7.1 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăPrecizări ECOFIN: „Nu va mai exista un acord de asistență cu FMI...

Precizări ECOFIN: „Nu va mai exista un acord de asistență cu FMI și Comisia Europeană“

Deși ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, proclama marți triumfalist pe Facebook, după reuniunea ECOFIN, că România va continua acordurile cu CE și FMI, cele două instituții nu confirmă declarațiile oficialului român.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, preferă să comunice pe Facebook rezultatele activităţii sale decât să le prezinte în comunicate oficiale în care ar fi obligat să dea detalii suplimentare şi în care manipularea ar fi mai dificilă. Întors ieri de la Bruxelles,  ministrul s-a grăbit să posteze pe Facebook un mesaj scurt, cu aromă de victorie.

„Astăzi, am participat la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), organizată la Bruxelles. Principala concluzie a întrevederilor de astăzi: Acordul României cu FMI și CE continuă!“, a postat Teodorovici. Mesajul a fost interpretat de unele publicaţii drept un acord dat de Comisia Europeană asupra noului Cod Fiscal, adoptat recent de Parlament. “Comisia Europeană şi-a dat acordul asupra Codului Fiscal“ este titlul apărut în multe publicaţii.

În realitate, Consiliul ECOFIN al Uniunii Europene  a analizat raportul preliminar realizat în iunie la Bucureşti de către experţii Comisiei Europene şi şi-a exprimat anumite îngrijorări faţă de evoluţiile economice din România. Potrivit corespondentului Hotnews.ro,Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene, ultima revizuire a acordului dintre Comisia Europeană şi România nu s-a finalizat cu succes, programul fiind „deraiat“. României i se recomandă totuşi să realizeze în continuare reformele structurale.  

Dombrovskis a menţionat că, deşi în România au avut loc multe progrese semnificative (creştere economică, o serie de reforme implementate), programul este „deraiat“ pentru că modificările fiscale creează îngrijorări. Astfel, măsuri precum reducerea TVA la 19% şi alte reduceri de taxe vor cauza o creştere a deficitului bugetar la circa 3% în 2016; această situaţie complicată nu este de natură să transmită încredere pieţelor.

Ce spune raportul:

– România a cerut să i se accepte o abatere de 0,5% din PIB de la traiectul Obiectivului pe Termen Mediu (MTO) privind deficitul bugetar pentru punerea în practică a unor reforme structurale ce însă nu au fost detaliate.

– Parlamentul a adoptat în martie-aprilie măsuri ce duc la majorarea deficitului bugetar care au fost luate în calcul de către Comisia Europeană  la elaborarea prog-nozei economice de primăvară, dar care nu apar în programul de convergenţă, cum era legal.

– În 2016 este posibilă o deviaţie de la ţinta de deficit bugetar propusă, la 2,4% din PIB, în condiţiile în care trebuia să avem  o ajustare de 0,3% din PIB. Consiliul opinează că România riscă să nu respecte condiţiile Pactului de Creştere şi Stabilitate.

Ce ni se recomandă:

– România trebuie să ia toate măsurile necesare definitivării Programului de Asistenţă Financiară (care se încheie în septembrie).

–  Deviaţia de la MTO trebuie să fie de 0,25% din PIB, iar anul viitor deficitul trebuie să revină în limitele trasate de  MTO.

– Trebuie întărite mecanismele de control la plata taxelor, verificarea muncii la negru şi trebuie egalizată vârsta de pensionare pentru bărbaţi şi femei.

– Trebuie evidenţiată mai bine populaţia tânără fără slujbe şi  şomerii pe termen lung,  iar veniturile minime trebuie stabilite transparent. Sunt necesare măsuri de preîntâmpinare a abandonului şcolar şi de aducere în sistemul educaţional a copiilor din populaţie rromă. Resursele sistemului sanitar trebuie majorate, consumate eficient şi să fie accesibile tuturor.   

Precizări ECOFIN: Nu va mai exista acord

“Programul va continua până în luna septembrie, dar nu va mai exista un program succesor“, spune François Head, ofiţer de presă în cadrul ECOFIN. Dar ce înseamnă aceasta?  “Un program succesor este, de regulă, considerat a fi o extindere a unui program curent de asistenţă sau un nou program, de acelaşi tip sau de altă natură (exemplu, o linie de credit preventivă. (…) Programul cu România va continua până în septembrie 2015 şi nu va mai fi extins sau urmat de un altul,  în orice fel“, explică acesta.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Aderarea României la Schengen: Oportunitate majoră pentru turismul de incoming

Turismul este o sursă vitală pentru redresarea economică, alături de fondurile europene, agricultură și banii trimiși de cei din diaspora Aderarea completă a României la...

Aleksandr Lukașenko amenință din nou cu fluxul de imigranți dinspre Belarus către țările UE

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a avertizat marţi că nu va apăra ţările occidentale împotriva afluxului de migranţi, unul dintre principalele puncte de divergenţă dintre...

Cristina Neagu, despre sacrificiile din ultimele luni de carieră. „Am nevoie de 40 de minute doar să-mi fac bandajele”

Legendara handbalistă a vorbit despre provocările medicale și eforturile pe care le face pentru a rămâne pe teren până la finalul sezonului. Cristina Neagu se...
Ultima oră
Pe aceeași temă