11.5 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNoile termocentrale ale României

Noile termocentrale ale României

Criza şi birocraţia au blocat sau întârziat o parte din marile proiecte de investiţii în  construcţia de termocentrale. Cu doi ani înintea declanşării crizei economice fuseseră anunţate nu mai puţin de 12 mari proicte de noi termocentrale în valoare de peste opt miliarde euro.

Primele livrări

Ce s-a realizat până în prezent în acest domeniu? În luna iunie, prima mare termocentrală privată din România, centrala de la Brazi, construită de Petrom,  a început să livreze curent în reţeau naţională.

Începând din 2012, odată terminate testele, centrala de la Brazi va avea o putere instalată de 860 MW şi va genera 10% din producţia de electricitate a ţării. Investiţia totală este de 530 milioane de euro. Petrom va devei astfel, al treilea mare producător de energie al ţării, după Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

La sfârşitul anului trecut Ministerul Economiei căuta investitori pentru construirea de noi grupuri de producere a energiei la Uzina Termoelectrică Midia Năvodari.

În iunie 2011, Rompetrol a anunţat că investeşte 100 de milioane în termocentrala de lângă rafinăria Petromidia şi care va avea o capacitate de 75 MW. Centrala va fi realizată de Termoelectrica, Rompetrol, care deţine 43% din Uzina Termoelectrică Midia, şi un investitor strategic.

Proiecte în derulare

În cazul altor proiecte propuse în 2008 precum cele de la Rovinari şi Motru, unde ar fi urmat să se construiască  două noi termocentrale de 700 de MW, respectiv 500 MW, investitorii au renunţat. În schimb, la începutul acestei luni, producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) şi acţionarul său majoritar, grupul Vimetco, şi Enel au anunţat că sunt interesate să participe la construcţia unei termocentrale de 750 milioane de euro la Complexul Energetic Rovinari. La jumătatea acestui an, grupul Vimetco a renunţat la un proiect care viza construcţia unei termocentrale pe cărbune, de 1.000 de MW, împreună cu InterAgro.

În ultimii ani, au mai fost puse în funcţiune şi alte termocentrale de mică capacitate. Coca-Cola HBC Romania şi ContourGlobal au pus în funcţiune în 2009, lângă fabrica Coca-Cola din Ploieşti, o termocentrală de 6,1MW electrici şi 3,7MW termici, printr-o investiţie de 16 milioane euro.

În România, în medie, jumătate din energia produsă provine din termocentrale. Jumătate din energia termo este produsă în proporţie de 40% din cărbuni şi 10% gaz. Specialiştii în energie susţin că pentru anii următorii investiţiile private sunt esenţiale pentru dezvoltarea sectorului de energie termo, iar fără privatizarea actualelor termocentrale nu se va putea asigura retehnologizarea şi eficientizarea acestora.

 

Cele mai citite

Grupul FutureLife își extinde rețeaua din România prin achiziția clinicii Gynatal din Timișoara

Praga/Timișoara, 19 noiembrie 2024 – FutureLife, furnizor de top la nivel paneuropean de servicii de fertilizare in vitro (FIV) și genetică, care realizează anual...

România așteaptă decizia UEFA în cazul meciului cu Kosovo! Burleanu estimează un verdict favorabil

România a încheiat en-fanfare campania din Liga Națiunilor, cu o victorie categorică în fața Ciprului, scor 4-1, dar cazul meciului abandonat cu Kosovo rămâne...

Fermierii britanici vor protesta împotriva „taxei pe tractoare” la Londra

Mii de fermieri britanici sunt așteptați în Piața Parlamentului, marți, pentru a protesta și împotriva anulării unei scutiri de impozite pe moștenire Măsura a ajutat...
Ultima oră
Pe aceeași temă