– Raiffeisen Bank a anuntat ca a finalizat procesul de trecere la leul nou in toate cele 850 de bancomate pe care le detine. Banca detine in portofoliu mai mult de 1,2 milioane de carduri de debit active si peste 160.000 de carduri de credit.
– La BRD-Groupe Societe Generale, 95% din cele 900 de ATM-uri elibereaza doar moneda noua, potrivit declaratiei presedintelui director general al bancii, Patrick Gelin.
– Oficialii BCR au anuntat ca reteaua bancii, care cuprinde peste 1200 de ATM-uri si mai mult de 120 de automate de schimb valutar (ASV), este alimentata doar cu lei noi inca de acum cateva luni de zile.
– Bancomatele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) elibereaza, de asemenea, doar moneda noua. Surse oficiale din cadrul bancii au precizat insa ca exista si cazuri, destul de rare, cand ATM-urile sunt alimentate si cu moneda veche, daca lichiditatile in lei noi ale unitatii respective au fost epuizate.
– Reteaua de 540 de bancomate Bancpost este alimentata, potrivit reprezentantilor bancii, doar cu lei grei. Aceeasi declaratie a venit si din partea HVB-Tiriac Bank.
Procesul de denominare a monedei nationale a fost initiat la 1 iulie 2005 si a insemnat taierea a patru zerouri din coada leului. Astfel, bancnota de 10.000 de lei a devenit noua unitate monetara, adica un leu nou (RON – ROMANIAN NEW). In perioada 1 martie 2005-30 iunie 2006, preturile au fost afisate atat in lei vechi, cat si in RON. Potrivit Legii denominarii, de la 31 decembrie 2006 leii vechi (ROL) nu vor mai avea putere circulatorie. Adica nu se vor mai putea face plati in ROL, ci doar in lei noi (RON). Tot legea spune ca, dupa aceasta data, preschimbarea va mai fi posibila doar la sucursalele bancii centrale care desfasoara activitati de casierie si la unitatile institutiilor de credit autorizate special in acest sens de catre BNR. Preschimbarea leilor vechi in cei „grei” se va putea face pe o perioada nelimitata de timp.