11.1 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNoi evolutii pozitive pentru SIF

Noi evolutii pozitive pentru SIF

Sedinta bursiera de luni a adus noi evolutii pozitive pe segmentul SIF-urilor, motivatia cresterilor fiind probabil aceeasi ca in zilele anterioare, legata de decizia CNVM de a permite cumparari pentru fondurile de investitii administrate de aceeasi societate de asset management in limita a 1% din capitalul social al unui SIF pentru fiecare din fondurile respective.
Restul pietei nu a dat dovada de multa activitate, volumele de tranzactionare fiind reduse, iar evolutiile de pret destul de mixte. Am remarcat interes ridicat pentru tranzactiile cu actiuni TLV si SNP, insa in rest lichiditatea a fost scazuta. Ca atare, indicii BET si BET-C au avut evolutii neconcludente, primul crescand usor cu 0,06%, iar cel de-al doilea afisand o scadere de 0,02%.
De cealalta parte, insa, indicele BET-FI a crescut cu 2,72%, ceea ce inseamna destul de mult pentru o singura zi. In interiorul segmentului, aprecierea cea mai puternica au avut-o SIF3 si SIF4, insa nici celelalte trei nu au crescut cu mai putin de un punct procentual fiecare. Lichiditatea cea mai buna a apartinut in mod clar acestui segment de piata, toate cele cinci SIF-uri ocupand un loc in Top 5 lichiditate al zilei de luni.
Pe ansamblul pietei, valoarea tranzactiilor a depasit cu putin 19,5 milioane de euro, ceea ce echivaleaza totusi cu o scadere comparativ cu ziua de vineri a saptamanii trecute. Cea mai mare parte din valoarea tranzactiilor a fost realizata pe piata principala (15,6 milioane de euro) si numai circa 3,9 milioane de euro pe piata Rasdaq.
Este de remarcat cresterea importanta si pe volum destul de ridicat pe care au avut-o actiunile Banca Transilvania. Acestea au urcat pana la un maxim de 0,79 lei pe actiune si au inchis piata la 0,78 lei pe actiune. Volumul tranzactionat a fost de 4.213.000 actiuni, ceea ce nu se intampla chiar in orice zi obisnuita.

Iulian Panait
Iulian Panait
Iulian Panait - analist KTD Invest
Cele mai citite

Franța: Un avion de mici dimensiuni a căzut peste o casă

Un accident aviatic a avut loc luni în localitatea La Bretonnière-la-Claye, Franța, unde un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit în zidul unei case....

Netanyahu la un an de la atacul Hamas: „ Vom continua lupta”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a promis luni seara compatrioţilor săi că va continua lupta până la atingerea obiectivelor de război stabilite de guvernul său,...

Armata română se va dota cu sisteme radar Sentinel

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de sisteme radar de supraveghere aeriană Sentinel pentru România, a anunţat, luni, Ambasada Statelor Unite la...
Ultima oră
Pe aceeași temă