» Industria de mobila romaneasca ar putea afisa o cifra de afaceri totala de 2,1 miliarde euro in 2008, mai mare cu 11% fata de anul trecut, insa sub asteptarile initiale ale pietei.
Suma, care reprezinta aproximativ 2% din economie, ar fi fost mai mare daca nu s-ar fi scumpit materiile prime si energia, explica reprezentantii domeniului.
"In primele sase luni ale anului productia de mobila a crescut cu 11,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la circa un miliard de euro. Ne asteptam ca pana la sfarsitul anului sa se mentina aceasta evolutie astfel ca valoarea productiei sa ajunga la circa 2,1 miliarde de euro", a declarat Viorica Rabocea, consilier in cadrul Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), intr-o conferinta de presa.
Reprezentantii producatorilor de mobila sustin insa ca productia de mobilier din acest an va fi afectata de scumpirea materiilor prime, a utilitatilor si energiei electrice.
"Mobila este un produs complex, de folosinta indelungata, cu un ciclu de fabricatie lung de 1-3 luni. Elementele din structura costurilor de fabricatie includ materii prime, materiale, combustibili, energie, manopera, care vor fi afectate fiecare in parte de majorarile anuntate", a declarat Aurel Rizea, presedintele APMR.
Initial, estimarile APMR indicau pentru a doua parte a anului un avans mult mai mare al productiei de mobilier, insa ritmul de crestere ar putea stagna, pe fondul scumpirilor din ultima perioada. "In prima parte a anului, productia a fost incurajata si de evolutia cursului valutar si de faptul ca utilitatile nu s-au mai scumpit. Dar, in a doua parte a anului, cresterea pretului la utilitati se va resimti in productie", a afirmat Rabocea.
Reprezentantii retailerului suedez de mobilier IKEA, prezent pe piata romaneasca din martie 2007, spun ca aceste scumpiri vor avea o influenta nesemnificativa in pretul final al produselor proprii de mobilier. "Incercam sa reducem la minimum impactul variatiilor cursului valutar si pe cel al tendintelor generate de cresterea costurilor de productie. Devalorizarea monedei am neutralizat-o prin metode specifice. Pentru mentinerea costurilor de productie gasim artificii la nivel international", ne-a declarat Cornel Oprisan, director de retail la IKEA Romania.
In plus, migratia fortei de munca si concurenta importurilor ieftine din Asia ridica mari probleme pentru producatorii autohtoni de mobilier. "Presiunile salariale sunt din ce in ce mai mari. Fata de anul trecut salariile minime au crescut cu 50%. Astfel, salariul minim a ajuns la 600 de lei, iar cel mediu la 800-900 de lei", spune Aurel Rizea. In primele sase luni ale anului, importurile de mobilier au ajuns la 250 milioane de euro, in timp ce exporturile au fost de 600 milioane de euro. Exportul de mobila produsa in Romania a crescut tot cu 12% in primul semestru din 2008 fata de prima jumatate a anului 2007, iar importul a crescut cu 34%, a precizat Rizea.
» Industrie de 1,8 miliarde euro in 2007
In anul 2007 aproape doua treimi (60%) din productia de mobilier a Romaniei a fost exportata. Fabricile romanesti de mobilier au inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 1,89 miliarde euro, mai mare cu 14,5% fata de 2006. Industria mobilei reuneste peste 3.800 de companii, in cadrul carora isi desfasoara activitatea un numar de aproximativ 86.000 de salariati.