Daca intentionati sa va schimbati locul de munca, incercati sa faceti in asa fel incat sa parasiti firma in termeni prietenosi. Asta pentru ca este bine sa lasati loc de "buna ziua" (nu se stie daca vreodata n-o sa va intoarceti de unde ati plecat), dar si pentru ca, la un moment dat, s-ar putea sa aveti nevoie de o scrisoare de recomandare din partea fostului angajator.
Expertii in resurse umane spun ca, daca va trebuie o astfel de "hartie", este bine sa o solicitati cat inca mai sunteti la acel angajator. Ideal ar fi sa obtineti recomandarea din partea sefului inainte de a va exprima intentia de a parasi jobul.
Ce fel de superior aveti?
Recomandarea sefului depinde, in mare masura, de atitudinea avuta de-a lungul timpului in care ati lucrat pentru respectivul angajator. Insa la fel de mult conteaza si tipologia sefului direct. "Daca pentru manager corectitudinea este esentiala, atunci angajatul trebuie sa-i cucereasca increderea. Daca seful pune accentul pe alte «calitati» mai putin necesare activitatii desfasurate, cum ar fi, de exemplu «periatul» sau complimentele, atunci angajatii care au o astfel de atitudine vor primi mai repede recomandarile necesare, spre dezamagirea celor corecti", spune Catalina Cochinescu, consultant la HR-Romania.ro. O recomandare buna, considera Sabin Covrig, director de resurse umane la PayPoint Romania, membru in HR Club, vine mai usor daca ati avut un anume tip de conduita umana si profesionala. "Chiar gestul de a accepta oferirea recomandarii reprezinta o recunoastere a modului profesionist in care salariatul s-a comportat de-a lungul raporturilor de munca anterioare", explica Sabin Covrig.
Cereti direct
Specialistii in resurse umane spun ca atunci cand aveti nevoie de o astfel de recomandare, abordarea directa este cea mai potrivita. Din pacate, de cele mai multe ori angajatii nu prea indraznesc sa o ceara, iar managerului nu prea-i vine usor sa scrie trei-patru paragrafe pozitive si frumos formulate pe hartie, mai ales atunci cand este destul de ocupat. Exista insa o varianta care e mai usor de prezentat si cu sanse mai mari de a obtine un raspuns afirmativ imediat al sefului: intrebati-l daca este de acord sa-l treceti in CV-ul dumneavoastra la sectiunea referinte. "Asta inseamna sa apara numele lui acolo, cu un telefon de la birou, nu mobil, si daca vreun viitor angajator va dori vreodata sa-l intrebe despre dumneavoastra, atunci il va suna. Aveti sanse mai mari sa accepte aceasta cerere pentru ca, practic, nu are nimic de facut, cel putin deocamdata", spune Octavian Pantis, managing director la TMI Romania, membru in HR Club.
AVANTAJE
La ce va foloseste
O persoana aflata in cautarea unui loc de munca trebuie sa-i convinga pe intervievatori ca are calitatile pe care acestia le urmaresc. Iar recomandarea altcuiva, spune Octavian Pantis, este de obicei mai puternica decat lauda de sine. "Recomandarea, de cele mai multe ori, vine ca un plus in activitatea de recrutare si selectie, oferind informatii suplimentare referitoare la activitatea profesionala a candidatului. Prin intermediul acesteia, se pot certifica anumite informatii transmise pe parcursul interviului", explica si Sabin Covrig.