17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăListarea Erste schimba regula jocului la Bucuresti

Listarea Erste schimba regula jocului la Bucuresti

» Listarea Erste Bank la Bucuresti a deschis practic o epoca noua pentru piata de capital romaneasca si a produs, deocamdata, cel putin zece premiere, dintre care patru de ordin tehnic.

1. Primul emitent strain
Erste Bank este prima companie internationala listata pe piata locala. "Am venit la Bucuresti pentru ca noi credem ca aceasta piata are, pe termen mediu si lung, un potential mare de crestere si vrem sa fim primii care beneficiem de acest lucru", a declarat Andreas Treichl, presedintele Erste Bank. Pe piata din Praga, Erste Bank a fost, de asemenea, prima companie internationala listata, ceea ce pare sa fi fost de bun augur, in prezent numarul acestora urcand la sapte.

2. Bucurestiul da prima cotatie
Diferenta de fus orar dintre Bucuresti si Viena face ca piata actiunilor Erste Bank sa se deschida la BVB cu o ora avans fata de Wiener Boerse. "Acest decalaj orar este un mare avantaj pentru BVB, prin faptul ca investitorii in actiuni Erste de pe pietele din Viena si Praga isi pot incepe activitatea mai devreme cu o ora", a declarat Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

3. Cea mai mare capitalizare
Erste Bank (EBS) a devenit compania cu cea mai mare valoare de piata de la BVB, de peste 44,85 miliarde lei (12,31 miliarde euro), detronand Petrom Bucuresti (SNP). Capitalizarea BVB a crescut astfel cu 66%, pana la 112,42 miliarde lei (30,85 miliarde euro), in special prin adaugarea valorii de piata a Erste.

4. Arbitraj pe cursul leu/euro
"Prin listarea Erste la Bucuresti, investitorii au posibilitatea de a face arbitraj pe cursul leu/euro arbitrand actiunile Erste", a declarat Andreas Treichl. Arbitrajorii pot castiga din diferenta intre pretul Erste de la Viena (in euro) si echivalentul in lei de la BVB, in functie de cursul leu/euro de pe piata interbancara.

5. Investitie straina cu plasament in lei
Investitorii locali care vor cumpara actiuni Erste in lei fac automat o investitie externa, deoarece actiunile Erste sunt inregistrate la origine in euro.

6. Tranzactionare prin procedeul "passporting"

Pasaportul european pentru actiunile listate pe mai multe piete din UE permite liberul transfer al actiunilor de pe o piata pe alta.

7. Interconectarea pietei de capital romanesti cu pietele europene
"Prin venirea Erste la BVB, piata romaneasca a facut un prim pas pentru a se alinia cu pietele internationale, mai sofisticate. Spre exemplu, Depozitarul Central este de-acum interconectat cu ceilalti depozitari din Viena si Praga prin intermediul Citibank Londra", a spus Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului Central.

8. Market maker

BCR, Wood&Company si KBC Securities Romania sunt market makeri (formatori de piata) pentru Erste la Bucuresti. Rolul unui market maker este sa asigure lichiditatea titlurilor prin mentinerea unor cotatii ferme la vanzare si cumparare pe parcursul unei sedinte de tranzactionare.
Un market maker pentru Erste trebuie sa mentina cotatiile la vanzare si cumparare minimum 5 minute, pentru un pachet de cel putin 200 de actiuni. Acesta trebuie sa mentina in limita a maximum 1% diferenta intre cotatiile la cumparare si vanzare. De asemenea, un market maker trebuie sa-si exercite aceasta calitate cel putin 70% din perioada de tranzactionare.


9. Contul global

Contul global va evidentia intr-un singur cont clientii cu plasamente in actiuni Erste ai unei companii de brokeraj. Pana in prezent, la BVB erau folosite doar conturile individuale pentru fiecare investitor in parte.
10. Tranzactionare cu prevalidare
Mecanismul de tranzactionare cu prevalidare prevede ca un client sa aiba anterior in cont banii necesari, daca vrea sa cumpere, sau actiunile respective, in caz ca vrea sa vanda.

Prima cotatie a actiunilor Erste pe Bursa de Valori Bucuresti a fost de 141,90 lei. Titlurile Erste Bank au incheiat prima sedinta de tranzactionare la BVB la cotatia de 141,80 lei, in urcare cu 1,94% peste pretul de referinta de 139,10 lei. S-au tranzactionat in total 21.423 actiuni Erste, pentru suma de 3,03 milioane lei, a doua ca marime din sedinta de ieri. Pretul maxim al actiunilor Erste a fost de 142,90 lei, iar pretul minim a fost de 140 lei.

Cele mai citite

Tinerii din Generația Z se demotivează rapid la locul de muncă dacă nu primesc atenția necesară, avertizează experții HR

Tinerii angajați din prezent își doresc să avanseze rapid și să fie implicați activ la locul de muncă, însă se demotivează ușor dacă angajatorii...

Dani Olmo s-a accidentat! Cât va lipsi mijlocașul Barcelonei

Barcelona a primit o lovitură neașteptată, după ce Dani Olmo, unul dintre cei mai scumpi jucători transferați în această vară, s-a accidentat și va...

Giurgiu dă lovitura! Biletul de milioane al premiului la Loto, a fost jucat în oraș

Acesta este al doilea câştig la Joker de categoria I, obţinut în acest an Biletul norocos a fost jucat la o agenţie din Giurgiu. Marele...
Ultima oră
Pe aceeași temă