura cu o posibila preluare, a anuntat, astazi, compania austriaca, citata de Reuters, informeaza Mediafax.

Grupul austriac sustine ca operatiunile desfasurate de cele doua companii se completeaza din punct de vedere regional in Europa Centrala si ar trebui sa profite de tendintele de consolidare ale sectorului de petrol si gaze naturale, unificandu-si activitatea.

"OMV vrea sa isi consolideze participatia strategica la MOL prin aceasta operatiune. Compania este convinsa de beneficiile pe termen lung asociate unei cooperari mai intense", se spune intr-un comunicat al companiei austriece, prin care firma ungara este invitata sa participe la un dialog "deschis si constructiv".

Investitorul austriac a cumparat o participatie suplimentara de 8,6% la MOL la un pret apropiat cotatiei bursiere, investitia efectuata de OMV ridicandu-se la circa un miliard de euro.

MOL a propus si altor investitori realizarea acestei tranzactii, a mai anuntat OMV, fara a oferi detalii.

Investitorul austriac vrea sa convinga managementul MOL sa accepte unificarea operatiunilor celor doua companii, pentru a forma un jucator central-european in domeniul energiei suficient de puternic pentru a se confrunta cu concurentii rusi, a declarat, duminica, o sursa apropiata situatiei.

Cu toate ca participatia actuala se ridica la 18,6%, drepturile de vot ale OMV sunt limitate la 10%, potrivit statutului companiei ungare.
Conducerea MOL ar putea alege sa se opuna propunerii OMV, a precizat sursa.

Directorul de strategie al MOL a declarat, pe 6 iunie, ca extinderea companiei, cel mai probabil printr-o achizitie, este esentiala pentru mentinerea independentei, adaugand ca MOL ia in considerare in acest sens toate oportunitatile, indiferent de amploarea lor, nu insa si combinarea operatiunilor proprii cu cele ale OMV.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Analiză Bloomberg: Faimosul Spotify, sursă de milioane de dolari pentru “inginerii digitale”

Un american a creat mii de conturi false pe Spotify și un program automat, pentru a genera milioane de ascultări false Spotify este un serviciu...

AEP a refuzat decontări de peste 2 milioane de euro pentru AUR. O mare parte din bani ar fi urmat să ajung la firme...

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a refuzat să deconteze o sumă de peste 2 milioane de euro solicitată de AUR, invocând încălcări ale legislației privind...

Măsurile de siguranță în cabinetele stomatologice: la ce să fii atent ca pacient?

Sănătatea orală este esențială pentru o viață sănătoasă, iar vizitele regulate la dentist joacă un rol important în menținerea ei. Cu toate acestea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă