19.8 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLicitaţii la CNADNR. Contractele de marcaje rutiere urmează tipicul celor cu asfalt....

Licitaţii la CNADNR. Contractele de marcaje rutiere urmează tipicul celor cu asfalt. Se truchează

Contracte de marcaje rutiere cu o valoare de 36 milioane lei au fost atribuite de fostul şef al CNADNR, Mircea Pop, cu două săptămâni înainte de o decizie finală a Comisiei de licitaţie. În prezent, Pop este membru în CA al CNADNR.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a acordat contractele de marcaje rutiere pe următorii doi ani, cu o valoare însumată de 36 milioane de lei, pe raza regionalei Bucureşti, cu încălcarea unui număr-record de prevederi legale. Acestea privesc conflictul de interese, achiziţiile publice, verificarea aspectelor procedurale ale acestor achiziţii.

Contractele au fost atribuite de către fostul director general al CNADNR, Mircea Pop. Acesta este unul dintre apropiaţii premierului Victor Ponta. El a fost consilier al premierului Adrian Năstase în perioada în care Ponta era şeful Corpului de Control. La finele anului trecut, Victor Ponta împreună cu ministrul Dan Şova l-ar fi demis, chipurile, pe Mircea Pop deoarece acesta împreună cu alţi directori din CNADNR petreceau la Bâlea Lac, în condiţiile în care mii de şoferi se găseau pe drumurile înzăpezite. De fapt, Mircea Pop şi-a continuat şefia la cârma CNADNR pe poziţia de director general interimar.

Documente aflate în posesia ziarului „România liberă“ denotă grave nereguli constând în ignorarea sarcinilor comisiilor de atribuire a licitaţiilor, încălcarea legislaţiei privind conflictul de interese sau transformarea Unităţii de Verificare a Achiziţiilor Publice de pe lângă Ministerul Finanţelor (UCVAP) într-o simplă anexă care urma doar să bifeze contractele semnate de CNADNR.

În vara acestui an, Mircea Pop a acordat asocierii formate din firmele Anduna Servimob şi Teo Trans Consulting un contract de marcare a 2,500 de kilometri de drumuri naţionale situate pe raza Capitalei. Teo Trans Consulting aparţine lui Adrian Teodorescu, fratele directorului de achiziţii al CNADNR, Răzvan Teodorescu, recent plecat din instituţie. Atribuirea a avut loc cu două săptămâni înainte ca 17 membri ai Comisiei de licitaţie să se pronunţe asupra ofertelor. Valoarea contractului este de aproximativ 36 milioane lei, fără TVA.

Potrivit anunţului de atribuire, publicat la finele lunii august, firma lui Adrian Teodorescu a primit contractul pentru Direcţia Regională Bucureşti pe data de 1 august. Comisia de atribuire a elaborat raportul procedurii privind oferta Anduna Servimob-Teo Trans Consulting şi a trimis raportul spre aprobare la două săptămâni după ce contractul fusese atribuit.

Decalajul este demonstrat de o adresă trimisă de UCVAP către CNADNR. ”În data de 13.08.2013 CNADNR a înaintat UCVAP raportul procedurii pentru exprimarea opiniei (…). Autoritatea contractantă are obligaţia de a pune la dispoziţie Raportul procedurii de atribuire aprobat de către conducătorul autorităţii contractante”, relevă documentul.

Compania nu are însă ce să mai trimită. Raportul n-a mai apucat să fie semnat, după cum cere legea, şi de directorul general Mircea Pop, deoarece pe 23 august acesta a fost în sfârşit demis de către ministrul Dan Şova. Noul şef al CNADNR, Narcis Neaga, a refuzat semnarea aranjamentelor fostului director general.

Chiar şi dacă ar fi semnat raportul, Neaga ar fi fost obligat să ia oficial la cunoştinţă faptul că cele două firme nu aveau cum să primească contractul, fiind excluse din licitaţie. Raportul semnat la două săptămâni după ce Mircea Pop a acordat contractul propune ”anularea procedurii (…) întrucât au fost depuse numai oferte inacceptabile şi/sau neconforme”. Motivul? Conflict de interese. ”Comisia de evaluare urmează să respingă ofertele depuse de asocierea Anduna Servimob-Teo Trans în cadrul procedurii pentru loturile 2, 3, 5 şi 7 conform deciziei CNSC”, afirmă în raport membrii Comisiei de atribuire. Contactat telefonic, Mircea Pop a refuzat să ne ofere explicaţii.

Deznodământ

În ciuda conflictului de interese şi a încălcării legislaţiei achiziţiei publice, toată lumea îşi vede în continuare de treabă. Firmele Anduna Servimob şi Teo Trans s-au apucat de treabă, în pofida declaraţiilor actualului director general al CNADNR, Narcis Neaga, cum că va rezilia contractul.

“La finele săptămânii trecute am început procedurile pentru rezilierea contractului încheiat cu Anduna Servimob şi Teo Trans Consulting”, a declarat pe 8 octombrie, pentru Capital.ro, Narcis Neaga. Rugat ieri să spună dacă rezilierea a avut loc, directorul Neaga a refuzat să dea un răspuns, justificându-şi tăcerea prin faptul că ar fi fost plecat din ţară. Directorul de achiziţii Răzvan Teodorescu şi-a dat demisia şi ar fi plecat din companie, s-a mărginit să comenteze Narcis Neaga. În ceea ce-l priveşte pe Mircea Pop, acesta e bine. După ce a părăsit conducerea executivă a CNADNR, a fost numit membru în Consiliul de Administraţie al companiei.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Barometru: 70% dintre antreprenori anticipează creșterea impozitului pe venit în următoarele 12 luni

Aproximativ 70% dintre antreprenorii români se așteaptă ca impozitul pe veniturile salariale să crească în următorul an, iar două treimi estimează o majorare și...

Atac ucrainean asupra unei platforme rusești de lângă Insula Șerpilor

Forțele speciale ucrainene au lansat un atac asupra platformei petroliere Petro Godovaneț din Marea Neagră, o locație pe care Kievul încearcă să o recâștige...

Generația de Suflet vs Generația lui Rădoi

Cu cinci ani în urmă ca așa-numita  „Generație de Suflet” să ne scoată în stradă pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European,...
Ultima oră
Pe aceeași temă