5 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNi se pregateste o noua scumpire a gazelor

Ni se pregateste o noua scumpire a gazelor

» E.ON face presiuni pentru scumpirea gazelor deoarece are pierderi de 80 milioane lei din cauza preturilor mari de import.

» Pretul gazelor de import este de 550 dolari pe mia de metri cubi.

» Doar 35% din gazele consumate sunt importate.

Distribuitorii de gaze naturale au majorat tarifele de doua ori in acest an deoarece sustineau ca preturile gazelor de import au crescut o data cu petrolul. Desi au reactionat rapid la scumpirea petrolului, distribuitorii nu vor sa ieftineasca acum gazul, desi barilul a scazut de la 147 pana la 48 dolari. Dimpotriva, distribuitorii de gaze se pregatesc din nou sa ceara Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) majorarea pretului gazelor livrate populatiei, de la 1 ianuarie 2009. "Explicatia economica a majorarii gazelor a fost legatura care exista intre cotatiile petrolului si preturile gazului natural, care urmaresc aceeasi traiectorie. Distribuitorii au reactionat rapid la scumpirea petrolului, insa acum sustin ca influenta ieftinirii lui se va simti peste noua luni", spune Cristian Parvan, secretar general al AOAR.

In ciuda presiunilor distribuitorilor de gaze, ANRE nu a luat inca nici o decizie de majorare a tarifelor pentru populatie, ne-a declarat Gabriel Sarbu, seful Directiei de preturi si tarife.
"Nu am luat o decizie finala, suntem inca in faza de analiza foarte atenta a documentatiei", a spus Sarbu. Desi a refuzat sa se pronunte in chestiunea majorarii tarifelor la gazele naturale, el a lasat sa se inteleaga ca autoritatea va lua in considerare argumentele distribuitorilor, care au platit, in medie, 540-550 dolari pe mia de metri cubi pentru gazele din import in trimestrul al patrulea al anului 2008. Sarbu a explicat cresterea pretului la gazele naturale, de la 475-480 dolari/mia de metri cubi, cat era in trimestrul al doilea, pana la nivelurile actuale, prin faptul ca evolutia preturilor din import tine cont de contractele de cumparare si se aliniaza cu o intarziere de sase-noua luni la evolutia cotatiilor petrolului.

Intrebat de "Romania libera" de ce se scumpeste gazul din import, in timp ce cotatiile din pietele internationale ale gazului natural scad, Sarbu a explicat ca nu sunt urmarite in contractele de import preturile spot, "la zi". "Contractele de import sunt facute pe termen mediu si lung si nu tin cont de cotatiile spot. Urmaresc cotatiile din piata mediteraneana", a declarat Sarbu.
Parvan reproseaza si autoritatii ca face calculele pentru stabilirea tarifului de gaze dupa un mecanism greoi si netransparent.

Cotatia spot a gazului este de 199,72 dolari
Bursa americana Nymex afiseaza o cotatie spot a gazului natural de 5,645 dolari pe milionul de unitati de gaz termal britanic (MMBtu), pret echivalent cu 199,72 dolari pe mia de metri cubi.
Sarbu a spus ca ieftinirea petrolului va influenta si preturile gazului natural, dar ca aceasta in fluenta se va resimti concret in a doua jumatate a anului viitor.
In Romania aproximativ 35% din consum se asigura din importuri si restul de 65% din extractia interna. Romgaz furnizeaza pietei cam 53% din gazul intern, in vreme de Petrom acopera restul de 47% din productia interna, ne-a declarat Francisc Toth, directorul Romgaz. Mai mult, producatorii interni Petrom si Romgaz au fost lamuriti de autoritati si au inghetat preturile de livrare in ianuarie 2008. "Noi furnizam gazele naturale la un pret echivalent cu 160 dolari pe mia de metri cubi, in scadere din cauza devalorizarii leului", ne-a declarat Dan Pazara, oficial al Petrom.

E.ON Gaz Romania a solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) majorarea pretului final al gazelor naturale justificand ca la ultima ajustare, din luna iulie a acestui an, cresterea cu 11,6% nu a fost suficienta pentru a acoperi costurile de achizitie a gazelor naturale. "Estimam ca pierderile suportate de catre E.ON Gaz Romania, numai din neacoperirea costurilor de achizitie a gazelor naturale, vor ajunge la peste 80 milioane lei pana la finele acestui an. In aceste conditii, compania noastra este nevoita sa apeleze la linii de credit pentru a acoperi costurile de achizitie a gazelor naturale din import in scopul asigurarii cantitatilor de gaze naturale necesare pentru iarna", a declarat Franciska Zsigmond, de la Departamentul de Comunicare.

 

Reprezentantii oamenilor de afaceri au cerut autoritatilor anularea privatizarii Distrigaz Nord, pe motiv ca grupul german E.ON, care a preluat compania in 2004, nu a respectat obligatiile asumate, considerand totodata nejustificate solicitarile distribuitorului de gaze privind cresterea preturilor.
"Solicitam autoritatilor romane sa constate starea de faliment a companiei, in cazul in care aceasta este reala, si sa anuleze contractul de privatizare a acestei companii, ca urmare a nerespectarii obligatiilor asumate. Nu este admisibil ca sursa de profit a unei companii care detine pozitie de monopol sa fie generata doar de cresterea continua, fara justificare economica, a pretului gazelor naturale", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Solicitarea urmeaza dupa ce alte doua scumpiri au mai fost acceptate in acest an de ANRE, in februarie cu 8,5% si de la 1 iulie cu 12,5%, companiile furnizoare amenintand inca de la inceputul anului cu reducerea debitelor catre consumatori. Ele reclama pierderi si sustin ca nu pot acoperi cheltuielile de achizitie a gazelor naturale din import, in conditiile in care circa 35% din cantitatile de gaze naturale consumate in Romania provin din import.
De la inceputul anului leul s-a devalorizat cu 9,5% in fata monedei europene. Suntem astfel pe locul cinci intr-un clasament european al celor mai ieftine tarife de gaze platite de populatie.

Cele mai citite

Un înalt oficial NATO cere liderilor să se pregătească pentru un scenariu de război

Un oficial NATO de rang înalt a subliniat, luni, importanța pregătirii companiilor pentru un posibil scenariu de război, cerându-le să își adapteze liniile de...

FCSB, avantaj nesperat înaintea meciului cu Olympiakos în Europa League

Cu mai mulți jucători importanți indisponibili la Olympiakos, FCSB primește o veste bună în perspectiva confruntării din etapa a 5-a a Europa League. FCSB și...

Marcel Ciolacu a demisionat din funcția de președinte al PSD după eșecul din alegerile prezidențiale 

Marcel Ciolacu și-a dat demisia din funcția de președinte al PSD luni, 25 noiembrie, după ce a ratat intrarea în turul II al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă