17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăOfertele inceputului de vara

Ofertele inceputului de vara

Miez de an si inceput de vara, luna iunie starneste dorul de vacanta in imaginatia fiecaruia. Fara a se remarca drept varf de sezon, dar atractiv din mai multe puncte de vedere, beneficiind de o atmosfera stralucitoare si o briza racoroasa de sfarsit de primavara, ciresarul imbie pe toti la bai de soare, la mare si la  munte.

Perioada anului cu cel mai lung interval diurn, iunie descopera semnificatii aparte, nu doar pentru iubitorii de calatorii. Patronand o serie de obiceiuri de factura populara, precum Rusaliile sau Sanzienele, a sasea luna a anului denota si un aspect sacru, prin celebrarea Inaltarii Domnului. La 40 de zile distanta de Inviere traditia elaboreaza etape asemanatoare sarbatorii pascale. Ouale rosii si cozonacul isi fac din nou aparitia pe mesele crestinilor, solemnitatea evenimentului dovedindu-se motiv in petrecerea catorva zile alaturi de cei dragi.

Vara imbie turistii la scaldat
Inceputul verii reprezinta perioada in care orice destinatie turistica isi poate manifesta atractivitatea, datorata temperaturilor nu foarte ridicate si atmosferei in schimbare, ce pastreaza prin alternanta ploilor cu vremea insorita un aer permanent proaspat si revigorant. Agentiile isi urmaresc scopul, conturand permanent preferintele turistilor prin lansarea unor oferte cu adresa in directia litoralului, a croazierelor de scurta sau lunga durata si a SPA-urilor din statiunile montane, situate in dreptul unor lacuri cu proprietati curative. In definitiv, fiecare asezare poate deveni captivanta in masura in care se situeaza in apropierea unei ape, indiferent de originea acesteia. Incepand cu a doua jumatate a lunii iunie litoralul romanesc este la fel ca si in anii precedenti contractat in totalitate, o mare parte a celor interesati avand inca din primavara achitate partial sau integral diferite concedii pentru perioada sezonului proaspat lansat. Numarul locurilor de cazare creste, poate nu in raport cu cererea, dar constant, locatii de patru si cinci stele, de curand inaugurate, aducandu-si contributia la impresionantul procentaj de aproape 40% din capacitatea hoteliera a tarii, condensata de-a lungul tarmului romanesc. In continuarea acestuia, dar beneficiind de o plaja mult mai incapatoare si de un sistem "all inclusive" foarte apreciat, Bulgaria suplimenteaza cu succes, la fel ca in anii trecuti, cererea romaneasca estivala. Mii de turisti sunt asteptati in statiuni purtand denumiri indelung mediatizate pe plaiurile mioritice, precum Albena, Nessebar, Burgas, Kaliakra sau Balchik.

O anumita categorie a localitatilor ce beneficiaza de prezenta indispensabila a apei, jucand un rol important in efectuarea anumitor terapii, este reprezentata de centrele de sanatate balneo-climaterice. Acestea se constituie, indiferent de anotimp, in destinatia perfecta pentru orice categorie de varsta. Tot mai cautate pentru potentialul extraordinar in tratament si intretinere, statiunile balneare dispun de nenumarate resurse naturale. Un asemenea spatiu primitor, inconjurat de ape minerale, mofete si bioclimat corespunzator, se afla la Buzias, o localitate situata la 128 de metri altitudine, intre Lugoj si Timisoara. Tot in zona de vest a tarii, la 15 kilometri de municipiul Sibiu, se desfasoara pe o suprafata de aproximativ 35.000 mp, o salba de mici lacuri sarate, cunoscute sub apelativul de "litoral al Ardealului" in randul localnicilor. Formate in urma prabusirii unor mine de sare, exploatate inca din perioada stapanirii romane, ele sunt in prezent parte integranta a complexului balnear Ocna Sibiului.

Activitatile sportive atrag iubitorii muntelui
Odata incheiat anotimpul rece, muntele devine parca un pic mai prietenos, oferind celor care nu vor sa "il tradeze" in perioada anotimpului cald, cateva variante in petrecerea timpului liber, altele decat clasicele sporturi dezvoltate pe intinderea alba a zapezii. Echitatia poate fi efectuata in centrele de profil, la preturi variind intre 10 si 15 euro ora de calarie, in cadrul acestor ferme putand avea loc si cursuri pentru incepatori sau plimbari cu trasura. Paintball-ul, un sport adresat grupurilor organizate, formate din sase pana la zece persoane, consta in lupta cu bile de vopsea sustinuta intre doua echipe dotate cu un tip de armament special. Pentru un euro pot fi achizitionate 10 astfel de bile. Tenisul, un sport apreciat de multi turisti, practicat pe terenuri de zgura apartinand hotelurilor din categoria trei si patru stele, scoate din buzunarul celor interesati intre 15 si 20 de lei pe durata unei ore de efort sustinut. Drumetia cu bicicletele de-a lungul unor trasee marcate in acest scop, poarta denumirea de mountaine bike. Costul mediu al unei astfel de distractii se situeaza in dreptul a 10 lei pe ora. Sporturile extreme adresate celor dornici in a-si consuma adrenalina prin alte metode decat cele clasice, sunt de obicei mai costisitoare, un salt legat de coarda elastica sau o planare cu parapanta pornind din dreptul sumei de 100 de euro pentru o persoana. In majoritatea cabanelor care dispun de ATV-uri, inchirierea unui astfel de dispozitiv cu tractiune integrala poate fi realizata la pretul de 100 de lei ora.

