13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăManagerii de stat ascund profiturile de statul hrăpăreţ

Managerii de stat ascund profiturile de statul hrăpăreţ

Guvernul a decis să oblige din nou companiile şi regiile de stat să verse la buget aproape integral profitul obţinut, respectiv echivalentul a 85% din total, conform sistemului aplicat anul trecut. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a anunţat marţi seară, că această decizie a fost luată de Guvern printr-un memorandum. „S-a aprobat un memorandum, iar cota de participare, de vărsăminte, este la nivel de 85%”, a spus Ialomiţianu. Cota a fost introdusă în 2010 la un nivel de 90% şi va fi scăzută pentru anul viitor cu 5%.

Măsura nu este privită cu ochi buni nici de analişti şi nici de unii miniştri. Potrivit Mediafax, decizia prin care se lasă la dispoziţia companiilor de stat doar o parte simbolică a profitului a întâmpinat săptămâna trecută opoziţia unor miniştri. O parte a echipei guvernamentale a susţinut că profiturile trebuie lăsate acestor firme pentru ase putea dezvolta. „Unii dintre miniştri au vociferat şi s-au opus acestei decizii, arătând că societăţile de stat ar trebuie lăsate să beneficieze de aceste fonduri pentru a se dezvolta şi să li se ia din profit doar 50%, cât prevede legislaţia în vigoare. Discuţia a fost amânată pentru zilele următoare, premierul spunând că poate le mai lasă «un 5%», respectiv să li se ia 85% din profit”, au declarat săptămâna trecută Mediafax mai multe surse prezente la discuţii.

Liviu Voinea, analist economic apreciază că supraimpozitarea duce la decapitalizarea companiilor de stat. „Ele au nevoie de cashflow, de injecţii de capital. In situaţia acestei impozitări fie nu le fac şi ajung să aibă arierate, fie dacă le fac se împrumută şi ajung să plătească dobânzi respectiv să aibă costuri de capital”, spune el. Deoarece managerii ştiu că statul le va lua profitul înceracă să îl mascheze în achiziţii publice. Acestea însă au fost limitate de Guvern în cazul companiilor de stat.

Măsura este una arbitrară în raport cu acţionarii minoritari ai companiei supraimpozitate. Fondul Proprietatea, care deţine 15% din acţiunile Romgaz, a atacat în instanţă o decizie AGA din 2010 prin care Ministerul Economiei a decis transferul la bugetul de stat a 400 milioane de lei din profitul companiei din Mediaş.

Guvernul se minunează de ce nu sunt profitabile firmele sale

Oficialii FMI şi ai Guvernului se minunează cum firmele de stat, multe active în domeniul profitabil al energiei, nu reuşesc să obţină profituri. In vara acestui an Jeffrey Franks, şeful misiunii organismului internaţional în România, dădea exemplul unei companii de stat despre care el credea că poate înregistra profituri de 3-4 miliarde de lei, de câteva ori mai mari decât cele 500 de milioane de lei declarate de aceasta.

Deşi este evident că întreprinderile statului au numeroase contracte dezavantajoase care le trag în jos câştigurile, lipsiţi de posibilitatea de a direcţiona profiturile spre retehnologizarea companiilor pe care le conduc, managerii le maschează. Antibiotice Iaşi, companie de stat activă în domeniul profitabil al medicamentelor a înregistrat la o cifră de afaceri de 243 milioane lei, un profit brut, impozabil de doar 18 milioane lei, deci undeva la doar 7-8%.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Serghei Lavrov respinge ideea unui nou început în relațiile internaționale și critică Occidentul în cadrul Adunării ONU

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus categoric posibilitatea unui nou început în relațiile internaționale, acuzând Occidentul de subminarea valorilor globalizării.  În discursul său...

Compania care a primit premiul pentru „brand românesc de tradiție și încredere“

Compania românească „Plafar“ a câștigat premiul pentru „brand românesc de tradiție și încredere“ la Gala Excelență în Business. „Companii Românești cu tradiție. Plafar a câștigat premiul...

Restaurantele din București, mai scumpe decât cele din Praga și Varșovia

Prețurile practicate de restaurantele din București au ajuns să depășească nivelul celor din orașe precum Praga sau Varșovia și se apropie rapid de standardele...
Ultima oră
Pe aceeași temă