17.7 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNeplata concediului medical

Neplata concediului medical

Ioana Tudor, avocat, Constantinovici, McCann&Associates

» Starea mea de sanatate ma obliga sa intru in concediu medical, dar managementul firmei unde lucrez nu vrea sa mi-l plateasca.
Persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu, au dreptul pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Acest drept este conditionat de plata contributiei de asigurari sociale de sanatate destinata suportarii acestor indemnizatii, denumita in continuare contributie pentru concedii si indemnizatii. Persoanele juridice care au calitatea de angajatori au obligatia sa calculeze si sa vireze casei de asigurari de sanatate cota de contributie pentru concedii si indemnizatii si sa anunte lunar casei de asigurari de sanatate schimbarile de natura sa modifice elementele de calcul pentru plata contributiei. In virtutea OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor de catre angajator constituie contraventie. Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele de control ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ale caselor de asigurari de sanatate teritoriale.

Asteptam intrebarile dumneavoastra la e-mail angajari@romanialibera.ro sau pe adresa redactiei, strada Nerva Traian 3, bl. M 101, et. 4, sector 3, Bucuresti.

Cele mai citite

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă