5.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăMagnifica poarta a crestinismului

Magnifica poarta a crestinismului

Analizat din punct de vedere etimologic cuvantul "paste" are origini ebraice, termenul "pesah" tradus prin "trecere" semnificand ca moment istoric traversarea de catre poporul iudeu a Marii Rosii, in scopul eliberarii de sub dominatia egipteana. Incepand cu anul 33 Pastele simbolizeaza, prin sacrificiul oferit de Iisus, cel mai important eveniment al lumii crestine.
Anul acesta pe 23 martie, cei aproape 1 miliard de credinciosi catolici sarbatoresc Pastele. Fara a avea o data fixa, dar aniversata obligatoriu duminica conform normei emise de Sinodul I ecumenic desfasurat in 325 la Niceea, ziua Invierii Domnului poate varia de-a lungul unui interval de 5 saptamani fiind arareori cinstita in aceeasi zi de intreaga crestinatate.

Cel mai mic stat din lume
Recunoscut de catolici drept entitate religioasa suverana inca din Evul Mediu, Vaticanul a reusit sa-si obtina independenta si identitatea statala abia la inceputul secolului XX datorita semnarii Tratatelor de la Lateran. Ca urmare a acestui pact, noul stat ecleziastic a putut sa-si infiinteze in timp, propriul oficiu postal, banca, ziar, post de radio sau domeniu de internet. In marea lor majoritate, posesorii cetateniei sunt membrii ai clerului, numarul rezidentilor nedepasind cifra 1.000, lucratorii din cadrul institutiilor de factura laica fiind in general navetisti romani. Celebrele Garzi elvetiene, forte politienesti recrutate pe baza de voluntariat, ofera o pata de culoare orasului prin uniformele cu croiala aparte in nuante vii. Nicaieri in lume sarbatoarea pascala nu cunoaste un atat de mare impact precum la Vatican, inima pulsatila a crestinismului romano-catolic. Aici, in cel mai mic stat al lumii masurand doar 0,44 kmp are loc un impresionant pelerinaj, mii de crestini sosind in piata Sfantul Petru pentru a asculta emotionanta slujba a papei Benedict al XVI-lea.

Obiective turistice
In cadrul resedintei Sfantului Scaun pot fi amintite trei ansambluri turistice cu impact cultural major, care fac din Vatican o destinatie obligatorie pentru orice turist care viziteaza Roma. Acestea sunt mirificele gradini ale Vaticanului, bazilica Sfantul Petru impreuna cu piata ce ii poarta numele si complexul muzeal aflat in imediata apropiere a celei mai mari biserici crestine din Europa. Gradinile Vaticanului situate in partea de vest a domeniului papal, ofera celor care obtin din partea prefecturii permisiunea de a le vizita, prin multitudinea speciilor de plante existente aici si a fantanilor postate de-a lungul aleilor perfect taiate in patura verde a padurii, momente unice de relaxare si incantare. Tot aici, poate fi admirat stilul arhitectural al unor cladiri precum Palatul Guvernului, Colegiul Etiopian sau Academia Papala de stiinte. Edificiul actual al bisericii Sfantul Petru a fost construit pe parcursul unui secol, intre 1506 si 1612, pe locul unei mai vechi bazilicia ridicata in jurul anului 300 de Imparatul Constantin. Arheologii estimeaza ca aici ar fi existat Circul lui Nero, locul in care Apostolul Petru, primul papa al crestinatatii, a fost martirizat si inmormantat. Imensa cupola a bisericii, de 119 metri inaltime, a fost proiectata de inegalabilul Michelangelo Buonarroti, cel care a oferit crestinatatii poate cel mai sublim grup sculptural realizat vreodata, tragica Pieta, aflata de asemenea in incinta somptuosului lacas. Una dintre cele mai apreciate opere ale artistului ramane fresca pictata pe bolta Capelei Sixtine, in special tema Judecatii de Apoi situata in dreptul altarului. Celebra cladire, adapostind si alte lucrari ale unor pictori renumiti, precum Sandro Botticelli sau Domenico Ghirlandaio si respectand conform traditiei biblice dimensiunile Templului lui Solomon lung de 40 de metri, e locul in care conclavurile cardinalilor stabilesc prin vot secret succesiunea la Sfantul Scaun. Cea de-a treia structura cu impact turistic major este reprezentata de grandioasele muzee ale Vaticanului, care au implinit la inceputul acestui secol 500 de ani de existenta, imense galerii expozitionale insumand un numar de peste 4 milioane de vizitatori anual. Muzeul Etrusc, Egiptean sau cel Misionar-Etnologic, pot fi vizitate de luni pana sambata, cu exceptia sarbatorilor religioase, la pretul de 18 euro biletul pentru adulti si 12 euro pentru copii. Grupurile organizate care solicita ghizi specializati achita si pana la 40 de euro de persoana, pentru un tur complet de 4 ore. Intreaga cetate a Vaticanului poate fi parcursa la picior, fara a necesita mijloace de transport, distantele intre obiective fiind reduse si beneficiind per total de un volum informativ cultural-religios extrem de bogat.

Transport si cazare
Vaticanul, stat ecleziastic independent incepand cu anul 1929, se afla localizat in apropierea centrului Romei dispunand de un colosal capital turistic, generat de una dintre marile colectii de arta ale lumii. Pentru a ajunge aici cea mai rapida modalitate o reprezinta transportul aerian, pretul unui bilet intre Bucuresti si Roma dus-intors fara escala, situandu-se in dreptul sumei de 200 de euro. Poate cea mai atractiva oferta apartine companiei aeriene low-cost Blue Air, care ofera rezervari pentru aceeasi distanta, pornind de la 35 de euro biletul tur-retur. Din Roma pentru a ajunge la Vatican poate fi utilizat transportul in comun sau mai sanatos mersul pe jos, o promenada prin batranul centru cultural al Europei fiind intotdeauna fascinanta. Cazarile au preturi rezonabile, pornind de la 30-40 de euro camera dubla in vile de doua si trei stele si ajungand la 100-120 de euro pentru hoteluri de trei si patru stele. Un sejur de 5 zile in perioada Pastelui, efectuat prin intermediul agentiilor de turism specializate se ridica in dreptul sumei de 500 de euro de persoana, transport cu avionul si cazare in hotel de 3 stele.

Cele mai citite

Michael Bloomberg anunță că va compensa financiar retragerea SUA din Acordul de la Paris

În urma unui anunț al președintelui american Donald Trump privind retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris, Michael Bloomberg, miliardar, filantrop și fost...

Restricții pe linia 40: Tramvaiele nu vor circula pe Calea Călărași între 27 ianuarie și 2 februarie

Modificarea este necesară pentru desfășurarea unor lucrări de redimensionare a rețelei publice de apă potabilă și canalizare pe Strada Arhiereul Calist, la intersecția cu...

Ministrul Energiei vrea păstrarea centralelor pe cărbune. Cu ce ar putea fi înlocuite

Ministrul Energiei susţine că degeaba protejăm mediul dacă mergem către colaps economic. Sebastian Burduja consideră că nu trebuie renunţat la centralele pe cărbune până...
Ultima oră
Pe aceeași temă