13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMarfin Bank a ”salvat” deponenţii Bank of Cyprus via BNR. Cel mai...

Marfin Bank a ”salvat” deponenţii Bank of Cyprus via BNR. Cel mai bine pot ieşi însă… debitorii.

Falimentară în Cipru, Marfin Bank va prelua depozitele rămase la sucursala românească a Bank of Cyprus şi o parte din creditele „sanatoase” sperând să facă faţă valului de retrageri din perioada următoare cu ajutorul unei infuzii de capital de 20 milioane euro si împrumuturilor de la BNR. Până la urmă, avantajaţi pot ieşi debitorii cu probleme de la Bank of Cyprus dacă vor negocia bine cu recuperatorii.

Dupa trei saptamani de tensiune, bomba Bank of Cyprus a fost dezamorsata, ca la Ploiesti, joi. Clientii cu depozite peste 100.000 euro care nu apucasera sa retraga inca banii din sucursala romaneasca nu vor sfarsi cu o parte a economiilor confiscate, ca in Cipru, ci vor intra sub umbrela Fondului Roman de Garantare a Depozitelor prin Marfin Bank, entitate cu personalitate juridica romana, care este supravegheata de BNR. Nu este vorba numai de depozite (din peste 240 milioane euro la finalul anului trecut in Bank of Cyprus au mai ramas 77 milioane), ci si de o parte a creditelor fara probleme (doar 82 milioane euro din cele peste 500 milioane euro care existau in bilant la finalul lui 2012).

Cum mare parte din deponentii Bank of Cyprus supusi unui stres considerabil in ultimele trei saptamani probabil ca nu vor dori sa migreze cu economiile intre banci cipriote in ciuda fluturarii asigurarii Fondului de Garantare roman, autoritatile au impus majorarea capitalului Marfin cu 20 milioane euro si sunt pregatite sa ofere imprumuturi de urgenta in caz de nevoie. O spune textual seful supravegherii din BNR, Nicolae Cinteza, intr-un interviu pentru Mediafax („cu un indicator de solvabilitate la nivelul celui pe care-l are acum Marfin Bank nu am nicio îndoială că Banca Naţională a României va asigura acesteia, potrivit legii, lichiditatea necesară pentru a face faţă oricăror solicitări”).

Bank of Cyprus se transforma astfel intr-un soi de zombie bank, care va gestiona doar creditele mai putin atractive pentru a fi preluate de Marfin si putinele depozite care erau utilizate drept garantii pentru creditele acordate. Pana la urma, din toata afacerea ar putea sa iasa cel mai bine debitorii stramtorati ai bancii, in ideea ca portofolii intregi de imprumuturi vor fi vandute cu discounturi generoase recuperatorilor de creante banca neputand onora, previzibil, solicitarile de constituire de noi provizioane din cauza situatiei precare in care se afla. Iar cu recuperatorii se negociza apoi diferit, avand in vedere ca acestia platesc, in medie, 5-15% din valoarea unui credit preluat. Cu alte cuvinte, cine are ceva bani de-o parte si forta de negociere si-ar putea rascumpara avantajos imprumuturile de la BoC.

Cum de a ajuns Marfin sa preia activele BoC si nu Raiffeisen sau Banca Transilvania (care si-ar fi rascumparat in acest fel si felia detinuta de BoC) ce depusesera oferte la randul lor? Reprezentantii BNR au vehiculat pretul ca fiind principala problema, Banca Centrala a Ciprului refuzand ofertele „neatractive”. Ne intrebam insa in ce conditii acesta putea fi mai mic ca zero, din moment ce Marfin a preluat gratis activele BoC (ba, mai mult, Marfin primeste 20 milioane euro pentru recapitalizare din Cipru). In opinia noastra, e foarte probabil ca BNR, dorind sa unifice intr-o singura entitate problemele bancilor cipriote din Romania pentru a le aborda mai eficient, sa fi impus aceasta rezolvare.

Remember

Cipru a ajuns în luna martie la un acord cu troica creditorilor, prin care satele zonei euro şi FMI vor împrumuta10 miliarde de euro pe parcursul a mai mulţi ani, iar fondurile sunt condiţionate de restructurarea dură a sectorului bancar.

Astfel, a doua mare bancă a ţării, Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi închisă, iar sumele garantate din depozitele bancare vor fi transferate la Bank of Cyprus, cea mai mare instituţie de credit a ţării. Sumele de peste 100.000 de euro ar putea înregistra pierderi de până la 80%, potrivit unor declaraţii ale oficialilor ciprioţi.

În cazul Bank of Cyprus, deponenţii cu mai mult de 100.000 de euro vor afla în septembrie cu exactitate cât vor pierde din sumele care depăşesc acest prag de garantare, banca centrală din Cipru anticipând un procent între 37,5% şi 60%. Deşi a informat iniţial sucursalele că măsurile nu vor fi aplicate şi în unităţile din alte state, Bank of Cyprus a decis să închidă sucursala din România începând cu 1 aprilie.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă