Politica industriala are alocat in actualul program de guvernare un intreg capitol, numarul 13, in care pe mai bine de sase pagini sunt insirate tot felul de obiective cu un caracter general sau prea putin specific. Imprecizia formularii obiectivelor si gradul ridicat de generalizare al acestora fac dificila o cuantificare a gradului de realizare.
In primul rand, se afirma ca pentru Guvernul Romaniei obiectivul strategic al politicii industriale este cresterea competitivitatii si performantelor industriei romanesti in context european si mondial. De asemenea, se mai afirma ca obiectivele generale ale politicii industriale sunt cresterea competitivitatii, sporirea rolului cercetarii si dezvoltarii, promovarea unui management durabil al resurselor si protectia mediului, imbunatatirea pregatirii profesionale si ocuparea fortei de munca. Trecand peste faptul ca toate aceste sintagme pot fi auzite de mai bine de un deceniu in variate forme, trebuie sa remarcam ca un prim program de crestere a competitivitatii produselor industriale romanesti a fost demarat in urma cu mai bine de cinci ani de fosta guvernare.
Abia la sapte luni de la instalarea la putere, noua echipa de guvernamant a modificat, printr-o lege, vechea reglementare, stipuland ca sumele acordate de la buget pentru programele de acest tip vor fi evidentiate distinct in bugetele ministerelor beneficiare si ridicand in anumite cazuri plafonul finantarii bugetare. La sfarsitul lunii octombrie a acestui an a venit si o hotarare de guvern privind aprobarea Mecanismului de acordare a sprijinului financiar de la bugetul de stat prin Programul de crestere a competitivitatii produselor industriale, imbunatatind usor vechile reglementari.
La fix un an de la instalare, ministrul Economiei si Comertului a emis doua ordine. Prin primul dintre ele a fost aprobata componenta Comisiei pentru derularea mecanismului de acordare a sprijinului financiar, regulamentul de functionare al acesteia, modul de gestionare a activitatilor. Prin celalalt ordin a fost aprobata componenta Comisiei pentru solutionarea contestatiilor solicitantantilor privind Programul de crestere a competitivitatii produselor industriale.
Un obiectiv specific pomenit in document este accelerarea aplicarii Strategiei de dezvoltare a industriei miniere, cu accent deosebit asupra demararii procedurilor de privatizare a unitatilor ce pot prezenta interes investitional. Chiar daca au existat o multime de declaratii ministeriale pe aceasta tema, prea multe lucruri concrete nu pot fi bifate deocamdata in acest domeniu.
Cam acelasi lucru se poate spune despre optimizarea actualelor perimetre de exploatare in vederea concentrarii productiei. Mai degraba, activitatea acestui sector a fost marcata de scandalul numirii in functia de secretar de stat responsabil cu domeniul a unui personaj controversat sau de o serie de schimbari intens disputate la nivelul Agentiei Zonelor Miniere.
Un obiectiv care starneste cel putin hazul este cel referitor la intarirea disciplinei financiare in vederea reducerii arieratelor din domeniul energetic. Relevanta pentru modul in care s-a intarit disciplina financiara in domeniu este declaratia sefului Fiscului, care se plangea ca nu mai are ce sa execute silit la unele companii din sectorul minier si se gandea sa vanda la licitatie niscaiva termocentrale. In cele din urma, Guvernul se pare ca a gasit o solutie profund originala pentru a rezolva problema, pregatindu-se sa stearga cu buretele datoriile marilor companii din domeniu.