0.9 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLeasingul imobiliar, alternativa creditului bancar

Leasingul imobiliar, alternativa creditului bancar

Piata leasingului imobiliar din Romania se afla inca in faza de pionierat. Desi operatorii din industria de profil au inceput sa faca primii pasi, in constiinta celor care au nevoie de produsele de leasing imobiliar este inca vie amintirea scandalului MTS Leasing.
Conform estimarilor companiei Romstal Leasing, in Romania segmentul imobiliar a avut anul trecut o pondere de 2-3% din industria de leasing. Pentru acest an compania previzioneaza o crestere semnificativa a acestui segment. Datele publicate de Federatia Europeana a Asociatiilor Companiilor de Leasing arata ca in Europa in 2004 leasingul imobiliar reprezenta 18% din piata de leasing. In topul pietei europene de leasing imobiliar se afla Italia, cu o pondere de 44% in totalul pietei locale, iar in tarile din estul Europei conduce Polonia cu o pondere de 13%, urmata de Cehia cu 11%.

Proceduri simplificate pentru firme

Produsele de leasing imobiliar se adreseaza in principal companiilor care doresc sa achizitioneze un imobil sau un teren. In unele cazuri cerintele companiilor finantatoare sunt simplificate fata de cele pe care bancile le impun in cazul creditelor imobiliare.
„Intreprinzatorii care doresc sa achizitioneze un imobil sau un teren vor gasi la Romstal Leasing proceduri simplificate pentru a incheia un leasing imobiliar. Documentatia pentru acordarea unui leasing imobiliar este partial similara cu cea pentru un leasing auto, deci se face doar o analiza a indicatorilor comerciali. In plus, avansul minim pe care il solicitam este de 5%”, a declarat Ionut Chirila, director Marketing al Romstal Leasing. El a precizat ca pentru firmele care opteaza pentru leasing imobiliar compania creeaza detaliile produsului in functie de nevoile clientului. Conditiile standard oferite de Romstal Leasing sunt, in principal, urmatoarele: o perioada scurta de timp pentru achizitia imobilului sau terenului dorit, bunul nu trebuie sa se incadreze intr-o valoare minima, avansul este de 5%, valoarea reziduala este negociabila – intre 0 si 20% -, dobanda este de 7,95%, iar durata contractului este de pana la 8 ani.

Cum se obtine un leasing imobiliar

Clientul identifica bunul de achizitionat, teren sau imobil, alcatuieste documentatia standard, pe care o inmaneaza companiei de leasing pentru analiza si intocmirea raportului de evaluare. Cele doua parti negociaza structura de finantare si se semneaza simultan un contract de vanzare-cumparare intre compania de leasing si proprietarul bunului prin care compania de leasing cumpara la indicatia clientului bunul respectiv si un contract de leasing intre compania finantatoare si clientul utilizator. Bunul respectiv este luat in garantie de catre banca finantatoare a companiei de leasing, aceasta obtine suma necesara de la banca si ii vireaza, impreuna cu avansul platit de client, proprietarului imobilului. In acest moment societatea de leasing devine proprietarul bunului si il va da spre folosinta clientului sau. Clientul foloseste imobilul pe toata perioada de finantare si plateste ratele de leasing pe perioada specificata in contract. La finalul perioadei de leasing are loc transferul de proprietate o data cu achitarea de catre client a ultimei rate si, dupa caz, a valorii reziduale stipulate in contract.
"Acordarea finantarii are in vedere analiza mai multor indicatori economici care iau in calcul profitul, datoriile firmei solicitante etc., dar fara a cere un minim al cifrei de afaceri”, a precizat Ionut Chirila.

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă