5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăO raritate mereu mai scumpa!

O raritate mereu mai scumpa!

Datele statistice arata scaderi la aproape toate culturile agricole in 2007, unele fiind chiar dramatice. Toate sunt puse pe seama secetei din prima parte a anului. Nu s-ar putea, in mod evident, minimaliza rolul nefast al secetei, dar acesta nici nu ar trebui cumva exagerat. Realitatea este ca sectorul agricol in Romania se prabuseste sistematic si fara seceta. Productiile agricole sunt mereu mai mici de pe unele din cele mai bune terenuri agricole din Europa. si contributia productiei din agricultura la formarea PIB-ului si, inca si mai rau, la acoperirea consumului populatiei scade si in anii nesecetosi. Semn clar ca motivele degradarii agriculturii sunt altele – sau si altele, daca nu chiar in primul rand altele – decat seceta. Eficienta slaba din cauza faramitarii exploatatiilor agricole si folosirii unor tehnici agricole rudimentare, lipsa unui sprijin coerent si eficace pentru productia competitiva si, poate, inainte de toate, absenta unor organizari de piata care sa duca la formarea unor preturi reale, in functie de cerere si oferta, si sa inlature batjocorirea actuala a producatorilor de catre diferiti intermediari sunt printre cele mai importante explicatii ale distrugerii ce exista acum in agricultura Romaniei.

 

Situatia din acest punct de vedere a culturilor de camp este, desigur, foarte sugestiva: exploatarea in parcele faramitate, inzestrarea tehnica slaba, inexistenta unor adevarate piete ale graului sau porumbului, practicarea pe scara deosebit de restransa a irigatiilor explica, poate mai mult decat seceta, performantele submediocre din domeniu. Dar, din ace–lasi punct de vedere, situatia din cultura legumelor si fructelor este de departe cea mai relevanta. In cultura moderna a acestora, dependenta de eventualele secete este cu mult mai redusa decat in cazul culturilor de camp. In Romania exista insa numai 480 ha de sere incalzite – in scadere dramatica fata de 1989, cand erau peste 1.000 ha – si doar 3.000 ha de solarii. In tari chiar mai mici decat Romania suprafetele protejate se numara cu zecile de mii de ha. Astfel, contributia legumelor si fructelor romanesti in consum este sub 10% in cursul iernii, urca la 50% abia din a doua jumatate a lunii aprilie si numai in vara-toamna reuseste sa se impuna pe piata, degajand si anumite – practic infime – cantitati pentru export. Exporturile au fost anul trecut pur si simplu ridicole: sub 1 milion de euro! La nivelul de ansamblu al unui an, legumele si fructele romanesti participa in consum cu un cuantum reprezentand sub 40%.

 

Asta, pentru ca si in sere se realizeaza productii tot in ciclurile primavara-toamna din cultura de camp, astfel incat in cursul sezonului rece dependenta este aproape totala de import. Fara vreo capacitate de negociere din cauza faramitarii, ofertei slabe rezultand din dimensiunile reduse si absentei unei uniri a eforturilor in asociatii de profil, producatorii romani sunt bataia de joc a angrosistilor si a comerciantilor, indeosebi a marilor magazine. Toti acestia ofera preturi ridicol de mici producatorilor, cu mult mai mici – uneori chiar de doua ori mai mici – decat cele oferite importatorilor. Inutil sa adaugam ca produsele sunt apoi vandute la preturi comparativ exorbitante. La fel de prisos de semnalat ca in fruntea subjugatorilor sunt marile hipermarketuri, care pretind producatorilor romani rabaturi de pret ca sa le fie furnizori, rabaturi care, la inceput, sunt de 8-10% fata de pretul pietei en gros si apoi sunt treptat urcate pana la 35%.
Potrivit cifrelor mentionate de producatori, intre preturile la care sunt fortati acestia sa vanda si cele cu care se desfac apoi spre consumatori produsele este o diferenta de la 1 la 5 si chiar de la 1 la 10. Merele se vand la poarta livezilor cu 0,8 lei/kg, "media" preturilor la rosii a fost anul trecut de 1 leu/kg, iar la salata pretul nu depaseste 0,5 lei bucata.

 

Oricine stie care sunt preturile pentru consumator la aceste produse in piata sau la supermarket! Legumele romanesti au devenit o raritate! O raritate mereu mai scumpa! De nu se stie cand exista un proiect de lege pe la guvern pentru sustinerea de catre stat a costurilor cu incalzirea serelor, avand in vedere cresterea continua a acestor costuri. Mafia importurilor il saboteaza! Consumatorii romani sunt de doua ori prostiti in fata. Pe de o parte, platesc mai scump produsele din import, dar, si mai rau, pe de alta parte, sunt nevoiti, in locul legumelor si fructelor romanesti mai chircite, dar infinit mai gustoase, sa manance din import legume si fructe de vitrina, dar la gust iarba pentru animale.

Cele mai citite

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...

A murit Gabriel Cotabiță. Artistul avea 69 de ani

Doliu în muzică. Gabriel Cotabiţă, unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi de muzică uşoară din România, a murit, a anunţat compozitorul Ionel Tudor. Artistul...

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...
Ultima oră
Pe aceeași temă