20 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăO saptamana cu noi maxime istorice

O saptamana cu noi maxime istorice

In saptamana recent incheiata, cei mai importanti doi indici ai bursei au inregistrat evolutii puternic pozitive, atingand noi maxime istorice. Indicele BET a crescut cu 2,1% iar BET-FI s-a apreciat cu 11%. Maximul istoric consemnat la nivelul BET a fost de 9.213,33 puncte, crestere de 14,5% in 2007. BET-FI a atins si el un nou maxim istoric, de 80.742,76 puncte, apreciere de 28% anul acesta.
Volumele de tranzactionare inregistrate in saptamana recent incheiata sunt la un nivel dublu comparativ cu perioada precedenta. Zilnic, in medie, s-au transferat actiuni in valoare de 65,45 mil. RON. Peste 70% din tranzactii
s-au realizat pe segmentul SIF.
Luni, 18 iunie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis o decizie potrivit careia societatile de administrare a investitiilor (SAI) nu actioneaza in mod concertat cu fondurile de investitii pe care le administreaza. De altfel, aceasta este stirea care a influentat in principal dinamica SIF-urilor.
SNP Petrom a anuntat ca va investi 500 mil. EUR pentru construirea unei centrale electrice pe gaze, ce va fi construita in cadrul perimetrului rafinariei Petrobrazi si va fi alimentata cu gaze naturale prin intermediul unei conducte apartinand Transgaz. Centrala va fi functionala de la finele lui 2010 si va avea o capacitate de circa 860 MW.
Saptamana aceasta, SIF Oltenia (SIF5) a vandut aproximativ 3% din capitalul social al Altur Slatina (ALT). Pe fondul interesului creat de anuntarea propunerii privind majorarea capitalului social al Altur, SIF5, actionarul majoritar al companiei, a vandut prin intermediul pietei de capital aproximativ 12,5 mil. actiuni ALT, reprezentand 4,7% din capitalul social.
In urma sedintelor de tranzactionare de joi si vineri, in care a vandut 9,27 mil. actiuni Rompetrol Well Services (PTR), Rompetrol Group si-a diminuat participatia in subsidiara sa cu 7,3%. Tranzactiile s-au realizat in preturi cuprinse in intervalul 2,01-2,43 RON. Grupul Rompetrol a incasat in urma acestor tranzactii 14,43 mil. RON.
Pe fondul cresterii cotatiilor principalelor titluri listate la BVB, al realizarii unor volume de tranzactionare net superioare asteptarilor investitorilor, s-ar putea sa asistam la o vara atipica pentru piata de capital din Romania, caracterizata prin continuarea sustinuta a trendului pozitiv.
Investitorii sunt din ce in ce mai siguri de intrarea in piata a banilor straini, pe masura ce cursul leului se apreciaza fata de principalele monede. In raport cu EUR, leul a intrat sub pragul de 3,2 RON, ajungand la minimul ultimilor cinci ani.

Cele mai citite

Pilonul 2 de pensii, active record de 30 de miliarde de euro

Banii din Pilonul 2 sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populaţiei, după depozitele bancare Un comunicat al Asociaţiei Pensiilor Private (APAPR) anunță...

Maxim salvează un punct pentru Gaziantep în meciul cu Besiktas! Românul a egalat la ultima fază

Mijlocașul român Alexandru Maxim a fost din nou decisiv pentru Gaziantep FK, marcând golul egalizator în minutul 90+5 al meciului împotriva lui Beșiktaș Istanbul,...

3 întrebări pe care să i le adresezi medicului stomatolog cu ocazia unui consult de rutină

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă