5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNimeni nu pleacă din piaţa bancară românească

Nimeni nu pleacă din piaţa bancară românească

Sistemul bancar românesc este un motor puternic pentru economia naţională, iar în anul 2012 nu vor fi ieşiri din sistem, a apreciat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.

 

„Atât sistemul, cât şi bancherii au fost atipici în ultimii patru ani, trecând cu bine de perioada de criză. Am rezistat cu bine tuturor şocurilor şi suntem un motor, o forţă motrice, pentru alte activităţi ale economiei naţionale. Sistemul bancar nu va înregistra ieşiri în acest an deoarece în România există încă multe oportunităţi de exploatat”, a declarat preşedintele ARB. În acelaşi context, Nicolae Cinteză, director Direcţia Supraveghere la Banca Naţională a României (BNR), aprecia că performanţa sistemului bancar românesc derivă din calitatea managementului, precum şi prin aplicarea filtrului de prudenţialitate al băncii centrale. „Nu cred că a trecut criza, cred însă că trebuie să fim prudenţi. Nu cred că vom avea probleme în sistem şi nici nu vor fi falimente, sau cel ­puţin nu în 2012″, a precizat Nicolae Cinteză.

Credite mai puţine

Băncile au redus creditarea către ţările vulnerabile din zona euro, în primele trei luni ale acestui an, dar au crescut-o în cazul Germaniei, reflectând incertitudinile legate de bonitatea unor guverne europene şi a unor bănci de importanţă majoră. Expunerea transfrontalieră a băncilor a crescut cu 59 de miliarde dolari în primul trimestru, ajustată la variaţia cursurilor valutare, potrivit Băncii pentru Reglemente Internaţionale (BIS), relatează MarketWatch.Datele BIS arată însă că băncile au redus creditele către Grecia cu 27,7 miliarde de dolari, către Portugalia cu 12,6 miliarde dolari, către Spania cu 27 ­miliarde dolari, către Italia cu 14,8 miliarde de dolari, iar în ­cazul Irlandei cu 54,6 miliarde dolari.Băncile au majorat creditarea către Germania, considerată un plasament sigur în ­cadrul zonei euro, cu 239,2 miliarde dolari. Cea mai mare scădere a creditării a fost către ­statele dezvoltate, cu 626 miliarde dolari, în timp ce împrumuturile între bănci au scăzut cu 499 miliarde dolari. Potrivit BIS, cel mai mare declin al împrumuturilor către bănci a fost ­înregistrat în Germania şi ­Marea Britanie. 

Note confirmate 

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat joi ratingurile a trei bănci româneşti: UniCredit Ţiriac Bank, „BBB plus” cu perspectivă negativă; Banca Transilvania, „BB minus” cu perspectivă stabilă; ProCredit Bank Romania, „BB plus” cu perspectivă stabilă, informează un comunicat de presă al agenţiei. Fitch precizează că decizia de a confirma ratingurile UniCredit Ţiriac Bank reflectă opinia sa cu privire la sprijinul oferit de banca-mamă, UniCredit S.p.A., prin intermediul subsidiarei UniCredit Bank Austria AG, având în vedere importanţa strategică a regiunii Europa Centrală şi de Est pentru banca italiană. Agenţia precizează că ratingurile UniCredit Ţiriac Bank ar putea fi retrogradate dacă ratingul UniCredit S.p.A. ar fi retrogradat sau în situaţia în care ratingul suveran al României va fi retrogradat, lucru care nu este aşteptat având în vedere că ratingul României caer în prezent o perspectivă stabilă. În cazul Băncii Transilvania, ratingul reflectă depozitele solide, îmbunătăţirea profitabilităţii şi nivelul scăzut al creditării în valută. Ratingul de suport 3 atribuit BT reflectă ­importanţa sistemică a băncii în calitate de cea mai mare bancă privată românească deţinută de investitorii domestici. Fitch consideră că există o posibilitate moderată ca autorităţile române să ofere sprijin dacă va fi nevoie. Ratingul Băncii Transilvania ar putea fi ameliorat în cazul în care va fi îmbunătăţită calitatea activelor ca urmare a revenirii mediului macroeconomic. În sens invers, riscuri pentru o retrogradare ar putea apărea în principal ca urmare a unei deteriorări majore a calităţii activelor, cea ce ar conduce la o înrăutăţire a capitalizării.Pentru ProCredit Bank Romania, ratingul reflectă opinia Fitch cu privire la sprijinul potenţial din partea acţionarului majoritar ProCredit Holding AG&Co KGaA. Ratingurile ProCredit Bank Romania ar putea fi îmbunătăţite sau retrogradate dacă ratingurile ProCredit Holding AG vor fi modificate. 

