-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMarile companii, interesate să angajeze tineri

Marile companii, interesate să angajeze tineri

După mulți ani de restructurări post-privatizare, concedieri colective și pensionări prin care încep să iasă din activitate cei care erau tineri în anii ’90, fostele companii de stat au nevoie de angajarea unor muncitori și specialiști cu care să continue activitatea.

În urmă cu trei ani, la Șantierul Naval ”Damen” din Galați a fost implementat un proiect POSDRU, prin care au fost școliți câteva sute de tineri în profesiunile de tubulator și lăcătuș naval. Unele dintre șantierele navale din țară au oferte atractive pentru absolvenții de inginerie navală. Administrația combinatului siderurgic ArcelorMittal derulează ”Școala de Vară pentru studenți” ca parte a Programului de Internship. În aceste zile, administrația combinatului a lansat un program educaţional pentru atragerea de noi muncitori tineri şi pentru susţinerea învățământului tehnic la Galați.

Din noiembrie, ”Şcoala de Ucenici” va începe, ca proiect-pilot, cursuri de șase luni pentru 20 de tineri, absolvenți de școli profesionale și licee tehnice din Galați. Școala va oferi pregătire teoretică, dar și sesiuni practice. “Ne axăm pe programe educaţionale, pentru a identifica, atrage şi dezvolta tinere talente, acelea care vor constitui noua generaţie de angajaţi ArcelorMittal. Acest program ne va permite să interacţionăm, să îi instruim şi să le oferim oportunitatea să îşi înceapă o carieră la Combinat”, a declarat directorul general Bruno Ribo.

Într-o primă etapă, vor fi școliți 20 de tineri în specializări de electricieni şi mecanici. Ucenicii vor fi instruiţi de mentorii lor, specialişti ai Combinatului, şi vor lua parte la sesiuni de pregătire tehnică şi de aptitudini, urmate de un examen final. Cei mai buni vor deveni angajaţi ai combinatului. Pe parcursul şcolii, ucenicii vor fi remuneraţi şi vor beneficia de aceleaşi drepturi pe care le are orice angajat. ­ArcelorMittal ­colaborează cu mai multe unităţi de învăţământ, Colegiile Tehnice “Paul Dimo”, “Radu ­Negru” și “Aurel Vlaicu”, toate din Galaţi, Colegiul Tehnic “Costache Conachi” din Pechea şi Colegiul Tehnic “Elena Caragiani” din Tecuci.

Șase absolvenți ai Internship 2014, angajați

În luna septembrie a absolvit ”Şcoala de Vară ArcelorMittal” cea de-a treia promoție, formată din 36 de studenţi. Pe durata acestui stagiu studenții au încasat salarii. Până în prezent, şase dintre aceşti studenți au fost angajaţi la ArcelorMittal ca ingineri electricieni, automatiști şi mecanici. “ArcelorMittal Galaţi trebuie să se adapteze constant la noile condiţii ale pieţei, în toate domeniile de activitate. Căutăm tineri profesionişti care pot înţelege, explica şi implementa aceste schimbări împreună cu colegii lor”, spunea directorul general Bruno Ribo. Timp de două luni, cei 36 de studenți, selectați de la mai multe universități din țară, au lucrat în echipe de specialiști din combinat. Proiectul din 2014 s-a concentrat pe 20 de teme de cercetare referitoare la situații reale de producție ce pot fi îmbunătățite, la Laminorul de Tablă Groasă și Departamentul Aglomerare, studenții fiind provocați la găsirea unor soluții tehnice.

O prioritate: dezvoltarea învățământului universitar tehnic

Și Universitatea de stat ”Dunărea de Jos” este interesată de o mai bună colaborare cu marile companii industriale, în scopul dezvoltării învățământului universitar tehnic. În opinia conducerii universității gălățene, ar fi benefic ca anumite companii să le ofere burse și perspective de găsire a unui loc de muncă după absolvire studenților care se pregătesc într-un domeniu de care e interesată și compania.

„Am observat că ArcelorMittal a început să își schimbe atitudinea față de noi, ne-a chemat la discuții și organizează pentru al treilea an un intern­ship, în perioada de vacanță, în care studenții învață, văd ce înseamnă un combinat, realizează un proiect și sunt și plătiți pentru asta, iar la ­finalul programului conduce­rea combinatului ­poate spune că a cunoscut mai bine poten­țialii angajați, așa cum și ei au aflat dacă platforma siderurgică este locul de muncă pe care îl doresc”, declara recent prorectorul Adrian Lungu.

La Galați, perspective încurajatoare pentru absolvenții învățământului tehnic

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă