Intreprinderile cu capital majoritar de stat care au mari datorii si care sunt practic incoltite de creditori ar putea fi salvate macar partial daca Ministerul Justitiei va fi de acord cu initiativa legislativa a presedintelui Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Teodor Atanasiu. Proiectul de act normativ prevede exceptarea timp de sase luni de la prevederile legii insolventei a acestor societati aflate inca in proprietatea statului.
Conform proiectului AVAS, in acest timp ar putea fi vandute fara probleme activele direct productive ale acestor intreprinderi fara a avea presiunea mesei credale, a explicat ieri Teodor Atanasiu. El a mentionat cazul Brasovului, unde se afla 4 societati cu mari datorii si care altfel nu pot fi privatizate: Tractorul, Rulmentul, Metrom si Carpil, ultimele doua apartinand industriei de aparare. “Daca proiectul de ordonanta nu va primi avizul Ministerului Justitiei, intreprinderile vor fi lichidate, totul se va transforma intr-o buna afacere imobiliara, iar mii de oameni vor ramane pe drumuri”, a mai spus ministrul. El a precizat ca se va si deplasa la Brasov in perioada urmatoare pentru a analiza situatia celor patru societati. In toata tara, peste 20.000 de persoane sunt angajate in societati cu capital majoritar de stat care au acumulat datorii imense si care nu pot fi privatizate decat printr-un artificiu legislativ de genul celui propus de Atanasiu.
Vanzarea actiunilor Petrom catre salariati, incerta
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va initia procedurile de vanzare a pachetului reprezentand 8% din capitalul Petrom, destinat salariatilor, doar dupa ce Ministerul Justitiei (MJ) si sindicatul companiei vor avea o pozitie comuna referitoare la tranzactie.
“Asteptam un punct comun al Ministerului Justitiei si al sindicatelor pentru a incepe procedurile de vanzare”, a declarat, marti, Teodor Atanasiu, presedintele AVAS. El a precizat ca Ministerul Justitiei sustine vanzarea de actiuni, din pachetul de 8%, doar catre salariatii Petrom de la data privatizarii companiei, solutie respinsa de sindicate.
Conform Ordonantei de Guvern 55/2003, salariatii Petrom au dreptul sa achizitioneze actiuni ale companiei pana la limita de 8% din capitalul social, la acelasi pret cu cel incasat la privatizare. “Cota procentuala care urmeaza sa fie achizitionata de salariati si momentele la care se va realiza achizitionarea actiunilor de catre acestia vor fi stabilite prin hotarare a Guvernului”, mentioneaza actul normativ.
Participatiile minoritare, pe bursa
AVAS va lansa la privatizare, pana la finele anului, toate cele 62 de firme cu capital majoritar de stat din portofoliu, dintre care 27 au fost preluate de la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Institutia va aplica in 2007 o strategie de privatizare unitara, cu obiective, termene de indeplinire si responsabilitati clar stabilite, a afirmat Teodor Atanasiu. Acesta a precizat ca institutia va vinde pe bursa, pana la 1 august, si pachetele minoritare de actiuni la firmele din portofoliu listate.