» Cel tarziu pana la sfarsitul lunii mai va fi finalizat planul de infiintare a noilor companii energetice din Romania. Ministrul Economiei a dat asigurari ca nici o companie existenta in momentul de fata nu va intra in procedura de executare silita.
"Romania nu are o piata energetica functionala", a afirmat ministrul Adriean Videanu la Targu-Jiu. Videanu considera ca tara noastra ar putea juca un rol de excelenta in domeniu, dar pentru acest lucru, solutia cea mai buna ar fi crearea unor noi companii producatoare de energie electrica care sa aiba in structura flexibilitatea productiei.
"Restructurarea procesului sectorului de energie este in ideea de a face una, doua, trei sau patru companii nationale profitabile, bancabile si care sa investeasca in valorificarea potentialului energetic pe care Romania il are. Nu am venit sa fac analiza fiecarui complex in parte. Procesul de restructurare este cel care va crea premisele performantei in tot ceea ce inseamna sector energetic in Romania", a precizat Videanu.
Strategii de investitii
Procesul de restructurare in domeniul energetic nu presupune disponibilizari, din punctul de vedere al Ministerului Economiei. Videanu a mai mentionat ca nu va interveni in politicile manageriale ale companiilor si nici in desemnarile directorilor unitatilor miniere si energetice din Gorj. Numirile pe posturi facute pana acum s-au realizat pe baza propunerilor venite de la Gorj, iar directorii generali ai complexurilor energetice Turceni si Rovinari si ai Societatii Nationale a Lignitului Oltenia nu vor fi schimbati din functii din cauza neintelegerilor dintre PSD si PDL Gorj, mai afirma Videanu.
Ministrul a facut aceasta precizare in contextul in care PSD a blocat negocierile la nivel local cu PDL inca de la inceputul anului, pe motiv ca doreste schimbarea directorilor numiti in functii la complexurile energetice in primele zile ale lunii ianuarie. Complexurile energetice Rovinari si Turceni nu vor avea sansa de a rezista pe piata daca nu vor beneficia de investitii masive. Adriean Videanu a fost insotit in vizita de informare de la Targu-Jiu de Alexandru Patruti, secretarul de stat ce coordoneaza sectorul resurselor minerale, si Marcel Hoara, presedintele Agentiei de Dezvoltare a Zonelor Industriale.
Decizii politice
Ministrul de resort a mai declarat la Targu-Jiu ca este momentul hotararilor politice: "La inceputul mandatului meu, eram sfatuit sa dau drumul la un nou studiu, dupa ce opt ani se facusera studii cu cei mai reputati specialisti din lume. Noi nu ducem lipsa de studii, ci de decizii politice. Avem suficiente informatii la nivelul Ministerului Economiei ca sa luam decizii. Acesta este motivul pentru care, fiind in pragul deciziilor, asa cum am anuntat, strategia a fost finalizata in jurul datei de 15 martie, am inceput consultarile cu federatiile sindicale si cu patronatele, urmand sa finalizam acest proces".
» Gazoduct in Dolj
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Craiova, ca in judetul Dolj va incepe, in cel mai scurt timp, construirea conductei de gaze Craiova-Bailesti-Calafat. Acest proiect este unul mai vechi promovat si de Consiliul Judetean Dolj, intrucat aceasta zona a fost grav afectata in ultimii 20 de ani de procesul de desertificare, iar sursa de incalzire pentru populatie a inceput sa devina o problema. Valoarea proiectului este de 15-16 milioane euro.