18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMonopolul sodei trece la indieni

Monopolul sodei trece la indieni

Detinut pana de curand de controversatii oameni de afaceri timisoreni Marius si Emil Cristescu, monopolul productiei de soda in Romania este pe cale de a fi preluat de compania Indian England NV, inregistrata in Olanda. Aceasta detine deja, prin firma GHCL Ltd. India, pachetul majoritar de actiuni al Uzinei de Produse Sodice Ocna Mures (UPSOM), preluata deja de la Cristesti. De curand, indienii au cumparat de la BCR, in urma unei tranzactii cu multe semne de intrebare, o creanta pe care aceasta o avea asupra Uzinelor Sodice Govora (USG) si au trecut la executarea silita a acesteia din urma.

Creanta detinuta pana nu demult de BCR reprezinta o restanta a USG la un credit contractat in 1997 si care fusese reesalonat pana in 2009. Insa, din cauza faptului ca anul trecut USG a fost in imposibilitate de a achita integral rata convenita, BCR a scos creanta la mezat. De achizitionarea acesteia s-au aratat interesate doua companii: Ciech din Polonia si Indian England. Cum aceasta din urma s-a „miscat” mai repede (in conditiile in care polonezii au cerut un ragaz pentru a-si revizui oferta), creanta le-a revenit, pentru suma de numai 15,3 milioane RON. De fapt, BCR trebuia sa primeasca de la USG o suma mai mult decat dubla (31,06 milioane RON). Este vorba de 5,73 milioane RON, 5,54 milioane de dolari si peste trei milioane de euro, adica exact suma pe care Indian England a cerut USG sa i-o plateasca, imediat dupa cumpararea creantei.

Conturi blocate

Cum USG nu putea sa achite pe loc aceasta suma exorbitanta, Indian England a trecut la executarea silita a intreprinderii, obtinand blocarea conturilor. In aceasta situatie, societatea valceana nu-si poate plati furnizorii si nici salariile, in contextul in care peste 80% din productie merge la export, spune liderul sindical Gheorghe Mugioiu. Acesta a facut chiar si o plangere penala la DNA impotriva BCR, acuzand-o de rea-credinta in vanzarea creantei.
Si directorul general al USG, Florin Sergiu Balan, este nemultumit de decizia BCR. „Banca putea, in cel mai rau caz, cand constata ca nu-si poate recupera creditul, sa scoata la licitatie bunurile gajate. In cazul USG, daca se declara starea de faliment, trebuia constituita masa credala, IAR CET Govora ar fi fost primul beneficiar”, spune Balan.

O piata de 450.000 de tone pe an

Intre timp, pe adresa Consiliului Judetean Valcea sosisera oferte de la trei companii straine interesate sa preia USG. Este vorba de Chiech Polonia, Lisisanka Soda Ucraina si Indian England. Dupa analiza ofertelor, CJ Valcea a optat pentru propunerea companiei poloneze, care se si angajase sa achite datoria de 50 milioane de lei a USG catre CET Govora. Prin preluarea de catre indieni a creantei de la BCR, polonezii sunt insa scosi din joc. Astfel, indienii au cale libera pentru preluarea monopolului productiei de soda in Romania, detinut pana acum doi ani de fratii timisoreni Marius si Emil Cristescu. Este vorba de o piata de aproape 450.000 de tone pe an, din care peste 250.000 de tone sunt asigurate de USG, iar cererea la export este din ce in ce mai mare.

GHCL face achizitii in toata Europa si in SUA

Compania indiana Gujarat Heavy Chemicals (GHCL) are un ambitios plan de achizitii in toata Europa.
Potrivit site-ului indiafirstfoundation.org, acest plan, care vizeaza cumpararea mai multor entitati din Regatul Unit, Germania, Franta si Italia, ar urma sa fie finantat cu 200 milioane de dolari. Cea mai recenta achizitie a grupului, specializat in produse chimice si textile, este reprezentata de preluarea, in luna iunie a acestui an, a celei mai mari retele de retail britanice in domeniul textilelor, Rosebys. Anterior, indienii preluasera Dan River, numarul unu pe piata textila a Statelor Unite, cu o cifra de afaceri de 250 milioane de dolari.
La sediul companiei-mama, la Gujarat, conducerea intentioneaza dublarea capacitatii sale de productie din India.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă