Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat, în ultima decadă a lunii noiembrie anul curent, 33 de sortimente de figurine din ciocolata cu sau fără alte adaosuri. Sortimentul produselor de ciocolată este variat și dinamic: cele mai frecvente moduri de prezentare sunt cele clasice – bare, batoane, tablete întregi sau divizate, bomboane cu forme diferite, alături de o variatate de forme fanteziste îndeosebi în cazul figurinelor din ciocolată (ouă, iepurași, Moș Gerilă etc.). Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.
- La 97% dintre figurinele din ciocolată analizate, primul ingredient este reprezentat de zahăr. La doar 3% dintre figurinele analizate primul ingredient este reprezentat de fructoză;
- La 47% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de untul de cacao;
- La 23% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de grăsimi vegetale exotice (palmier, cocos, shea) hidrogenate sau parțial hidrogenate;
- La 16% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de masa de cacao;
- La 4% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de sirop de glucoză;
- La 5% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de dextroză;
- La 5% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de melasă;
- La 34% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de laptele praf integral;
- La 19% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de zerul praf;
- La 17% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de unt de cacao;
- La 16% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de masa de cacao.
- La 14% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de înlocuitori de grăsimi animale.
În privința frecvenței altor ingrediente din compoziția acestui tip de produs s-au constatat următoarele:
- 43% dintre sortimentele analizate conțin arome artificiale;
- 23% dintre sortimentele analizate conțin grăsimi din lapte;
- La numai 24% dintre produsele analizate se menționeaza conținutul de cacao;
- La numai 12% dintre produsele analizate se menționeaza conținutul de lapte.
În cele 33 de produse analizate s-au identificat 25 aditivi alimentari.
Nerecomandate copiilor
Studiul trage un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor cu vârste mici le reprezintă pentru sănătatea acestora. La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Documentul prevede că figurinele de ciocolată, având un conținut ridicat de grăsimi, respectiv grăsimi saturate (mai mult de 5 grame per 100 grame produs) și o valoare energetică mare per 100 grame produs, nu sunt recomandate copiilor.
Cantitatea de zahăr adăugat în sortimentele de figurine din ciocolată analizate variază între 8 și 19 lingurițe de zahăr per 100 grame produs, adică între 41,5 grame zahăr și 94,7 grame zahăr per 100 grame produs. Conținutul ridicat de zahăr din acest tip de produs explică și valoarea energetică ridicată, aceasta variază între 424 kcal și 616 kcal. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca cel mult 10% din aportul zilnic de energie pentru adulți și copii să provină din zaharuri libere, ceea ce înseamnă aproximativ 25 de grame de zahăr pe zi.
Una dintre cele mai controversate teme de discuţie din ultima vreme este obezitatea la copii. Dacă până acum doar americanii erau „acuzaţi” de obezitate, în prezent problema a început să se manifeste și în rândul europenilor și, din păcate, afectează din ce în ce mai mulți copii.
Cantitatea de proteine variază între 2,28 grame și 8,8 grame, iar cantitatea de fibre variază între 1,0 grame și 2,4 grame.
Presiunile industriei zahărului asupra adevărului
„Ştiai că zahărul este un aliment acid care poate descompune învelişul exterior al dinţilor, făcându-i mai predispuşi la degradare? Te informez că bacteriile responsabile de apariţia cariilor produc acizi,
iar consumul zahărului de mai multe ori pe zi va duce la intensificarea acestui proces. De altfel, zahărul conţinut în figurinele de ciocolată frumos decorate care se regăsesc în vitrinele magazinelor noastre reprezintă principalul ingredient regăsit în compoziţia acestor dulciuri nesănătoase.
Dacă vei citi concluziile acestui studiu ştiinţific publicat în «PLoS Medicine», vei înţelege că cercetătorii de la University of California San Francisco (UCSF) au descoperit în perioada anilor 1959-1971 că industria zahărului a pus presiune pe Institutele Naţionale de Sănătate (NIH), astfel încât să muşamalizeze legătura dintre consumul de zahăr şi apariţia cariilor dentare.