Metodele anterior enumerate, de petrecere a timpului liber, se constituie in exemple prin care destinatia aleasa, indiferent de pozitionarea sa, la malul marii sau pe inaltimile platoului montan, poate implini aspiratiile turistilor dornici sa petreaca o vacanta de vis la inceputul verii.

Concedii intr-o Romanie insorita
Vedeta incontestabila a acestei perioade litoralul, genereaza tarife competitive, in cadrul unei ample oferte privind hotelurile aflate la malul Marii Negre. Fiecare statiune in parte, doreste sa atraga un numar apreciabil de turisti in incinta unitatilor de cazare, pornind de la un confort minim de o stea si ajungand la luxoasele edificii de patru sau cinci stele. Beneficiind de o zona cu izvoare hipotermale recomandate in tratarea reumatismului, Saturn (foto) reprezinta destinatia potrivita pentru intreaga familie. Aflata in sudul litoralului, in imediata apropiere a Mangaliei, cocheta statiune se remarca prin prezenta a trei hoteluri moderne si spatioase aflate la doar 20 de metri de plaja, avand in compunere cate 14 etaje fiecare. O camera dubla aici, pleaca de la 110 lei de persoana in sezon. Una dintre cele mai frumoase si fine plaje de pe litoralul romanesc se afla la Neptun, o statiune plasata intr-un decor incantator si elegant. Pretul pe noapte intr-un hotel de trei stele, se situeaza in dreptul a 100 de lei de persoana. Pana pe 16 iunie, Asociatia Litoral impreuna cu ANAT, promoveaza programul "Litoral pentru toti", distribuind pachete de sase nopti la preturi cuprinse intre 159 si 360 lei, de persoana. Zona montana beneficiaza de tarife relativ mai reduse, pornind de la 50 de lei o camera din categoria doua margarete in sistem pensiune, dar ajungand si la 100 de euro in hoteluri de patru stele. Cei interesati in efectuarea unor circuite educationale, pot opta in alegerea unui traseu monahal de patru sau sapte zile cu autocarul, avand ca scop vizitarea bisericilor si manastirilor de pe valea Oltului sau din zona Moldovei, pretul pentru o zi incluzand cazare si mic dejun, pornind de la 100 de lei de persoana.

Vacante de vis pe plajele Europei
si anul acesta preturile pe litoralul bulgaresc se dovedesc a fi imbatabile. Tarife pornind de la 12 euro camera single, in hoteluri de trei stele si de la 30 de euro in hoteluri de patru si cinci stele, atrag din ce in ce mai multi turisti romani. Statiuni din Turcia, ca Belek, Kusadasi, Lara sau Bodrum, dar si din Grecia, precum Halkidiki, Paralia, Rhodos, Thassos, vor abunda de turisti proveniti de pe intregul continent. In aceste locatii o camera, beneficiind in cele mai multe cazuri de servicii "all inclusive", poate fi inchiriata in perioada sezonului cald cu preturi cuprinse intre 35 si 85 euro pe noapte. Croatia se remarca drept o destinatie avand tot mai mare cautare, dezvaluind peisaje mirifice, mustind de vegetatie. Beneficiind de o superba si foarte bine intretinuta plaja la Marea Adriatica, micutul stat situat in centrul Europei, uimeste vizitatorii prin multitudinea insulelor sale si a unei zone de coasta surprinzator de pitoreasca. Vizitatorii vor fi placut surprinsi si de tarifele practicate in centre turistice, precum Porec, Zadar, Split sau Dubrovnik, situate intre 25 si 45 de euro in dreptul unor hoteluri sau vile de trei si patru stele. Oceanul Atlantic atrage precum un magnet turisti din cele mai indepartate colturi ale lumii. Un adevarat paradis, acesta se mandreste cu importante destinatii presarate pe tarmurile din nordul si vestul Peninsulei Iberice. In Tenerife, Gran Canaria, Madeira sau Estoril, ziua de cazare in minunatele bungalow-uri si hoteluri de lux porneste din dreptul a 150 de euro, putand depasi uneori si 1000 euro pentru cei care beneficiaza de piscina privata, abonamente speciale in centre wellness sau diferite alte particularitati privind confortul personal.

Cele mai citite

Atacurile israeliene din Fâșia Gaza au făcut 61 de morți în 48 de ore

Loviturile militare israeliene din Fâșia Gaza au ucis cel puțin 61 de persoane în decurs de 48 de ore, au declarat sâmbătă medicii locali,...

Film românesc, premiat la Festivalul Internațional de la Veneția

Filmul "Anul nou care n-a fost", regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, a câștigat două premii la Festivalul Internațional de la Veneția: Premiul...

Ce se va întâmpla cu Alfred Bulai după infarctul suferit în arest

Sociologul Alfred Bulai a ajuns la spital după ce i s-a făcut rău în arest. Surse spun că acesta a făcut infarct şi va...
Ultima oră
Pe aceeași temă