9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăOferta statului pentru grau, o gluma

Oferta statului pentru grau, o gluma

» APIA poate prelua de la fermieri cate 80 de tone de grau incepand din luna noiembrie la un pret de 3,58 lei/kg.

» Oferta statului e cu 28% sub nivelul actual al pietei si acopera doua treimi din costuri.

Fermierii considera ca oferta statului de cumparare a graului la un pret de 3,58 lei/kg, prin asa-numitul mecanismul de interventie, este inacceptabila deoarece nu acopera decat doua treimi din costuri. "Oferta acopera pretul de productie al graului in proportie de 60-70%", a comentat Marcel Cucu, presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).
Reactia autoritatilor statului este "cenzurata" de reglementarile europene stricte, care stabilesc un anumit pret al graului, impun ca oferta sa fie pentru graul panificabil si indica o perioada limitata de cumparare.

Liderii industriei panificatiei sustin insa ca reglementarile europene au fost spulberate de realitatile pietei internationale, marcata de o scumpire masiva a cerealelor. "Preluarea graului la acest pret nu este o solutie inteligenta si, ca atare, nu va putea fi aplicata. Reglementarea insasi e ridicola si Romania ar trebui sa insiste sa fie adaptata la realitatile pietei, in care costurile de productie au crescut enorm. Trebuie sa se refaca toate calculele, deoarece ratiunea care a dus la aparitia preturilor de interventie a fost aceea ca ele ar trebui sa acopere toate costurile si sa asigure un profit rezonabil", ne-a declarat Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania (ANAMOB).

 

El sustine ca fermierii sunt nemultumiti de oferta actuala a morarilor, care platesc kilogramul de grau cu 0,45-0,50 lei, adica peste 140 de euro/tona, cu aproape 40 de euro peste oferta APIA. "Discutam de o oferta cu 28% sub cea data de piata acum, insa trebuie sa tinem cont ca in noiembrie pretul va fi mai mare. Nu vad ce producator ar fi dispus sa primeasca de la APIA trei mii si ceva pe kilogramul de grau, cand il poate vinde cu mai mult pe piata", estimeaza Marin.
Aceeasi opinie o are si Cucu, care considera ca acest ajutor este departe de a fi util producatorului agricol. "Nu vorbim de ajutor din moment ce pretul ingrasamintelor s-a triplat fata de anul trecut, iar cel al motorinei a crescut cu 60%. Acest mecanism de interventie este privit ca o gluma de fermieri", a mai spus presedintele LAPAR.

 

Sporadic, cantitati mici de grau se vand prin Bursa de Marfuri a Romaniei (BRM). In luna august cotatiile graului au oscilat in ringul Bursei intre 0,60 lei/kg si 0,70 lei/gk. Potrivit Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), fermierii isi pot vinde recolta in perioada 1 noiembrie 2008-31 mai 2009, la un pret de 101,30 euro/tona, limitat de reglementari ale Comisiei Europene. Fiecare producator de cereale poate vinde o cantitate minima de 80 de tone de grau comun, orz sau porumb, prin intermediul mecanismului de interventie la nivel european, ne-a declarat Gheorghe Albu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii (MADR).

» Rezerva de stat se mareste
Plafonul cantitatilor de grau acumulate la rezerva de stat va fi majorat cu 400.000 tone prin achizitii de pe piata libera, a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu. Decizia a fost luata in sedinta de ieri a Guvernului, iar actul normativ care va reglementa operatiunea va fi pregatit in maximum doua saptamani de Ministerul Agriculturii si Administratia Nationala a Rezervelor de Stat, potrivit reprezentantilor Executivului.

Cele mai citite

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...

Optimizarea Igienei cu Produse Profesionale: Tork, Lucart și Kiehl

Într-o lume în continuă schimbare, standardele de igienă joacă un rol esențial în asigurarea sănătății și siguranței atât acasă, cât și în mediile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă