In sportul international nu mai este vorba doar de inselaciune si escrocherii, anchetatorii de la Bochum vorbind acum despre "metode rusesti", in timp ce-si indreapta cercetarile inclusiv asupra medicilor si bucatarilor, scrie ziarul Financial Times Deutschland, citat de Agerpres.
Scandalul pariurilor din lumea fotbalului se extinde acum la nivel de medici si bucatari din hotelurile de lux. Din investigatiile realizate de procuratura din Bochum reiese ca unii medici si bucatari au primit indicatii "sa intoxice pe unii jucatorii dupa metode rusesti, pentru ca acestia sa nu mai poata participa la unele partide", spunea avocatul Burkhard Benecken, dupa ce a citit dosarele de investigatie ale clientului sau, Deniz C. Conform dosarelor de investigatie, afacerea pariurilor tine de domeniul "criminalitate organizata", dat fiind ca suspectii nu s-au limitat ca alti escroci de pariuri anteriori doar la siretlicuri si inselaciune.
Criteriul decisiv al acestei retele mondiale este violenta. Ei nu se dadeau inapoi sa inchida oameni in pivnite sau sa drogheze jucatori. In joc au fost sume de bani de milioane de euro, asa ca probabil au fost mascate si active. Clientul lui Benecken este acuzat de rapire pentru santaj si escrocherie calificata organizata in opt cazuri, barbatul din Herten fiind se pare una din figurile centrale al mafiei europene a pariurilor. Lui Deniz C. i se mai imputa ca a platit avocatii altor acuzati si pagubiti, pentru ca acestia sa nu faca declaratii sau sa faca declaratiile care trebuie. Barbatul mai este acuzat ca, impreuna cu alti sase suspecti, a pariat la partide manipulate in Elvetia, Belgia, Turcia, Slovenia si Croatia, profitul facut de el ridicandu-se la 990.275 euro.
Responsabilii sportivi s-au aratat socati de dimensiunile scandalului, managerul echipei nationale germane, Oliver Bierhoff, afirmand ca dimensiunea europeana si amploarea scandalului sunt inspaimantatoare, in timp ce presedintele DFB (Federatia Germana de Fotbal), Theo Zwanziger, considera aspectul international al problemei drept cea mai mare amenintare. Seful DFB este convins ca federatia nationala de fotbal si justitia din Germania vor actiona impreuna cu succes contra acestei noi escrocherii. Seful Ligii germane de fotbal (DFL), Rainhard Rauball, considera ca exista o sansa mare in Germania de elucidare a situatiei si pedepsire a vinovatilor. Din punct de vedere al presedintelui oficiului criminalistic federal (BKA), Joerg Ziercke, recentul scandal al pariurilor este un bun exemplu pentru interconexiunile internationale ale criminalitatii. "In Europa se mituieste, in Asia se pariaza iar la Berlin se incaseaza", spunea el la o sedinta a BKA de la Wiesbaden.
Autoritatile inainteaza cu ancheta lor. Capitanul echipei SC Verl, Patrick Neumann, suspendat sub suspiciunea de manipulare, doreste sa faca declaratii complete la procuratura din Bochum, afirma avocatul acestuia, Lutz Klose. Nu este insa vorba de prea multe lucruri de marturisit, dat fiind ca, spune avocatul, clientul sau nu poate spune nimic legat de oamenii din umbra si de structurile criminale. La o saptamana dupa isirea la iveala a scandalului, au mai fost audiati de politie doi membri ai echipei Fortuna Duesseldorf, acestia declarand ca nu au manipulat niciodata un joc al propriei echipe si nici nu au incercat. Echipa ZFC Meuselwitz, dat fiind o asa-zisa implicare in scandal, cere acum de la jucatorii sai declaratii scrise pe cuvant de onoare. In liga inferioara de fotbal germana nu a solicitat pana acum astfel de declaratii scrise decat echipa SSV Ulm.
Guvernul bavarez doreste in urma scandalului sa introduca o initiativa in Bundesrat (camera landurilor din Germania), ministrul justitiei din Bavaria, Beate Merk (CSU – crestin-sociali, partid sora al CDU in Bavaria), elaborand un proiect pentru o lege federala de protectie a sportului. Conform acestui proiect, dopajul, mituirea, coruptibilitatea si alte manipulari cu caracter de escrocherie urmeaza sa fie pedepsite, pedepsele ajungand pana la zece ani de inchisoare iar in cazul dopajului calificat chiar la 15 ani de detentie.
Partidul sora CDU (crestin-democratii cancelarei Merkel) la fel ca si Federatia Sportiva Olimpica Germana (DOSB) s-au opus insa, cerand mai degraba o aplicare mai consecventa a regulilor existente, mai inainte de a se solicita o noua lege. Reprezentantii celor mai importante patru ligi profesioniste din Germania, din fotbal, handbal, baschet si hochei pe gheata, declarau la o conferinta comuna de presa de la Berlin ca nici in cazul unui monopol al pariurilor nu ar fi putut fi evitat scandalul actual, scandalul referitor la pariuri si manipulare nefiind in primul rand o problema a fotbalului ci a criminalitatii organizate. Jan Pommer, director executiv al ligii federale de baschet, cerea, de aceea, "o noua ordine pentru piata de pariuri".