2.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLegea privind comercializarea produselor alimentare, modificata

Legea privind comercializarea produselor alimentare, modificata

Cu putin timp inainte de intrarea in vigoare a legii care reglementeaza "Codul de bune practici" intre comercianti si furnizorii lor, patronatele din industria alimentara au solicitat rediscutarea legii.

Patronatele din industria alimentara au avertizat ca termenele de plata, asa cum sunt ele prevazute de actualul "Cod de bune practici", sunt prea scurte si ar avea ca efect scaderea comenzilor din partea supermarketurilor si hipermarketurilor. In aceste conditii, dupa doi ani de discutii si tergiversari, furnizorii din industria alimentara autohtona au cerut ministrului amanarea aplicarii legii cu o luna-doua, astfel incat sa aiba loc o serie de intalniri cu reprezentantii supermarketurilor, pentru a fi elaborata o varianta a legii in conformitate cu solicitarile ambelor parti.

"Acea parte finala a legii, cea cu termene de plata, poate sa creeze o distorsiune de piata foarte periculoasa. Legea a fost facuta foarte rapid si fara participarea celor de la supermarketuri si sunt interpretari diferite privind costul de achizitie. Daca construim o lege stufoasa, este greu de aplicat, interesul meu este ca legea sa fie scurta, clara, usor de aplicat si sa aduca un avantaj si consumatorului final, care trebuie sa cumpere", a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Potrivit acestuia, in textul legii exista cateva puncte care o fac foarte greu aplicabila. "Daca va intra in vigoare in cateva zile, va duce ori la cresterea preturilor, ori la imposibilitatea aplicarii acesteia. L-am rugat pe ministru sa invite supermarketurile la o discutie si sa suspende aplicarea acesteia pentru o perioada de o luna sau doua, pana se incheie negocierile. Pana atunci, o sa semneze toata lumea, iar legea va capata un caracter lucrativ", a explicat Sorin Minea.
Potrivit unui amendament, agreat atat de reprezentantii producatorilor, ai procesatorilor, cat si de cei ai marilor lanturi de magazine, termenele de plata vor fi stabilite prin negocieri, de la caz la caz, intre magazine si producatori, cu exceptia  producatorilor de carne de pui, care sunt de acord cu termene de plata mai lungi, dar fixe. Initial, termenele de plata din comertul cu alimente au fost stabilite la 12 zile, insa termenul a fost considerat prea scurt de catre retaileri.

La randul lor, reprezentantii retailerilor, reuniti in cadrul Asociatiei Marilor Retele Comerciale (AMRC) din Romania, au sustinut ca legea este neconcurentiala si contine termeni care ar putea sa lase loc interpretarilor. "Unele prevederi ale legii nu pot fi aplicate. Nu stim, de exemplu, cine constituie costul de achizitie", a declarat recent Delia Nica, vicepresedintele AMRC. Legea comertului cu produse alimentare – cunoscuta sub numele de "Cod de bune practici intre comercianti si furnizori" – a fost aprobata in luna septembrie a anului trecut si elimina, printre altele, o serie de taxe care le erau impuse furnizorilor romani din industria alimentara. Astfel, vor disparea taxa de deschidere de magazine, cuprinsa intre 1.000 de euro si 15.000 de euro, precum si cea solicitata pentru modernizarea acestora, de 1.000-5.000 euro. Totodata, taxele de listare furnizor/magazin si listare articol, de pana la 15.000 de euro, respectiv maximum 500 euro/ produs, pot fi diminuate ca urmare a competitiei intre retele.

Cele mai citite

Robert Lewandowski, dezvăluire emoționantă despre Balonul de Aur ratat în 2020: „Nu am înțeles de ce”

Robert Lewandowski a recunoscut că a fost marcat de decizia organizatorilor de a nu acorda Balonul de Aur în 2020, un trofeu pe care...

CTP: Cine poate să-l oprească pe Simion

Istoria se repetă? Paralele între alegerile din 2000 și dilemele politice de astăzi Cristian Tudor Popescu analizează provocările politice actuale, trasând paralele cu alegerile...

Ministerul Finanțelor a împrumutat alte 752 milioane lei prin titluri de stat

Ministerul Finanțelor a atras joi 752 milioane lei de la bănci prin două licitații cu titluri de stat, oferind dobânzi anuale de 6,34% și...
Ultima oră
Pe aceeași temă