12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăOferte realiste pentru rezidentiale si terenuri

Oferte realiste pentru rezidentiale si terenuri

Carmen Mihaita, secretarul general al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), estimeaza ca piata imobiliara romaneasca trece printr-o perioada de reasezare a preturilor iar cererile si ofertele sunt mult mai realiste in acest an fata de anul 2008.

» Cum poate fi caracterizata acum piata imobiliara romaneasca?
Pentru ca sunt o persoana pozitiva iau in calcul partea plina a paharului. Piata imobiliara romaneasca trece printr-o perioada de asezare a preturilor asa cum, de altfel, s-a intamplat in ultimii cinci ani. Perioada 2003-2007 a fost caracterizata prin cresteri de pret sustinute de finantare facila. Din 2008, preturile au suferit o scadere fata de anii anteriori (de aproximativ 25-30%) pe segmentul de piata cu destinatia residenta care a beneficiat de "imbogatirea" excesiva a ofertei prin aparitia constructiilor noi. Aceste proprietati erau susceptibile de a fi tranzactionate prin credite. Sfarsitul anului 2008 a adus un blocaj al creditarii.

Succesiunea de evenimente de pe piata financiara a determinat diminuarea numarului de tranzactii raportat la numarul ofertelor, dar si scaderea cererilor din cauza dificultatilor de finantare. Din momentul in care preturile au intrat in declin a inceput si expectativa posibililor cumparatori in speranta ca se va ajunge la scaderi semnificative. Cresterea preturilor la materialele de constructii, preturile mari pe metru patrat la terenuri corelate cu finantarea dificila a afectat si piata de terenuri cu destinatie rezidentiala. Concluzia este ca piata rezidentiala si cea a terenurilor sunt, la ora actuala, zonele cele mai afectate de criza financiara.

– Ce se va intampla cu marile proiecte rezidentiale nefinalizate?
Fiecare dezvoltator are propria politica pe care o aplica in situatia in care ritmul vanzarilor este incetinit. Ma refer aici la proiectele finalizate sau aflate in faze finale. Unii si-au adaptat preturile la noile conditii de piata si asteapta sa vanda, altii inchiriaza. Proiectele aflate in faze incipiente pot avea dificultati pentru ca putini clienti mai fac rezervari stiind ca vor intra in posesia unei proprietati peste unu-doi ani. Practic proprietatea a fost acontata la pretul actual si care, automat, va trebui achitat. Probabil fiecare se gandeste ca poate peste doi ani preturile vor fi mult mai mici.

» Enumerati cele mai mari probleme cu care se confrunta, acum, sectorul imobiliar?
Problema care creeaza cele mai mari dificultati este pozitia bancilor in raport cu creditarea, urmeaza inflexibilitate proprietarilor si perceptia incorecta a fenomenului.

» Mai este Romania o piata atractiva pentru investitorii imobiliari?
Romania este inca o piata atractiva in care necesarul de locuinte, de spatii de depozitare, industriale si de birouri este inca nesatisfacut.

» Cum va arata piata imobiliara romaneasca dupa perioada de criza?
Deja se poate observa ca numarul tranzactiilor a crescut. Cererile si ofertele sunt mai realiste decat in anul 2008, ceea ce ne face sa credem ca blocajul este spre sfarsit. Bancile au "readaptat" conditiile de creditare in cursul lunii ianuarie si avem certitudinea ca posibilitatile de acordare a creditelor sunt in favoarea cumparatorilor. Pretul materialelor de constructii a scazut semnificativ, in medie cu 25%, ceea ce este incurajator. Piata imobiliara romaneasca este pe cale de a redeveni o piata tot mai activa.

"Trebuie sa te faci remarcat"
Carmen Mihaita este de parere ca atunci "cand scade numarul tranzactiilor este necesar sa te faci remarcat: investeste in publicitate "inteligenta", fa ca ceea ce vede din afara clientul sa fie cat mai atractiv, alege cele mai expresive imagini si cauta sa scoti in evidenta calitatile de necontestat ale proprietatii prezentate". "Nu trebuie facute economii ci trebuie eficientizata activitatea si oamenii dirijati spre activitatile care li se potrivesc. Astfel vor reusi sa faca mai multe tranzactii", a subliniat secretarul general ARAI.

Cele mai citite

Uniunea Europeană, gata să contracareze măsurile protecționiste, inclusiv posibilele decizii ale lui Trump

Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să se apere împotriva politicilor comerciale protecționiste, inclusiv în cazul unui eventual nou mandat prezidențial al lui Donald...

Comentariile lui Donald Trump privind posibila preluare a Groenlandei au stârnit reacții puternice în Europa

Comentariile președintelui ales al SUA, Donald Trump, privind posibila preluare a Groenlandei au stârnit reacții puternice în Europa, unde ministrul francez de externe, Jean-Noel...

Mikel Arteta dă vina pe minge pentru înfrângerea Arsenalului cu Newcastle: „Este înșelătoare”

Antrenorul spaniol al lui Arsenal a invocat caracteristicile mingii utilizate în Cupa Ligii pentru justificarea înfrângerii cu 0-2 în fața lui Newcastle. Arsenal a pierdut...
Ultima oră
Pe aceeași temă