3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMunca va salveaza slujba

Munca va salveaza slujba

Ca sa va pastrati serviciul, trebuie sa aveti cat mai multe dintre trasaturile angajatului ideal.

Daca inainte de criza financiara angajatii din Romania isi permiteau sa schimbe jobul chiar si la trei luni, neavand stresul gasirii unui loc de munca, astazi situatia s-a schimbat aproape cu 180 de grade. Salariatul trebuie sa se straduiasca sa se incadreze cat mai mult in profilul candidatului ideal.
"Calitatile ce pareau mai ieri utopia angajatului perfect sunt astazi cele care pot securiza locul de munca. Este vorba despre motivare, profesionalism, dedicatie, stabilitate", spune Nicoleta Udrea, director de recrutare al companiei Skill Team.

Nu oferiti motive de concediere
In cazul in care tineti la slujba dumneavoastra, ar trebui sa va comportati in asa fel incat sa nu existe absolut nici un motiv pentru a fi dat afara. Macar acum, in criza financiara. De altfel, si specialistii spun ca este un moment total nepotrivit pentru a oferi angajatorului motive de nemultumire. "Daca pana acum neatingerea obiectivelor, cererile nejustificate de crestere a salariului, intarzierile, perioadele mai relaxate la birou erau trecute mai usor cu vederea, probabil ca in urmatoarea perioada angajatorii vor fi mai atenti la gradul de implicare. Se va renunta la cei care nu au rezultate", spune Ana Giurca, consultant al Catalyst Solutions din Bucuresti.   

Mare atentie la responsabilitati!
Expertii considera ca angajatii ar trebui sa dea o mai mare importanta responsabilitatilor pe care le au de indeplinit. Camelia Buburuz, directorul de resurse umane al Hotelului J.W. Marriott, spune ca este timpul sa se inteleaga faptul ca angajatul si angajatorul sunt de aceeasi parte a baricadei. "Felul in care oamenii isi fac treaba afecteaza compania. Iar daca acesteia ii merge rau, nici lor nu le va fi bine", spune specialista.
Pe langa atributiile din "fisa postului", expertii spun ca este indicat sa va implicati si in altele, chiar daca nu sunt scrise negru pe alb.
In strategia pastrarii postului ar trebui sa intre si urmarirea cu atentie a "feed-back-ului" dat de sef. Este cazul sa fiti mult mai atent la reactia superiorului vizavi de rezultatele dumneavoastra si la sugestiile pe care acesta vi le face. "Vor avea de castigat acele persoane care sunt deschise la schimbare si carora  nu le este frica sa vina cu idei noi", considera Camelia Buburuz.

Statornicia influenteaza cariera
De pierdut vor avea si cei care vor continua sa "sara" dintr-un job in altul. Expertii sustin ca persoanele care si-au schimbat foarte des serviciul vor fi privite cu neincredere de angajator. "In schimb, un timp indelungat petrecut intr-o organizatie, cu respectarea criteriilor de calitate a muncii, contribuie la siguranta postului", spune Nicoleta Udrea. In fond, firmele vor profesionisti capabili sa se automotiveze, sa creada in succesul companiei.

Si cei competenti pot avea probleme
Expertii in consiliere spun ca si cei foarte competenti pot avea dificultati. Degeaba sunteti foarte capabili din punct de vedere tehnic daca nu lucrati bine in echipa sau daca sunteti un negativist. "Calitatea de a fi foarte bun in ceea ce faceti nu este suficienta pentru pastrarea locului de munca. Trebuie sa va pese de actiunile dumneavoastra, sa aveti o atitudine pozitiva si initiativa", recomanda Nicoleta Udrea.
Pe de alta parte, spune specialista, initiativa si profesionalismul trebuie sa mearga doar in beneficiul celui care v-a angajat.

Reguli pentru angajat
» Nu intarziati.
» Nu lipsiti nemotivat.
» Lucrati in echipa.
» Acceptati relocarea.
» Nu barfiti.
» Nu fiti negativist.
» Predati la timp proiectele pe care le aveti de finalizat.

Sursa: experti in resurse umane

Cele mai citite

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

Facturile lui Marcel Ciolacu zboară spre necunoscut: suspiciuni majore privind autenticitatea

Facturile sunt emise de Nordis Travel SRL, însă detalii importante precum numărul, data exactă a facturilor și informațiile despre zboruri lipsesc sau au fost...

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă