9 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăLucian Anghel (BCR): "Agricultura românească poate ajunge pe locul 2 în Europa"

Lucian Anghel (BCR): „Agricultura românească poate ajunge pe locul 2 în Europa”

Economistul şef al BCR, Lucian Anghel, consideră că agricultura românească are nevoie de reforme serioase pentru a deveni mai competitivă, existând potenţial pentru a ajunge pe locul doi în Europa în ceea ce priveşte producţia, potrivit unui articol publicat pe blogul Financial Times, citat de NewsIn.

„Puţini ştiu că România a fost «grânarul Europei» înainte celui de al Doilea Război Mondial, cu a doua mare producţie de cereale după Franţa. Situaţia s-a schimbat de atunci, în rău din păcate, şi România are în prezent un deficit semnificativ al balanţei de produse alimentare, de peste un miliard de euro, chiar şi în anii agricoli buni. Este ruşinos de puţin pentru o ţară care ar putea să hrănească peste 80 milioane de oameni, de patru ori populaţia României. Răspunsul stă în investiţii, inclusiv investiţii străine. Dar mai întâi autorităţile trebuie să implementeze în mod serios reformele agrare pentru a face agricultura locală mai competitivă”, se arată în articolul semnat de economistul şef BCR.

Anghel consideră că România are potenţial de a se numără printre lideri în ceea ce priveşte producţia de cereale în Europa şi să ajungă pe locul al doilea în clasamentul european al producţiilor, după Franţa, de pe poziţia a patra.

„A şaptea ţară după numărul de locuitori din Europa şi a cincea după suprafaţa agricolă, România face eforturi să asigure hrana necesară pentru populaţie, cu probleme în ceea ce priveşte livrările de alimente care generează adesea presiuni importante asupra inflaţiei. Agricultura contribuie cu aproape 6% la PIB şi acoperă circa 20% din forţa de muncă”, este de părere Anghel.

În prezent, agricultură ar putea ajuta la creştere economică sustenabilă anticipată pentru 2011, iar dacă vremea se va menţine, aceasta are un potenţial de creştere a PIB-ului cu 0,4-0,5% în acest an.

„Dar agricultura românească are nevoie de mai mult decât o vreme bună, ea cere reforme coerente şi restructurări. (…) Autorităţile locale române, par să înţeleagă, în cele din urmă, că reforma agrară ar trebui susţinută, aceasta fiind singurul mod de atragere a capitalului străin”, este de părere economistul şef BCR.

Ţara noastră şi-ar putea tripla exporturile, putând asigura necesarul de consum pentru circa patru Românii, dacă ar atinge productivitatea medie la nivel european, potrivit raportului anual pe agricultură, „Potenţialul uriaş al României aşteaptă încă să fie deblocat” realizat de BCR, luând în calcul datele Eurostat şi ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Raportul arată că, dacă productivitatea României ar fi fost similară cu cea din Franţa, producţia de porumb ar fi de circa 20 milioane tone, de peste două ori mai mult, iar cea de cereale de 15 milioane tone, cu 2,6 ori mai mult faţă de nivelul actual.

Cele mai citite

Adrian Mutu a explicat de ce a ales Petrolul Ploiești. „Spiritul echipei m-a convins”

Adrian Mutu a revenit în SuperLigă în această iarnă, semnând cu Petrolul Ploiești, formație pe care o va antrena în a doua parte a...

Două românce vor fi în turul doi la Australian Open 2025, potrivit specialiștilor!

România va fi reprezentată de cinci jucătoare la Australian Open 2025, dar doar două dintre ele sunt favorite să ajungă în turul secund. Conform...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă