Specialistii in resurse umane spun ca o astfel de angajare nu este deloc bine privita de catre membrii colectivului.
Georgeta Olariu lucreaza la o firma mica, din Iasi, ca traducator. De catva timp, ea se plange mereu de faptul ca in colectiv a aparut o noua salariata, care nu stie aproape nimic, incurca lucrurile si trage in jos toata echipa. Georgeta este convinsa ca "juna nou-venita" a fost angajata pe baza de pile. "Probabil ca n-o sa treaca prea mult timp pana cand seful isi va da seama ca, dorind sa ajute un prieten, respectiv tatal fetei, nu a facut decat sa-si puna in pericol afacerea. Atunci fie va renunta la tanara, fie va incerca sa o responsabilizeze", afirma Georgeta.
Situatii ca cele de la serviciul Georgetei mai sunt astazi intalnite in special in companiile mici, unde proprietarul controleaza intreaga companie. In cazul firmelor mari, situatia este mult mai rar intalnita. De altfel, aici problema nepotismului se rezolva destul de usor, atunci cand vine evaluarea (bazata pe un sistem clar, transparent, obiectiv). Din pacate, nu la fel stau lucrurile in cazul institutiilor de stat, unde un nou angajat nu-si pune problema nivelului de performanta pe care trebuie sa-l atinga. In plus, spun expertii in resurse umane, aici este si o lipsa acuta a unui sistem de urmarire a indicatorilor performantei fiecarui bugetar. Acest fapt atrage dupa sine o anumita comoditate a angajatilor.
Se inmultesc frustrarile
Expertii in resurse umane spun ca angajarea unui "nepot" face ca la nivel de echipa sa apara in mod inevitabil frustrari si, implicit, o atmosfera incarcata. O astfel de situatie nu poate genera decat neintelegeri in echipa, fluctuatie de personal, lipsa de performanta si rezultate scazute. "Problema grava intervine in momentul in care «nepotul» se comporta ca atare, adica nu munceste, intarzie la serviciu, pleaca mai devreme, pauzele dureaza doua ore si este in mod evident favorizat cand vine vorba de prime, beneficii, mariri de salariu sau promovari", este de parere Roxana Andrei, HR advisor la compania Sandvik, membru al HR Club.
Purtati-va normal
Specialistii mai spun ca reactia cea mai eficienta la intrarea unui astfel de coleg in echipa este sa va purtati normal. "Nu-l supuneti unui tratament privilegiat. Atitudinea dumneavoastra fata de el reflecta propriul comportament ca om. Pastrati-va integritatea si tratati-l ca pe orice alta persoana de pe aceasta planeta, mergand pe principiul «ce tie nu-ti place, altuia nu-i face»", spune business-coach-ul Alin Ghizasan. Temele de discutie abordate, spun specialistii, ar trebui sa fie cele legate doar de serviciu. "Cel mai eficient este sa-i vorbiti in cifre. Astfel il obligati sa-si argumenteze ideile tot cu cifre. In acest caz, nu-l mai ajuta faptul ca este «nepot»", considera Claudia Indreica, managing partner la compania Psihoselect.
"Aruncat in apa"
Nu toate cazurile de "nepotism" au final nefericit. Exista si unele situatii, destul de rare, in care patronul sau cel care l-a adus in companie ii spune "privilegiatului": "Descurca-te, dar vezi sa nu ma faci de rusine!". De altfel, unele companii, in special multinationalele, incurajeaza aducerea unor noi potentiali angajati. Cei care fac astfel de recrutari primesc chiar bonusuri si recompense, evident, in cazul in care angajatul s-a dovedit a fi o achizitie buna pentru companie.