Cu toate că se ştia încă din anii ’50 că zahărul în exces este legat în mod direct de apariţia problemelor de natură dentară, lobby-ul puternic al industriei zahărului a forţat NIH să ocolească studiile care atestau concret efectul nociv al zahărului, urmând a fi înlocuite de alte cercetări menite să descopere soluţii inovatoare în vederea tratării cariilor dentare, în loc să militeze pentru înlăturarea zahărului din dieta americanilor. Mai stai un pic, fiindcă am adus cu mine încă un studiu ştiinţific intitulat «Increased sugar uptake promotes oncogenesis via EPAC/RAP1 and O-GlcNac pathways», care a fost publicat în «Journal of Clinical Investigation».
Concluziile acestui articol demonstrează cu argumente că zahărul nu doar hrăneşte cancerul, ci ajunge chiar să îl declanşeze în cele din urmă. Acum cred că m-am făcut mai bine înţeles.
Cert este că putem preveni declanşarea unei epidemii reale de boli cronice precum dermatita atopică, alergiile, intoleranţele alimentare, autismul sau bolile autoimune pe segmentul pediatric, atât timp cât vom milita împreună pentru informarea corectă a părinţilor români. Te informez că în România avem în mod oficial peste 100.000 de copii alergici şi aproximativ 30.000 de copii autişti care nu răspund prea bine la figurinele de ciocolată pline de zahăr”, a precizat nutriţionistul Dumitru Bălan.
„Unii producători nu sunt suficient de expliciți când indică procentul de cacao din produsul de ciocolată, nu sunt riguroși în privința menționării tipului de grăsime din produsul de ciocolată etc. Unele țări au adoptat mărci de certificare care arată că produsul de ciocolată nu conține alte grăsimi în afara untului de cacao. Produsele care sunt realizate din materii prime organice sunt etichetate corespunzător. În SUA, de unde vine multă ciocolată pentru consumatorii europeni, unii mari producători au făcut presiuni asupra guvernului să admită ca produsele realizate cu ulei hidrogenat, mai ieftin decât untul de cacao, să poată fi vândute sub denumirea de ciocolată. Reacția consumatorilor a determinat ulterior Food and Drug Administration – FDA să reitereze ideea că untul de cacao, ca element caracteristic al ciocolatei, va rămâne o componentă principală a ciocolatei. Nu întâmplător a fost adoptată Directiva Parlamentului European și a Comisiei Europene 200/36/EC referitoare la produsele din cacao și ciocolată destinate consumului uman.
Ciocolata și produsele din/cu ciocolată prezintă o mare sensibilitate la condițiile de temperatură și de umiditate din spațiile de păstrare-depozitare. Condițiile ideale pentru păstrarea acestor produse sunt de 15-17 grade Celsius și o umiditate relativă a aerului mai mică de 50%”, a arătat și prof. Univ. Dr. Ion Schileru, ASE București
„Grenade cu fragmentație”
„O parte din figurinele din ciocolată cu sau fără alte adaosuri, agreate de copii datorită formei acestora care reconstituie anumite simboluri specifice sărbătorilor de iarnă – Moș Crăciun, Omul de zăpadă, construcții și decorațiuni specifice acestei perioade a anului – prezintă mari neajunsuri din punct de vedere nutrițional. Există sortimente cu un conținut mare de zahăr, peste 60 grame din 100 grame produs, cu un conținut mare de grăsimi saturate, peste 20 grame din 100 grame produs, dar și cu un conținut mare de acizi grași trans, peste 2 grame din 100 grame produs, astfel de produse fiind adevărate „grenade cu fragmentație” pentru copiii noștri. Având în vedere valoarea energetică mare per 100 grame de produs cuprinsă între 424 kcal și 616 kcal, consumul acestor produse de către copiii mai mari de 3 ani trebuie realizat cu măsură. Sunt recomandate produsele de calitate superioară, cu un conținut de cacao mai mare de 75%, să nu se depășească 15 grame pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ 100 kcal și, niciodată, să nu fie oferite seara spre consum. Aportul ridicat de zahăr în alimentaţia din primii ani de viaţă ai unui copil generează probleme mari de sănătate, cum ar fi obezitatea, care aduce la rândul său alte probleme, precum scolioza, modificarea osaturii, fragilitatea oaselor, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, cancer colorectal şi diabet zaharat de tip 2. În concluzie, consumul excesiv de zahăr dăunează grav sănătății. Este mesajul pe care îl auzim de câțiva ani, însă foarte puțini dintre noi îl înțeleg, deoarece nu avem cunoștințe elementare de nutriție“, a menționat conf. univ. dr. Costel Stanciu.