Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala (ANRSC) a luat deja in calcul, pe baza experientei din ultimii doi ani, o serie de modificari ale normativului tehnic privind instalarea repartitoarelor de costuri si defalcarea lunara a facturii pentru energie termica.
„Cele mai multe dintre proble-mele constatate de noi se refera nu la partea de instalare a echipamentelor, ci la exploatare, fata de modul de calcul. In alte tari repartizarea se face dupa consum, iar la noi specificul ar impune sa se faca dupa confortul termic. Nu exista insa niste coeficienti de calcul fundamentati in mod stiintific, care sa se aplice la nivel unitar”, a spus Iulian Bandoiu, directorul general al Directiei generale de monitorizare piata si consultanta in teritoriu din cadrul (ANRSC). Acelasi gen de probleme este reclamat si de asociatiile de proprietari. „Fara discutie, avem o problema cu coeficientii. Cel mai adesea nu se aplica corect acesti coeficienti de amplasare. La calculul consumului comun, acesta este trecut in cota fixa, de 15 sau 20%, adica mult mai mult decat este cazul la cele mai multe asociatii de proprietari”, a explicat Liviu Filip, administratorul unei asociatii din sectorul 6.
Chiar daca reclama diverse nereguli la ANRSC, asociatiile nu au prea multe sanse sa obtina ceva solutii eficiente. Mai precis, retragerea autorizatiei pentru o firma ar arunca intreg sistemul in aer. Acest lucru s-ar intampla deoarece fiecare tip de repartitor este importat si instalat de o singura firma, care detine si caracteristicele acestuia si software-ul de defalcare a facturilor. Deja se ia in calcul ca viitoarea reglementare sa prevada expres ca, daca o firma isi pierde autorizatia, ea va fi obligata sa-si retraga repartitoarele instalate si sa-i despagubeasca pe fostii sai beneficiari.