5.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăOaza cu aer curat in centrul Capitalei

Oaza cu aer curat in centrul Capitalei

Bucurestiul secolului XXI aflat intr-o continua si acaparatoare dezvoltare a pietei imobiliare, contabilizeaza un numar tot mai limitat de spatii verzi, locuri in care cetatenii sai, dar si turistii dornici de liniste si aer curat, sa poata savura cateva momente de relaxare.

Gradina Botanica indeplineste cerintele unui astfel de cadru, fiind situata intr-o zona centrala, usor de vizitat, in apropierea Palatului Cotroceni. Fondata in anul 1860, constituind un adevarat nucleu de conservare a biodiversitatii, gradina a cunoscut o istorie zbuciumata cu perioade de cumpana, fiecare moment de tranzit aducand totusi si unele schimbari benefice. Astfel, pentru o perioada de zece ani, intre 1874 si 1884, destinatia sa a fost mutata din arealul in care se afla azi intr-o zona situata in apropierea Universitatii Bucuresti, pe domeniile familiei sutu. Demersurile celui care din 1994 ofera numele Gradinii Botanice, profesor doctor Dimitrie Brandza, fac ca aceasta sa isi cunoasca localizarea finala pe amplasamentul actual, aproape triplat, la cele 17,5 hectare puse la dispozitie inca din anul 1884.

Diversitate coloristica, indiferent de anotimp
Pe intinderea gradinii isi gasesc locul un muzeu botanic construit intr-un neaos stil brancovenesc, o biblioteca cu lucrari in domeniul biologiei, sere de productie si de expozitie, precum si un institut de profil. Aleile parcului, purtand denumirile plantelor in dreptul carora se situeaza, serpuiesc, imbratisand un numar variat de sectoare, precum cel al florei mediteraneene, al Dobrogei, al Muntilor Carpati sau al celui cu plante decorative. Etapele de inflorire difera, gradina schimbandu-si astfel nuantele si infatisarea pe parcursul intregului an. Lunile de iarna aduc o explozie de culoare in dreptul serelor; azaleele, cameliile si arborii cu citrice incantand privirile vizitatorilor. Primavara presara covoare alb-galbui de ghiocei si narcise in tot parcul, anuntand aparitia perioadei rasfatate de razele blande ale soarelui. In zilele de vara parcul atinge apogeul, trandafirii, nuferii si o serie de plante perene fiind pictate parca, prin penelul invizibil al naturii, in incredibile tablouri naturale. Nu departe de intrare, intr-o zona numita Colina coniferelor, se afla un lac micut in care o serie de vietati traiesc laolalta intr-un biosistem perfect conservat. Rate, broaste testoase si o multitudine de pesti de diferite marimi si culori adauga un plus de naturalete locului. Parcul reprezinta o oaza de liniste in adevaratul sens al cuvantului, de-a lungul aleilor inflorite auzindu-se doar zumzetul libelulelor si trilul pasarelelor. Vizitatorii vorbesc incet atunci cand se afla in grup sau citesc imprastiati pe banci, la umbra binefacatoare a arborilor seculari.

Distrusa partial de razboi, transferata de-a lungul anilor in zone sau administratii diferite, ignorata uneori de cei in masura sa o ajute sa se dezvolte, Gradina Botanica "Dimitrie Brandza" din Bucuresti a rezistat timpului, constituind totusi o destinatie permanent asimilata pliantelor turistice ale Capitalei, un aport la configuratia natural-peisagistica a zonei si un popas odihnitor in mijlocul unei urbe cu un ritm de viata uneori mult prea intens.

Program de vizitare
Spatiile exterioare sunt deschise publicului pe timpul verii, intre orele 8-20 si iarna, in intervalul orar 9–17. Desi serele si muzeul au fost inchise cu putin timp in urma si pentru o perioada nedeterminata in scopul reamenajarii, Gradina Botanica a Capitalei incita, prin zona de parc, interesul vizitatorilor. Beneficiind de investitii si proiecte in scopul alinierii la standarde internationale a compartimentului de conservare a plantelor, cercetare si educatie, gradina aflata sub conducerea Universitatii din Bucuresti reprezinta un complex centru stiintific, dar si  una din atractiile permanente pentru o sumedenie de turisti iubitori de natura. Pretul unui bilet este de cinci lei, elevii, militarii in termen si pensionarii beneficiind de reduceri de peste 50%, iar grupurile organizate de ghid specializat oferit de administratia parcului. Aici se poate ajunge cu metroul pana la statia Politehnica sau cu transportul de suprafata, utilizand troleibuze si autobuze dinspre Gara de Nord, Universitate si cartierele Militari sau Drumul Taberei.

Cele mai citite

MADR găzduiește târgul care aduce tradiția în farfurie

Sărbătoarea culinară din inima Capitalei începe astăzi și se încheie sâmbătă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale organizează, în perioada 23-25 ​​ianuarie 2025, un târg dedicat...

Avatarurile lui Georgescu și fabricarea autorității: Profet, Expert, Erou

De la câștigarea primului tur de alegeri prezidențiale de către candidatul Călin Georgescu în decembrie 2024, multiple analize au încercat să explice succesul său...

Donald Trump trimite 1500 de militari suplimentari la granița cu Mexicul

Președintele SUA Donald Trump 'a semnat un decret pentru (desfășurarea) a 1.500 de militari suplimentari la granița' cu Mexicul, a declarat miercuri purtătoarea sa...
Ultima oră
Pe aceeași temă