3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMetalurgistii cer sprijin de la stat pentru relansare

Metalurgistii cer sprijin de la stat pentru relansare

» Statul i-ar putea scuti pe cei in somaj tehnic de plata contributiilor la asigurari sociale.
» La Mittal Galati si Alro Slatina, mii de muncitori pleaca prin metoda disponibilizarii voluntare.

Reprezentantii sindicatelor au cerut guvernantilor sa gaseasca o forma de a acorda ajutoare pentru industria metalurgica, ce se confrunta cu probleme grave ca urmare a scaderii accentuate a productiei. Pe langa disponibilizarile deocamdate voluntare, in desfasurare, la care se adauga concediile obligatorii si somajul tehnic,  in metalurgie se prognozeaza pentru acest an o scadere a productiei cu o treime.
"La Mittal Steel Galati, in anii precedenti se obtinea o productie de 4,5-4,7 milioane tone, iar pentru acest an se prognozeaza 1,2-1,6 milioane tone. In conditiile in care acum sunt 14.000 muncitori, ne intrebam ce se va intampla in conditiile reducerii cu o treime a productiei. Din ianuarie, au acceptat sa plece voluntar, in schimpul unor plati compensatorii, 400 de oameni si, din cate cunosc, se vor mai disponibiliza pana la 1.000, la sfarsitul lunii martie.

 

Singura solutie in prezent, pentru evitarea unui dezastru, este acordarea unui sprijin de la stat", a declarat Mircea Scintei, presedintele Federatiei Metarom. Reprezentantii lucratorilor afirma ca in aceasta saptamana Guvernul ar urma sa dea o hotarare prin care ajutoarele de somaj sa fie scutite de plata contributiilor de asigurari sociale. "Doar cu sprijinul statului ne-am putea reveni. Inca nu stim sub ce forma poate interveni statul, dar daca ne uitam la alte tari din Uniunea Europeana, de exemplu Franta, vedem ca acolo statul acorda anumite facilitati pentru somajul tehnic. Este posibil ca si la noi sa se aplice scutirea de anumite contributii a celor care primesc somaj tehnic. Inca nu am vazut proiectul respectiv, dar poate ca si pentru angajator se vor aplica anumite facilitati", a mentionat Scintei.

Cu probleme deosebite se confrunta si angajatii de la ArcelorMittal Roman, unde trei laminoare au fost inchise, fiind afectati 2.000 de oameni. Unii au fost trimisi in somaj tehnic, altii au fost obligati sa-si ia concedii de odihna.
La ArcelorMittal Hunedoara, unde muncesc 1.200 de oameni, angajatorul a anuntat ca se va renunta la schimbul 3 la otelarie. Situatia este insa generalizata in toata industria metalurgica romaneasca, reducerea productiei fiind acompaniata de masuri de reducere a personalului prin disponibilizari voluntare, concedii de odihna obligatorii sau somaj tehnic. La Alro Slatina, de la o productie de 285.000 t anul trecut s-a ajuns la 65.000 t. "Peste 900 de angajati au plecat deja prin procedura de disponibilizare voluntara, urmand ca pana la 31 martie sa mai plece inca 400 de persoane", ne-a declarat Constantin Gagiu, presedintele sindicatului Alprom.

» 40.000 de metalurgisti se tem de criza
Reducerea accentuata a productiei in metalurgie, dar si campania de disponibilizari voluntare la care se adauga concediile obligatorii si somajul tehnic ii ingrijoreaza pe reprezentantii sindicatelor, care considera ca doar interventia statului mai poate salva industria de la dezastru. In conditiile in care, la ora actuala, in industria metalurgica lucreaza 40.000 de muncitori, iar patronatele au prognozat o scadere a productiei cu o treime, sindicalistii solicita guvernantilor sa gaseasca o forma de a acorda ajutoare pentru sustinerea productiei si a locurilor de munca. 

Cele mai citite

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă