„Restructurarea Guvernului a inceput din acest moment”, a anuntat senatorul Marius Marinescu (PD), iesind cu aviz favorabil de la Comisia economica a Camerei Deputatilor, in fata careia s-a prezentat pentru a-si sustine o propunere legislativa in sprijinul intreprinderilor mici si mijlocii si al mediului de afaceri din Romania. Solutia salvatoare ar fi, in opinia senatorului PD, infiintarea Autoritatii Romane pentru Mediul de Afaceri, cu un numar maxim de 138 de posturi, exclusiv cel al demnitarilor si al posturilor aferente oficiilor din teritoriu.
Guvernul anuntase comisiile parlamentare ca nu sustine propunerea senatorului Marinescu, deoarece coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si al IMM-urilor a fost deja transferata din subordinea Ministerului Economiei si Comertului in subordinea unui ministru de stat.
Comasare a trei structuri
Marinescu a propus comasarea intr-o singura institutie a trei structuri guvernamentale, despre care spune ca au – in cea mai mare parte a lor – functii si atributii comune, dar si structuri organizatorice aproape identice. Aceasta institutie ar urma sa rezulte prin unirea Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, a Agentiei Romane pentru Investitii Straine si a Directiei Mediului de Afaceri. Aceasta comasare ar restructura domeniul aflat acum in subordinea ministrului de stat pentru coordonarea activitatilor IMM-urilor. Marinescu spune ca a avut, de asemenea, in vedere intentia Guvernului de a restructura institutiile aflate in subordinea sa si crearea unui mediu de afaceri eficient, predictibil si viabil, dupa cum prevede programul de guvernare. Pe langa faptul ca aceasta comasare a celor trei structuri guvernamentale ar duce la armonizarea legislatiei in domeniul IMM-urilor, ar avea ca efect si reducerea cheltuielilor bugetare, a birocratiei, limitarea posibilitatilor de abuz si coruptie care descurajeaza investitorii romani si straini. In plus, s-ar crea o baza unica de date cu sursele de finantare si facilitatile acordate mediului de afaceri si s-ar atenua socul deschiderii pietei dupa aderarea la Uniunea Europeana.
Raspunsul Guvernului, negativ
In avizul sau negativ, Guvernul a explicat ca in privinta atenuarii socului deschiderii pietei dupa aderarea la Uniunea Europeana si pregatirea mediului de afaceri aceasta se va face si dupa momentul integrarii, asa cum s-a intamplat si in celelalte 10 state care au aderat in 2004. Guvernul considera ca adaptarea mediului de afaceri la exigentele Pietei Unice nu se va accelera prin crearea unei institutii guvernamentale de dimensiuni mari si, din aceasta cauza, mai rigida si mai greoaie decat fiecare dintre cele trei structuri existente in prezent. In plus, considera ca nu este cazul sa se creeze alte institutii, care sa nu fie in conformitate cu angajamentele asumate in fata unor institutii internationale, care sa nu aiba institutii similare in spatiul european si care sa dubleze activitatea unora deja existente. Guvernul declara ca nu sustine ideea unei entitati unice prin care oamenii de afaceri sa aiba acces rapid la oportunitatile de afaceri de la nivel local, regional si national, cu reprezentare in tara si strainatate, deoarece aceste atributii sunt deja indeplinite de alte organisme, cum sunt Camerele de Comert sau Registrul Comertului.