Ministerul Finanţelor Publice vrea să emită în primul trimestru al anului viitor, pe piaţa internă, titluri de stat cu o valoare indicativă cuprinsă între 14 şi 16 miliarde lei, apropiată de cea din primele trei luni ale acestui an, însă peste suma împrumutată în perioada octombrie – decembrie, informează Mediafax.
În primul trimestru al acestui an, Finanţele au împrumutat 15,172 miliarde lei, iar în ultimele trei luni au vândut certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat în valoare cumulată de 11,422 miliarde lei.
„În anul 2012 volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de Ministerul Finanţelor Publice pe piaţa internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 1,9% din PIB, care urmează să fie finanţat în proporţie de circa 50% de pe piaţa internă, precum şi de nivelul refinanţărilor de titluri de stat scadente în anul 2012, care este în sumă de 52,4 miliarde lei pentru portofoliul actual de titluri de stat”, se arată într-un anunţ publicat pe site-ul MFP.
Guvernul a bugetat pentru 2012 un deficit în termeni nominali de 11,2 miliarde lei, iar 50% din sumă ar urma să fie acoperită din împrumuturi de pe plan extern, potrivit raportului privind proiectul de buget pe anul viitor.
Conform anunţului publicat pe site-ul ministerului, pentru anul viitor Finanţele au în vedere atragerea de resurse financiare de pe pieţele internaţionale de capital „în funcţie de evoluţiile şi de oportunităţile ofertite de aceste pieţe”. Finanţarea din surse externe prin programul MTN se va realiza prin emiterea unui volum indicativ de 2,5 miliarde euro.
Ministerul Finanţelor a atras, de pe pieţele externe, la începutul lunii iunie 1,5 miliarde euro din vânzarea eurobonduri pe cinci ani la un randament de 5,29%, prin prima emisiune a programului MTN (Medium Term Notes).
Pe piaţa internă vor fi emise certificate de trezorerie cu discount cu scadenţe de 6 luni şi un an, se vor redeschide emisiunile de obligaţiuni de stat de tip benchmark cu maturităţi iniţiale de 2,3,5 şi 10 ani şi se vor lansa emisiuni noi de obligaţiuni de stat de tip benchmark în scopul extinderii maturităţilor şi „consolidării curbei randamentelor, în funcţie de apetitul participanţilor în piaţă”.
Pentru certificatele de trezorerie, licitaţiile vor fi organizate de patru ori pe lună, iar pentru obligaţiunile de stat de tip benchmark, licitaţiile vor fi organizate în prima şi a treia săptămână a lunii.
În funcţie de disponibilitatea pieţei, redeschiderea obligaţiunilor de stat cu maturitatea de 10 ani se va organiza cu o frecvenţă trimestrială, potrivit anunţului ministerului.
În luna ianuarie, Finanţele intenţionează să împrumute 4,5 miliarde lei, prin licitaţii pentru vânzare de certificate de trezorerie şi redeschiderea a trei emisiuni de obligaţiuni.
Cea mai mare sumă, de 3 miliarde lei, ar urma să fie împrumutată pe termen scurt. Ministerul a programat două licitaţii pentru vânzare de certificate cu maturitate la un an, de 1,2 miliarde lei şi, respectiv, de 1,5 miliarde lei, iar alte 300 milioane lei reprezintă valoarea unei emisiuni de certificate cu scadenţă la şase luni.
Totodată, MFP a programat licitaţii pentru vânzare de obligaţiuni cu maturitate la 2 ani (valoare indicativă de 700 milioane lei), la 3 ani (valoare indicativă de 500 milioane lei) şi la 5 ani (valoare indicativă de 300 milioane lei).
Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat în acest an 51,5 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie, cu 25% peste valoarea sumelor atrase în 2010, de 41 miliarde de lei. Tot de pe piaţa internă, Trezoreria a reuşit să atragă 1,4 miliarde euro prin emisiuni de titluri de stat, faţă de 2,53 miliarde euro în 2010.