13.9 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăNe imprumutam mai mult in euro, cu speranta ca BNR tine cursul

Ne imprumutam mai mult in euro, cu speranta ca BNR tine cursul

» Atat populatia, dar, mai ales, firmele au preferat in august creditul in valuta, in detrimentul celui in lei.

Pentru a doua luna consecutiv, datele BNR semnaleaza o reorientare catre imprumutul in valuta, pe fondul unor dobanzi semnificativ mai mici decat la creditele in lei, si pe cel al asigurarilor venite dinspre banca centrala ca nivelul cursului de schimb nu va trece de 4,3 lei/euro. Economistii avertizeaza cu privire la cresterea expunerii la riscul valutar in perspectiva inrautatirii indicatorilor macroeconomici.
In luna august, soldul creditelor in valuta s-a majorat cu 0,56%, pana la un echivalent de 28,2 miliarde euro (118,9 miliarde lei), in timp ce totalul imprumuturilor in lei s-a redus pentru a saptea luna consecutiv cu 0,22%, ajungand la 79,7 miliarde lei. Evolutia din august a creditarii se datoreaza, in special, firmelor, care si-au sporit cu 1,11% totalul imprumuturilor in valuta contractate de la banci, pana la 13,9 miliarde euro, dar si-au diminuat cu 0,32% datoriile in lei catre banci, pana la 40,3 miliarde lei. Pe partea creditarii populatiei miscarile au fost mai temperate – soldul imprumuturilor in valuta stagnand la 14,2 miliarde euro, iar cel al creditelor in lei coborand usor, cu 0,13%, la 39,4 miliarde lei.

"Firmele nu au de ales – se imprumuta de unde pot si cum pot. Pentru ele conteaza nivelul dobanzilor mai mici la euro decat la lei, chiar daca prin alegerea creditului in valuta isi cresc profilul de risc. Unele firme ignora riscul valutar la care se expun, altele il constientizeaza, dar nu au de ales, pentru ca pe moment nu-si permit costul unui credit in lei. Tendinta nu e una pozitiva", a declarat Matei Paun, managing partner in cadrul BAC Investment. Dupa primele opt luni din acest an, creditarea in lei a ajuns sa se contracte cu 4,7% iar cea in valuta s-a restrans cu 1,97%.
"La fel cum am semnalat si luna trecuta, firmele se duc pe euro si renunta la lei. «Prima Casa» cred ca a avut un impact pozitiv, tinand cont ca nivelul creditelor in valuta catre populatie nu a mai scazut, ci a stagnat. Chiar daca ar trebui stimulata creditarea in lei, nu avem masuri luate in acest sens. Din contra, atat timp cat BNR spune ca protejeaza un anumit nivel al cursului de schimb, oamenii sunt inclinati sa ia credit in euro. Pe de alta parte, datorita faptului ca bancile s-au angajat sa-si mentina expunerea in Romania, in piata sunt mai multi euro decat are nevoie economia. Pe acest fond ar trebui ca dobanzile la euro sa scada", explica Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

Reluarea creditarii, abia la anul
"De ceva vreme nu mai exista cerere. Oamenii au un grad de indatorare relativ ridicat, pe fondul unor venituri in stagnare sau chiar in scadere. De cealalta parte, nici bancile nu prea au interesul sa dea credite din cauza creditelor neperformante care continua sa creasca. Aceasta combinatie duce la o contractie a creditarii. Pe masura ce ratele de dobanda vor continua sa scada, o sa vedem o reluare fragila a creditarii, posibil din decembrie sau de la inceputul anului viitor. Ma astept ca BNR sa continue taierea dobanzii-cheie pana la 6,75%, la jumatatea anului 2010", a conchis economistul-sef al ING. In conditiile inaspririi creditarii, economisirea castiga tot mai mult teren. La finele lunii august, depozitele in lei ajunsesera la 102,8 miliarde lei, cu 1,37% mai sus decat in iulie, iar depozitele in valuta au urcat cu 2,14%, la 13,9 miliarde euro (58,5 miliarde lei).

Cele mai citite

Eliminarea facilităților fiscale: Doar 10% dintre angajatori vor ajusta salariile brute

Conform unui sondaj realizat de PwC România, doar unu din zece angajatori intenționează să ajusteze salariul brut pentru a compensa eliminarea scutirii de impozit...

CFR Călători suspendă sute de trenuri din cauza ordonanței „trenuleț”: Navetiștii și sindicaliștii, nemulțumiți

CFR Călători a anunțat suspendarea a peste 200 de trenuri din întreaga țară, majoritatea circulând pe rute mai puțin aglomerate. Însă și alte rute...

Amenințări cu bombă în sute de școli din Ungaria și Bulgaria: Suspiciuni legate de implicarea Rusiei

Sute de școli din Bulgaria au primit joi amenințări cu bombă, e-mailurile fiind trimise de pe o platformă rusească, informează agenția Novinite, citând radioul...
Ultima oră
Pe aceeași temă