12.5 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLagarde avertizează despre "consecinţele deplorabile", dacă SUA ar intra în incapacitate de...

Lagarde avertizează despre „consecinţele deplorabile”, dacă SUA ar intra în incapacitate de plată

Directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI) a declarat, într-un interviu, că dacă Statele Unite ar intra în incapacitate de plată, acest lucru ar avea „consecinţe deplorabile” atât pentru SUA, cât şi pentru lumea întreagă, relatează agenţia France Presse, potrivit Agerpres.

Christine Lagarde a mai afirmat, în interviul pentru emisiunea „This Week”, difuzată la postul de televiziune ABC, că predecesorul ei, Dominique Strauss-Kahn (DSK), a făcut o „treabă excelentă” în fruntea FMI.

‘Dacă derulăm scenariul complet al intrării în incapacitate de plată, evident, veţi obţine o creştere a ratei dobânzilor, repercusiuni imense asupra burselor de valori şi consecinţe cu adevărat deplorabile nu doar pentru SUA, ci şi pentru economia mondială în ansamblu’, a afirmat Lagarde, în interviul acordat jurnalistei Christiane Amanpour.

Întrebată despre DSK, care a trebuit să-şi părăsească funcţia după scandalul privind un presupus viol, noua şefă a FMI a estimat că francezeul a făcut o ‘treabă excelentă’ la conducerea Fondului Mondial Internaţional.

De altfel, ea indicase miercuri că va continua calea trasată de Strauss-Kahn, care a contribuit ca FMI să devină mai receptiv la realităţile sociale şi nu doar la aspectele economice în cazul ţărilor pe care le ajută, dar că nu a fost apreciat pentru aceasta.

‘Cu toate acestea, atunci când o instituţie îşi pierde directorul general în astfel de circumstanţe, aceasta lasă în mod clar răni‘, a adăugat Lagarde.

‘Unii oameni sunt foarte afectaţi, alţii se simt trădaţi. Este o alchimie stranie de frustrare, iritare, uneori furie, iar uneori chiar o tristeţe puternică‘, a spus ea.

Cele mai citite

Opt copii din Fâșia Gaza vor fi tratați în România

Opt copii din Fâşia Gaza, împreună cu familiile lor, au ajuns în România, şi vor fi trataţi în unităţi medicale de specialitate, iar familiile...

Scene apocaliptice la Zaporojie după atacul Rusiei: „Maşinile au luat foc, copacii au fost puşi la pământ”

Rusia a atacat din nou Ucraina cu valuri de drone. La Kiev, asaltul a durat cinci ore. Bombardamentul a avut loc în ziua în...

Nicușor Dan recunoaște că „am fost relativ relaxaţi” în fața ciclonului din weekend

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni seară, că ”am fost relativ relaxaţi” când a venit ciclonul în weekend, deoarece sistemul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă