11.6 C
Bucureศ™ti
joi, 17 octombrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia LiberฤƒMinistrul Elena Udrea a inaugurat proiectul "Triunghiul mฤƒnฤƒstirilor"

Ministrul Elena Udrea a inaugurat proiectul „Triunghiul mฤƒnฤƒstirilor”

Ministrul Dezvoltฤƒrii Regionale ลŸi Turismului, Elena Udrea, a inaugurat sâmbฤƒtฤƒ, la Niculiลฃel, proiectul ”Valorificarea turisticฤƒ a mฤƒnฤƒstirilor tulcene prin îmbunฤƒtฤƒลฃirea infrastructurii de acces ลŸi de mediu”, cunoscut sub numele ”Triunghiul mฤƒnฤƒstirilor”, relateaza Agerpres.

Implementarea proiectului înaintat spre finanลฃare încฤƒ din anul 2004 a fost întârziatฤƒ din cauza lipsei fondurilor, ministrul Udrea considerându-l un exemplu în ceea ce priveลŸte existenลฃa infrastructurii în dezvoltarea turismului.

„Am venit aici în 2009 ลŸi mi-am dat seama cฤƒ este nevoie de infrastructurฤƒ pentru dezvoltarea turismului, pentru o alternativฤƒ economicฤƒ realฤƒ a zonei. E nevoie de investiลฃii, mai sunt lucruri de fฤƒcut. Dacฤƒ vrem sฤƒ aducem turiลŸti, iar primฤƒriile sฤƒ încaseze mai mulลฃi bani cu care sฤƒ rezolve alte probleme locale, este nevoie de o strategie coerentฤƒ. Avem pentru Dobrogea ลŸi Delta Dunฤƒrii un program coerent, iar inaugurarea de aici este dovadฤƒ cฤƒ nu doar vorbim. Facem lucruri cu adevฤƒrat importante”, a declarat, la festivitatea de inaugurare a proiectului „Triunghiul mฤƒnฤƒstirilor”, ministrul Elena Udrea.

Aceasta i-a îndemnat pe locuitorii din zonฤƒ sฤƒ nu fie dependenลฃi de stat ลŸi de ajutoarele sociale.

La rândul sฤƒu, preลŸedintele Consiliului Judeลฃean Tulcea, Victor Tarhon, a mulลฃumit ministrului pentru sprijinul acordat în dezvoltarea judeลฃului.

„Este formidabil cฤƒ am depฤƒลŸit zona declaraลฃiilor politice ลŸi a promisiunile neacoperite în realitate”, a declarat Tarhon.

În valoare de 75.880.405,41 lei, din care 61.561.633,77 lei – asistenลฃฤƒ financiarฤƒ nerambursabilฤƒ, proiectul vizeazฤƒ modernizarea a 38,2 kilometri de cฤƒi de acces care unesc mฤƒnฤƒstirile Saon, Celic-Dere ลŸi CocoลŸu ลŸi are drept obiectiv dezvoltarea turisticฤƒ durabilฤƒ ลŸi a mediului de afaceri în nordul judeลฃului Tulcea.

De rezultatele acestui proiect vor beneficia, conform CJ, minimum 135.000 de turiลŸti pe an, 40.000 de locuitori ai judeลฃului Tulcea ลŸi 38 de agenลฃi economici care îลŸi desfฤƒลŸoarฤƒ activitatea în zonele avute în vedere de proiect sau în imediata apropiere a acestora.

Mฤƒnฤƒstirea CocoลŸ, din apropierea localitฤƒลฃii Niculiลฃel, a fost ridicatฤƒ în 1833 de trei cฤƒlugฤƒri români veniลฃi de la muntele Athos. Prima bisericฤƒ a mฤƒnฤƒstirii a fost reparatฤƒ în 1842 ลŸi 1846 ลŸi s-a pฤƒstrat pânฤƒ în 1910, când a fost demolatฤƒ pentru a se construi biserica actualฤƒ, din mฤƒnฤƒstirea de altฤƒdatฤƒ rฤƒmânând doar turnul-clopotniลฃฤƒ ridicat între anii 1864 ลŸi 1883. Mฤƒnฤƒstirea care pฤƒstreazฤƒ în prezent osemintele sfinลฃilor Atanasie, Camasis, Zotic ลŸi Atalos, descoperiลฃi la Basilica paleo-creลŸtinฤƒ din Niculiลฃel, a fost puternic afectatฤƒ de cutremurul din 1940 ลŸi de incendiul din iulie 1947, când clopotniลฃa a ars, iar clopotele s-au topit.

Mฤƒnฤƒstirea Celic, din apropierea localitฤƒลฃii Celic-Dere, comuna Frecฤƒลฃei, a fost întemeiatฤƒ între 1841-1844 de arhimandritul Athaniasie Lisavenco ลŸi schimonahul Paisie ca mฤƒnฤƒstire mixtฤƒ. A fost pฤƒrฤƒsitฤƒ 10 ani ลŸi distrusฤƒ în timpul Rฤƒzboiului Crimeei, când arhimandritul s-a refugiat în sudul Basarabiei de unde venise. În 1846, cฤƒlugฤƒrilor li se construieลŸte un schit la Cilicul de Jos, actuala mฤƒnฤƒstire Saon, Celicul rฤƒmânând mฤƒnฤƒstire de cฤƒlugฤƒriลฃe. Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ a acestei mฤƒnฤƒstiri este construitฤƒ începând cu 1901, pânฤƒ în 1932 ea cฤƒpฤƒtând aspectul pe care îl pฤƒstreazฤƒ ลŸi astฤƒzi.

Mฤƒnฤƒstirea Saon a fost înfiinลฃatฤƒ în 1846 de cฤƒlugฤƒrii de la mฤƒnฤƒstirea Celic ลŸi s-a numit o perioadฤƒ Cilicul de Jos. A ลฃinut de mฤƒnฤƒstirea amintitฤƒ anterior pânฤƒ în 1881 când a devenit de sine stฤƒtฤƒtoare. Biserica pฤƒstratฤƒ pânฤƒ azi s-a construit începând cu 1912 pe locul uneia mai vechi din lemn care data din 1877. Biserica veche, construitฤƒ în 1881, se mai pฤƒstreazฤƒ ลŸi astฤƒzi.

În zona în care se dezvoltฤƒ proiectul se aflฤƒ ลŸi Basilica Paleo-creลŸtinฤƒ din Niculiลฃel, un monument unic în Europa care, potrivit specialiลŸtilor, reprezintฤƒ cel mai timpuriu exemplu de transpunere a concepลฃiilor arhitecturale greco-romane în arhitectura paleocreลŸtinฤƒ. În 1971, aici a fost descoperitฤƒ o criptฤƒ martiricฤƒ ce adฤƒpostea osemintele a douฤƒ grupuri de martiri.

Cele mai citite

SUA acuzฤƒ Rusia de amestec รฎn alegerile de duminicฤƒ din Republica Moldova

Statele Unite(SUA) acuzฤƒ Rusia cฤƒ รฎncearcฤƒ sฤƒ influenลฃeze alegerile de duminicฤƒ din Republica Moldova. Potrivit oficialilor de la Casa Albฤƒ, Moscova a cheltuit pรขnฤƒ...

SUA acuzฤƒ Rusia de amestec รฎn alegerile de duminicฤƒ din Republica Moldova

Statele Unite(SUA) acuzฤƒ Rusia cฤƒ รฎncearcฤƒ sฤƒ influenลฃeze alegerile de duminicฤƒ din Republica Moldova. Potrivit oficialilor de la Casa Albฤƒ, Moscova a cheltuit pรขnฤƒ...

Rusia a rฤƒspuns la โ€žplanul de victorieโ€ al lui Volodimir Zelenski

Preศ™edintele ucrainean Volodimir Zelenski ศ™i-a prezentat, miercuri, โ€žplanul de victorieโ€, รฎntr-un discurs rostit รฎn Parlamentul de la Kiev. Reacศ›ia Moscovei nu a รฎntรขrziat sฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