– Intarzierea proceselor, amenzi de pana la 300 de milioane de lei
– Se introduce proba cu martori
– Punerea in posesie, in maxim 30 de zile de la data validarii CJ
– Se elimina taxa de timbru si timbru judiciar pentru vanzarea terenurilor
– Tulburarea de posesie, inchisoare de pana la 7 ani
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a prezentat ieri principalele modificari aduse legilor proprietatii funciare, Legea 18/1991, Legea 169/1997 si Legea 1/2000, pentru ca prefectii si autoritatile locale sa urgenteze finalizarea procesului de retrocedare. Reconstituirea dreptului de proprietate se face pe vechile amplasamente daca aceste terenuri nu au fost atribuite, anterior, legal, altor persoane. „Reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren va avea prioritate in fata constituirii unui nou drept”, a declarat Flutur. Potrivit noii legislatii, si persoanele care nu au cedat terenurile CAP-urilor capata dreptul de a solicita titlurile de proprietate.
Primariile au obligatia de a afisa lunar, la sediu, situatia reconstituirilor, validarilor si a terenurilor ramase neretrocedate, pentru transparenta.
Noua legislatie elimina taxa de scoatere din circuitul agricol a terenurilor din intravilan.
Comisiile judetene de fond funciar revoca titlurile de proprietate emise nelegal pentru terenuri care nu au intrat in circuitul civil. Legea prevede amenzi pentru intarzierea acestor procese, de la 100 la 300 de milioane de lei vechi.
Noua legislatie modifica Legea nr. 169/1997, in sensul reglementarii cazurilor in care sunt lovite de nulitate absoluta actele care incalca legea, cum ar fi reconstituirile pentru cei care nu au avut niciodata terenurile respective in proprietate sau reconstituirile pe suprafete mai mari decat cele detinute initial. Trecerea terenurilor din domeniul public al statului in cel privat se va face prin validare, nu prin Hotarare de Guvern, ca pana acum.
Potrivit noii legislatii, care modifica Legea 1/2000, restituirea terenurilor agricole se va face integral in natura, la nivelul anului 1945. Acolo unde pe terenurile detinute anterior se regasesc amplasamente hidrotehnice sau de interes comunitar, restabilirea dreptului de proprietate se va realiza pe alte locatii. Daca pe terenurile revendicate se afla amenajari piscicole sau viticole, restituirea se va face pe vechiul amplasament, cu obligatia mentinerii utilitatii acestor amenajari. Terenurile revendicate care au fost vandute unor societati private vor face obiectul unui acord intre fostii si actualii proprietari. Acestia trebuie sa ajunga la o intelegere referitoare la cuantumul despagubirilor in termen de trei luni de la validare, adica pana la 25 octombrie 2005, a aratat Flutur.
O noutate legislativa este introducerea probei cu martori, astfel incat cei ce neaga un drept de proprietate trebuie sa dovedeasca acest lucru. Flutur a adaugat ca se afla in curs de elaborare o hotarare de guvern privind restituirea terenurilor pe care se afla statiuni de cercetare. „Vor fi mentinute doar acele statiuni care sunt strict necesare, restul terenurilor vor fi retrocedate”, a spus Flutur. Terenurile forestiere vor fi retrocedate la nivelul anului 1948 fara alte limite, pe vechile amplasamente, chiar daca acestea includ parti din rezervatii naturale. In aceste cazuri, proprietarii au obligatia respectarii regimului silvic. Conditia primirii terenurilor va fi reorganizarea formelor asociative conform statutelor din perioada 1921-1945 in forma initiala.