6.6 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024

Noi reguli prudentiale

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va aduce noi reguli prudentiale si de organizare pentru societatile din industria de asigurari. Acestea vor viza solvabilitatea companiilor, implementarea procedurilor de management al riscului, controlul intern si guvernanta corporativa. De asemenea, de o importanta deosebita sunt si cerintele directivei privind intermedierea in asigurari.

„In prezent, suntem in etapa finalizarii legislatiei secundare si avem in vedere emiterea unor norme care sa reglementeze infiintarea si gestionarea registrului agentilor de asigurare, calificarea si perfectionarea intermediarilor in asigurari, avizarea entitatilor care organizeaza cursuri de calificare, pregatire si perfectionare profesionala”, ne-a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela Toncescu.

Solvabilitatea, in functie de capitalurile proprii

De la 1 ianuarie 2007, societatile de asigurari trebuie sa aplice modelul de Solvabilitate I, conform cu reglementarile Uniunii Europene. Acesta aduce ca element de noutate faptul ca marja de solvabilitate se va determina in functie de capitalurile proprii. „Cu alte cuvinte, rezultatele financiare obtinute de asiguratori pot afecta, in sens pozitiv sau negativ, nivelul capitalurilor proprii si, in consecinta, pe cel al marjei de solvabilitate de care dispun. De aceea, companiile de asigurari trebuie sa monitorizeze in permanenta rezultatele financiare, dar si activitatea de subscriere a riscurilor, modul de tarifare, cat si daunele platite”, a declarat Angela Toncescu.
Aceasta a precizat ca, in paralel, industria asigurarilor din Romania, precum si autoritatea de supraveghere trebuie sa se pregateasca pentru viitoarele cerinte ale Uniunii Europene, care prevad implementarea modelului de Solvabilitate II (Solvency II) si transpunerea in legislatie a Directivei 2005/68 privind reasigurarea. „Solvency II este inca in curs de elaborare si, potrivit calendarului stabilit, acesta va fi aplicat de statele membre cu incepere din anul 2010. Spre deosebire de modelul actual, Solvency II tine cont de profilul de risc al asiguratorilor, iar necesitatea dezvoltarii acestuia s-a nascut pe fondul cresterii competitiei, a unei continue integrari a pietelor de capital, a dezvoltarii tot mai puternice a conglomeratelor financiare, precum si a aparitiei de noi canale de distributie etc.”, a mai spus oficialul CSA.

Segmentul RCA, sub lupa autoritatii de control

CSA nu mai are voie sa intervina in stabilirea tarifelor de prime aferente asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto (RCA). Costurile politelor RCA sunt stabilite, inca de acum, exclusiv de catre societatile de asigurare. „Companiile sunt singurele in masura sa decida daca majoreaza sau diminueaza tarifele, in functie de rezultatele proprii inregistrate pentru aceasta forma de asigurare, de dauna medie, frecventa daunelor, cheltuielile de achizitie si altele. Asiguratorii au insa obligatia de a notifica CSA cu privire la tarifele practicate si, de asemenea, de a le publica. Modificarea acestor tarife nu poate fi facuta mai devreme de trei luni de la ultima notificare”, a explicat Toncescu.
Totodata, aceasta a subliniat ca CSA monitorizeaza in continuare activitatea desfasurata de societatile de asigurare autorizate sa practice RCA. „Este absolut necesar ca vanzarile de asigurari la colt de strada sa inceteze. Vom intensifica controalele in toata tara. Este singura modalitate de a pune punct acestor practici necorespunzatoare si improprii de vanzare a asigurarilor, care nu fac decat sa strice imaginea si credibilitatea pietei asigurarilor din Romania”, a mai spus oficialul CSA.
Potrivit Angelei Toncescu, comisia va fi sprijinita in aceasta actiune, in perioada urmatoare, de Politia Rutiera, intrucat procedurile concrete de colaborare intre cele doua institutii au fost perfectate recent.

Asigurarea obligatorie a locuintelor, un proiect sustinut de CSA

CSA sustine necesitatea si oportunitatea implementarii unui sistem de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva calamitatilor naturale, a spus Toncescu. „In opinia noastra, au fost facute toate eforturile pentru armonizarea intereselor societatilor de asigurari cu cele ale statului, iar CSA a actionat ca un factor de legatura in crearea parteneriatului public-privat. Realitatea demonstreaza ca singurul sistem viabil de a face fata unor asemenea dezastre este sistemul asigurarilor, care are capacitatea de a dispersa riscurile prin intermediul reasigurarii”, a subliniat presedintele organismului de supraveghere si control al pietei de asigurari.

Prime brute subscrise de 2,8 miliarde lei

La sfarsitul primului semestru din acest an, volumul primelor brute subscrise de societatile de asigurari totaliza 2,81 miliarde lei noi, nivel care indica un ritm nominal de crestere de 21% fata de aceeasi perioada din 2005. Din aceasta valoare, asigurarile non-viata detin suprematia, cu un total de 2,3 miliarde lei si un avans de 24% fata de intervalul similar al anului trecut. Din volumul total, primele zece companii au raportat, la 30 iunie, prime brute subscrise de 2,3 miliarde lei, ceea ce demonstreaza ca acestea detin mai mult de 82% din intreaga piata de profil.

Carte Verde, document separat

Pe de alta parte, pana la semnarea Acordului Multilateral de Garantare (MGA) de catre Biroul Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR) si ratificarea acestuia de catre toate statele Comunitatii Europene (precum si Islanda, Norvegia, Liechtenstein si Elvetia), este necesara existenta politei Carte Verde asupra posesorilor de autovehicule care vor calatori pe teritoriul acestor state. Astfel, de la inceputul anului viitor, societatile de asigurari vor elibera, in momentul cumpararii politei RCA, si o asigurare gratuita Carte Verde, din oficiu sau la solicitarea clientilor. Aceasta masura va fi supusa analizei si aprobarii Consiliului CSA, in vederea completarii normelor de reglementare in acest domeniu, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2007. De la aceeasi data, formatul politei RCA va fi modificat in vederea adaptarii pentru emiterea acesteia si in sistem informatizat. La emitere, politele RCA vor avea o vinieta detasabila, ce va fi aplicata pe parbrizul autovehiculului.

Cele mai citite

Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, a murit la vârsta de 82 de ani

Karolyi şi soţia sa Martha au antrenat multiple medaliate olimpice cu aur şi campioane mondiale în SUA şi România, inclusiv pe Nadia Comăneci şi...

Infotrafic: Avertisment de ceață densă în 14 județe ale țării

ANM a emis mai multe coduri galbene de ceață densă, ghețuș și chiciură Centrul Infotrafic a transmis, printr-un comunicat, că „Se circulă în condiţii de...

Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, a murit la vârsta de 82 de ani

Karolyi şi soţia sa Martha au antrenat multiple medaliate olimpice cu aur şi campioane mondiale în SUA şi România, inclusiv pe Nadia Comăneci şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă