8.5 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăMoneda nationala musca tare din inflatie

Moneda nationala musca tare din inflatie

» In primul trimestru am avut o inflatie cu 0,11% mai mica decat media din UE.
» Rata anualizata a inflatiei
a fost dupa primele cinci luni de 3,81%.
» Banii capsunarilor vor fi si in acest an o gura de oxigen pentru contul curent.

Romania a avut in primul trimestru al anului 2007 o inflatie-record de 0,35%, care a fost cu 0,11% sub media tarilor membre ale Uniunii Europene (UE), a declarat ieri ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. In opinia lui, principalele sectoare care au dus la cresterea produsul intern brut (PIB), in primul trimestru din 2007, cu 6% au fost industria (7,8%) si constructiile (30,7%), in special ca urmare a cererii pentru investitii. "Rezultatele directe ale activitatii economice – ilustrate de valoarea adaugata bruta – evidentiaza cresterea din trimestrul I de 8,1% ca fiind cea mai ridicata din istoria recenta a Romaniei. Investitiile au crescut cu 17,2% in conditiile unei rate de investitie de peste 18% din PIB, iar lucrarile de constructii noi au inregistrat o crestere cu 28,4%", a spus ministrul.

Incasarile din veniturile nete, in scadere
Institutul National de Statistica (INS) a estimat o crestere in termeni reali cu 6% a PIB in primul trimestru, la 68,498 miliarde lei (20,26 miliarde euro). Cresterea produsului intern brut din primele trei luni ale acestui an a fost mai temperata fata de cea de 6,9% din perioada similara a anului trecut. Cauza temperarii cresterii economice din primul trimestru a fost scaderea incasarilor din impozitele nete pe produs cu 7,8% ca urmare a incasarilor mai slabe din TVA. Impozitele nete pe produs reprezinta diferenta dintre impozitele pe produs incasate (TVA, acize, alte impozite pe produs) si subventiile pe produs platite de la bugetul public consolidat. Potrivit statisticii, cauzele scaderii incasarilor din TVA in primul trimestru au fost renuntarea la plata TVA in vama dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si scaderea cifrei de afaceri din vanzarile de retail, care a dus si la o pierdere suplimentara la incasarile din TVA. Valoarea adaugata bruta din economie a crescut in primul trimestru cu 8,1% fata de acelasi interval din 2006, arata datele INS. Potrivit lui Vosganian, dinamica numarului de salariati s-a mentinut ridicata, ca urmare atat a efectelor cotei unice, care au continuat sa se faca simtite, cat si a cresterii economice inregistrate (3,1% in aprilie fata de decembrie 2006). De asemenea, rata somajului a inregistrat la sfarsitul lunii mai o scadere cu 4,1%, in timp ce rata anualizata a inflatiei a ajuns dupa cinci luni la 3,81%.

Capsunarii atenueaza dezechilibrele
Deficitul comercial in crestere semnificativa determina accentuarea soldului negativ al contului curent, care va fi acoperit in mare masura de banii trimisi de romanii din strainatate, estimati la 5-6 miliarde euro in acest an, potrivit lui Varujan Vosganian. El recunostea recent ca dezechilibrul comercial a urcat si in prima jumatate a anului, ritmul de crestere a importurilor fiind mai mare decat al exporturilor. Pentru a echilibra situatia, Executivul are in vedere impulsionarea relatiilor comerciale cu tarile din jurul Marii Caspice, fostele tari din Uniunea Sovietica, Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Cea mai mare pondere a schimburilor comerciale romanesti o au tarile din UE. Pe partea de export, 40% din valoarea acestora sunt reprezentate de relatiile cu Italia, Germania, Turcia si Austria, iar in ceea ce priveste importurile, mai mult de jumatate din total sunt reprezentate de schimburile cu cinci tari, printre care Rusia si Ucraina.

TENDINTE
» Rezultate bune
Romania va inregistra in acest an rezultate mai bune decat media statelor noi membre ale UE in ceea ce priveste cresterea economica si inflatia, potrivit unei analize a Economist Intelligence Unit (EIU). Inflatia medie din Romania va cobori in acest an la 4,1%, comparativ cu 6,6% in 2006, iar media noilor membri ai UE va fi de 4,3%.
La randul ei, Comisia de Prognoza anticipeaza pentru 2007 un avans economic similar, inflatia urmand sa fie de 4,2%. Cei mai buni performeri la capitolul inflatie vor fi Polonia (2,1%), Slovacia (2,5%) si Slovenia (2,6%).

Cele mai citite

Donald Trump trimite 1500 de militari suplimentari la granița cu Mexicul

Președintele SUA Donald Trump 'a semnat un decret pentru (desfășurarea) a 1.500 de militari suplimentari la granița' cu Mexicul, a declarat miercuri purtătoarea sa...

Solidaritate pe șine și dincolo de ele, la un protest masiv în Piața Victoriei

Sindicatele consideră că actualele politici guvernamentale periclitează viitorul mai multor sectoare strategice Vineri, între orele 13:00 și 16:00, Piața Victoriei din București va deveni epicentrul...

Mica Unire: Programul magazinelor și băncilor pe 24 ianuarie 2025

Pe 24 ianuarie 2025, România celebrează Mica Unire, un eveniment istoric de mare importanță. Această zi este declarată liberă prin lege, iar multe instituții...
Ultima oră
Pe aceeași temă