7.6 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăNordul Capitalei, zona cu cele mai mari diferenţe de preţ între ...

Nordul Capitalei, zona cu cele mai mari diferenţe de preţ între locuinţele noi şi cele vechi

Nordul continuă sa fie cea mai scumpă zonă a Capitalei. Deşi primăvara anului 2012 a adus o scădere a preţurilor, zona rezidenţială de nord îşi menţine valorile de achiziţie foarte mari, mai ales pentru apartamentele cu trei şi patru camere. Interesant de subliniat este faptul că preţul locuinţelor noi este cu mult mai mare faţă de cel al proprietăţilor vechi, lucru pe care nu îl observăm atât de evident şi în celelalte zone ale oraşului.

Preţurile spaţiilor de locuit din zona de nord au suferit o scădere de peste 10%, începând cu primăvara anului 2012, conform partenerilor IMOPEDIA. Cu toate acestea, preţul este în continuare foarte ridicat pentru această perioadă. Conform anunţurilor listate pe portalul imobiliar IMOPEDIA.ro, în zona Aviaţiei, un apartament cu patru camere construit după anul 2000 poate fi achiziţionat şi cu 425.000 euro. În zona Şoselei Nordului, preţurile ating praguri mai mari. Spre exemplu, un apartament cu o suprafaţa generoasă, 210 mp, ajunge la 525.000 euro.

Apartamente vechi vs. apartamente noi

O analiză atentă asupra locuinţelor din zona de nord evidenţiază diferenţe de preţ foarte mari între locuinţele noi şi cele vechi, lucru pe care nu îl observăm atât de pronunţat şi în celelalte cartiere ale Bucureştiului, unde valoarea unui apartament nou este foarte aproape de cea a unei locuinţe vechi. Concret, pentru apartamentele cu patru camere, cele mai mari preţuri din zona Aviaţiei, înregistrate pe site-ul IMOPEDIA.ro, sunt la aproximativ 183.000 euro, pentru proprietăţi din blocuri vechi şi la circa 483.000 euro, pentru construcţiile noi.

Alte exemple care evidenţiată diferenţa majoră între preţurile de achiziţionare în funcţie de vârsta construcţiei:

• Apartamentele cu trei camere, în zona Băneasa, au un preţ de listare de până la 224.000 euro, pentru construcţiile noi şi de până la 179.000 euro, pentru locuinţele din blocurile vechi

• Un apartament cu două camere în bloc nou, situat în zona Şoselei Nordului, este scos pe piaţă cu un preţ maxim de 225.000 euro, în timp ce o locuinţa veche cu acelaşi număr de camere costă 160.000 euro în planul al doilea sau cel mult 200.000 euro în planul întâi.

„Zona de Nord a Capitalei, cuprinzând cartierele 1 Mai, Turda, Banu Manta, Herăstrău, Dorobanţi, Băneasa, Aviaţiei, Pipera prezintă o ofertă mare de locuinţe noi, mai ales pe segmentul apartamentelor cu trei şi patru camere. În plus, datele portalului nostru evidenţiază că, în această perioadă, sunt scoase la vânzare, cu precădere, vile construite după anul 2000″, declară Răzvan Muntean, director general IMOPEDIA.ro.

Piaţa vilelor din zona de nord a Bucureştiului

Cei interesaţi să locuiască la casă în partea de nord a oraşului trebuie să ştie că în zonă pot fi achiziţionate vile începând cu 140.000 euro, dar se poate ajunge şi la 1.000.000 euro, în cazul proprietăţilor exclusiviste.

Cele mai tranzacţionate vile sunt cele ale căror preţ se situează între 180.000 şi 250.000 euro. În zona din apropierea lacului Băneasa, vilele sunt cu cel puţin 30% mai scumpe faţă de oferte similare situate în partea nou dezvoltată a cartierului. O ofertă des întâlnită pe piaţă, în zona Iancu Nicolae-Pipera, este vila cu trei dormitoare, circa 250 mp construiţi, cu un teren de 300 – 400 mp, la un preţ ce variază între 230.000 şi 300.000 euro, în funcţie de poziţie.

Profilul cumpărătorului

„Analizând profilul cumpărătorului din nord, putem spune că am identificat două categorii de clienţi. Primul segment este reprezentat de cumpărătorii tineri, cu vârste cuprinse între 25 şi 30 ani, aflaţi la achiziţia primei locuinţe. Aceştia se uită, în general, spre cartierele 1 Mai – Domenii, Turda, Banu Manta. A doua categorie de clienţi vizează zonele Herăstrău, Dorobanţi, Băneasa, sunt cumpărători cu vârste cuprinse între 35 şi 55 ani, cu un buget peste medie. Unii dintre ei cumpără pentru că îşi doresc să locuiască în aceste cartiere, alţii doar consideră nordul o zonă în care merită să investească.”, susţine Răzvan Muntean, director general IMOPEDIA.ro.

Majoritatea clienţilor care cumpără în nordul Bucureştiului preferă imobilele noi, construite după anul 2000, cu suprafeţe cuprinse între 100 şi 300 mp.

Piaţa chiriilor din nordul Capitalei

Cei interesaţi să locuiască cu chirie în cartierele din nord ale Bucureştiului au la dispoziţie o ofertă bogată. În cazul locuinţelor amplasate în zone precum Băneasa, Herăstrău sau Dorobanţi, complet mobilate şi utilate, situate în imobile construite după anul 2000, preţul mediu de închiriere este de:
• Garsoniere: 400 euro/lună
• Apartamente cu două camere: 600 euro/lună
• Locuinţe cu trei camere: de la 800 euro/lună
• Apartamente cu patru camere: între 1.500 şi 1.800 euro/lună

Principalul motiv al alegerii unei locuinţe în nordul Capitalei este legat de apropierea de zonele business, deoarece majoritatea spaţiilor de birouri se află în partea de nord a Bucureştiului, în imobile construite în procent de 75% după anul 2000.

În ceea ce priveşte căile de acces, specialiştii sunt de acord asupra importanţei acestui aspect în dezvoltarea zonei. Orice îmbunătăţire a infrastructurii este o atracţie pentru chiriaşi. Totodată, migrarea multinaţionalelor spre zona de nord a determinat angajaţii acestora să ia în calcul o eventuală mutare în această zonă.

Material realizat cu sprijinul:
Bogdan Cristian, broker imobiliar Transimob
Georgiana Sandu, director de vânzări Neocasa

Cele mai citite

„Missing You”, serialul de pe Netflix care vine tare din spate

Serialul Netflix „Missing You”, adaptat după romanul celebrului autor de thriller-uri Harlan Coben, promite să captiveze publicul, oferind o combinație de mister, emoție și...

Peste 1,6 milioane de lei, valoarea amenzilor aplicate de polițiști, în prima zi a anului 2025

În cadrul acţiunii „Blocada”, desfăşurată sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne, au fost mobilizați peste 2.500 de poliţişti şi jandarmi, care au organizat 296 de...

Crăciunul pe rit vechi: Tradiții și semnificație pentru creștinii ortodocși

Creștinii ortodocși care urmează calendarul iulian sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, în loc de 25 decembrie, așa cum este stabilit în calendarul gregorian. Diferența de...
Ultima oră
Pe aceeași temă