0.9 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMotive de ingrijorare pentru presedintii SIF

Motive de ingrijorare pentru presedintii SIF

Parlamentul a aprobat recent o ordonanta de guvern care reglementeaza, printre altele, pragul de detinere la capitalul societatilor de investitii financiare (SIF). Actul normativ prevede ca orice per-soana va putea detine, singura sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, actiuni emise de catre SIF in limita a maximum 1% din capitalul social al acestor societati.
Spre deosebire de forma initiala a actului normativ, pragul de 1% se aplica nu numai indivizilor, ci si persoanelor care actioneaza in mod concertat, adica sunt legate printr-un acord expres sau tacit pentru a realiza o politica comuna in legatura cu un emitent. Actul normativ a fost transmis presedintiei pentru promulgare.

Noile reglementari nasc controverse

Potrivit Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM), faptul ca persoanele aflate in situatia de a actiona concertat trebuie sa instraineze actiunile care depasesc procentul de 1%, in termen de trei luni, inseamna o aplicare retroactiva a legii, iar investitorii nu pot fi pedepsiti pentru faptul ca au achizitionat aceste actiuni intr-un moment in care prevederile legale au permis acest lucru. De altfel, chiar initiatorul modificarii pragului de detinere la 1% din capitalul unei SIF, presedintele Comisiei de Buget-Finante din Senat, Varujan Vosganian, a spus ca forma in care a fost votata legea la Camera Deputatilor a creat o confuzie de natura institutionala pe piata de capital. Vosganian a declarat ca piata romaneasca de capital a dat dovada de maturitate in ziua votului, pentru ca a taxat imediat ceea ce s-a intamplat in Parlament, respectiv preturile pe bursa ale celor cinci SIF au scazut, in numai un sfert de ora, cu 10%, moment dupa care au fost retrase de la tranzactionare.

Santaj sau apararea drepturilor micilor actionari?

Potrivit lui Varujan Vosganian, presedintii celor cinci SIF "au santajat Guvernul in momentul privatizarii BCR”. El a explicat ca SIF au conditionat aprobarea modificarii statutului bancii conform celor cerute de Erste Bank, noul actionar majoritar al BCR, numai daca Ordonanta 41/2005 va fi promulgata cu prevederi clare privind actiunea concertata. Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, sustine ca aceasta prevedere va feri SIF de eventuale preluari ostile.
In replica, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Septimiu Stoica, a explicat ca peste tot in lume societatile sunt preluate si nu se intampla nici o nenorocire. In cazul SIF, potrivit lui Stoica, "pe-ricolul este pentru cei care se simt amenintati, respectiv pentru managementul acestor societati”. Cu alte cuvinte, in pericol s-ar putea afla cei cinci presedinti si consiliile de administratie ale SIF, daca prevederea cu pricina nu ar fi inclusa in lege.

Societati comerciale sau organisme de plasament colectiv?

Reprezentantii societatilor de investitii financiare (SIF) intentioneaza sa ceara Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) si actionarilor proprii clarificarea statutului SIF, ca societati comerciale sau ca organisme de plasament colectiv. Presedintele SIF Tran-silvania, Mihai Fercala, a declarat ca SIF platesc atat impozit pe profit, ca societatile comerciale, cat si comisioane percepute de CNVM, ca operatori pe piata de capital.

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă