România a pierdut în ultimii 7 ani peste un miliard de euro pentru că nu a cultivat, dar a importat soia modificată genetic, a declarat, joi, Valeriu Steriu, preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Politici Publice de Dezvoltare a Agriculturii în România.
Declaraţiile au fost făcute cu ocazia evenimentului ”Romanian Agribusiness Conference”, ediţia a V-a, organizat de Medien Conferences, divizia de evenimente a grupului ce editează şi cotidianul România liberă.
Steriu a opinat că România trebuie să îmbrăţişeze modelul polonez, respectiv o orientare nu atât spre exportul de produse agricole, cât spre cel de alimente. Astfel, a spus el, vom deveni mai indepedenţi faţă de fluctuaţiile internaţionale ale preţurilor la produse agricole.
România ar trebuie să profite de două puncte forte, anume de producţia bio şi de biotehnologii, a spus el.
România nu ar trebui să încurajeze, în noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014-2020, menţinerea fermelor mici, de 1-5 hectare, în actuala formă, în condiţiile în care, în prezent, doar 12.000 de ferme sunt economic viabile, consideră secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu. Plăţile suplimentare ar trebui să meargă în principal către fermele ce deţin între 5 şi 30 de hectare, a opinat acesta.
În cadrul conferinţei s-a mai prezentat schema de funcţionare a viitoarelor fonduri mutuale din agricultură care vor oferi de anul viitor fermierilor despăgubiri impotriva unor evenimente neasigurate de către societăţile de asigurări. Fondurile vor fi formate prin contribuţii ale fermierilor, Uniunii Europene şi statului.