De Intreprinderea de Pescuit Oceanic Tulcea s-a ales praful si pulberea imediat dupa 1990. Flota de pescuit a disparut fara drept de apel, ramanand doar spatiile de depozitare si uzina de frig, unde odinioara erau congelate mii de tone de stavrid, cod si alte tipuri de peste. Acum, sloganul „nici o masa fara peste”, atat de raspandit in perioada comunista, nu mai este de actualitate, iar in depozitele de pe malul Dunarii se congeleaza legume.
Cofinantare SAPARD
In ultimii ani si pe piata romaneasca a inceput sa se manifeste tot mai pregnant tendinta consumatorilor vest-europeni de renuntare la conserve in favoarea legumelor congelate. Spre deosebire de primele, acestea din urma isi pastreaza mult mai bine proprietatile nutritive, mentinand totodata si savoarea legumelor proaspete. Companiile straine au sesizat rapid aceasta oportunitate, patrunzand pe piata romaneasca cu un sortiment variat de legume congelate sau mixuri de legume. Cu precadere, firmele belgiene si arabesti s-au impus in galantarele marilor magazine.
Recent, acestea au inceput sa fie concurate serios de un jucator autohton, care realizeaza o investitie de patru milioane de euro in modernizarea si retehnologizarea fabricii de prelucrare a legumelor si in unitatea de depozitare a societatii Frigorifer SA Tulcea. Investitia este finantata in proportie de 50% prin Programul SAPARD al Uniunii Europene, prin Masura 1.1. „Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole”.
De la inchiriere la productie proprie
Inceputa in urma cu trei ani de zile, activitatea Frigorifer SA se desfasoara acum pe linii de procesare uzate moral si fizic, fiind cumparate la mana a doua. Societatea isi propune ca in urmatorii cinci ani sa majoreze de zece ori capacitatea de productie, intentionand sa achizitioneze linii moderne de procesare automatizate. De asemenea, a inceput modernizarea spatiilor de congelare si a uzinei de frig. Odata finalizata investitia, la Frigorifer vor fi procesate zilnic 40-100 tone de legume. Afacerea a inceput prin inchirierea spatiilor frigorifice ale fostei Intreprinderi de Pescuit Oceanic catre cei interesati sa congeleze legume. Practic, Frigorifer SA nu era decat un depozitar al legumelor tertilor.
Sesizand cererea tot mai mare de pe piata, societatea a trecut de la inchiriere la productie proprie, sub marca „Casa taraneasca”, in momentul de fata avand 267 de angajati. Contractele cu fermierii din judetul Tulcea sunt incheiate inca dinainte de semanat, iar la data stabilita marfa este livrata la poarta fabricii. Mazarea, fasolea, vinetele sunt prelucrate pe linia de productie, de multe ori prin procedee manuale, pentru ca nu se poate face altfel, iar apoi sunt depozitate in camerele frigorifice. De aici, sunt livrate, in functie de comenzi, in toata tara.
Finantarile SAPARD, in crestere in judetul Tulcea
Numarul proiectelor cofinantate prin programul SAPARD in judetul Tulcea a fost in continua crestere, in special al celor destinate turismului rural. La nivelul intregii tari, pentru pensiuni turistice sau alte forme de agroturism au fost solicitate 96 milioane de euro, pentru 1.062 de proiecte. Dezvoltarea exploziva a turismului in Delta Dunarii a facut ca in judetul Tulcea sa fie 23 de proiecte pe agroturism cofinantate prin programul SAPARD, unele finalizate si altele in curs de finalizare. Printre proiectele sustinute financiar in acest fel s-au numarat amenajari de pensiuni agroturistice, achizitia de pontoane plutitoare si cumpararea de mijloace de agrement. De exemplu, pe malul lacului Razelm, in comuna Murighiol, satul Colina, a fost realizata o extindere a unei pensiuni agroturistice. Valoarea totala a investitiei facute de Stiltours SRL a fost de 93.352 de euro, din care jumatate sunt fonduri europene SAPARD.