Sistem în suferinţă

Fitch Ratings consideră că sistemul bancar din România continuă să sufere de pe urma activităţii economice slabe atât acasă, cât şi în regiune. În pofida unei politici monetare relaxate practicată de Banca Naţională, costurile de finanţare au crescut ca urmare a împrumuturilor externe semnificative, chiar dacă raportul dintre credite şi depozite a scăzut la 118% la finele primului trimestru 2012, de la 131% la finele lui 2008. Contracţia PIB-ului din ultimii doi ani a afectat calitatea activelor şi la creşterea ponderii creditelor neperformante până la 15,9% la finele primului trimestru din 2012, de la 11,9% la finele lui 2010. Cu toate acestea, capitalizarea în sectorul bancar românesc este adecvată, iar poziţia de lichiditate a rămas solidă. În opinia Fitch, o stabilizare a performanţelor sistemului bancar românesc este posibilă în 2012-2013, însă o revenire semnificativă nu este aşteptată.  

Premianţii băncilor

La cea de-a V-a ediţie a Galei „Bancheri de Top” premiul special pentru dinamica garanţiilor acordate în ultimii patru ani a fost acordat Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR). Premiul special pentru angajament în susţinerea exporturilor şi importurilor româneşti, pentru utilizarea a peste 50 de milioane de euro în cadrul programului de prefinanţare a exportului şi finanţare a importului realizat în parteneriat cu International Finance Corporation, a fost acordat Bancpost. Volks­bank România a primit, în cadrul Galei, premiul special pentru susţinerea constantă primită din partea acţionarilor atât în condiţii de expansiune, cât şi în condiţii mai puţin propice. Alpha Bank România şi-a adjudecat premiul pentru cea mai bună dinamică a fondurilor proprii, la categoria „Bănci Mari”, pentru perioada 2008-2011. La categoria „Bănci Mici”, cea mai bună dinamică în materie de creditare a aparţinut Marfin Bank. La categoria „Bănci Medii”, pentru aceleaşi criterii, premiul a fost atribuit ING România.

Premiul pentru cei mai eficienţi angajaţi, dar şi pentru cele mai eficiente agenţii a fost acordat Eximbank România. Premiantul la categoria cost per venit, indicator pe care în general doar băncile mari îl fac public, a fost Banca Comercială Română. Premiul pentru cel mai mare profit în 2011, dar şi pentru cel mai mare profit în perioada 2008-2011, revine BRD Groupe Société Générale. CEC Bank a fost premiată pentru ­rolul jucat în economia românească prin echipa profesionistă a managerilor săi. Cu acest prilej, preşedintele ARB a spus: „Iată de ce, prin prisma acestor rezultate, nu ar trebui să-i spânzurăm pe bancheri şi nici să punem sistemul bancar românesc la zid”. 

Cele mai citite

Kendrick Lamar a lansat, spre surprinderea fanilor, noul său album „GNX”

Kendrick Lamar a lansat surprinzător noul său album „GNX”, care include colaborări cu Jack Antonoff, SZA și Kamasi Washington. https://www.youtube.com/watch?v=D7liwdjvhWc Kendrick Lamar și-a lansat noul...

Liga Națiunilor, tragerea la sorți. Dueluri de foc în sferturile de finală

Astăzi, 22 noiembrie 2024, a avut loca tragerea la sorți pentru play-off-urile din Liga Națiunilor, la Nyon. Dueluri de foc în sferturile de finală din...

Serviciile de piață domină economia: cele mai multe întreprinderi și salariați

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile active din România (52%) au fost anul trecut în domeniul Serviciilor de piață, sector care a raportat și...
Ultima oră
Pe aceeași temă