15.2 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLa sfarsitul anului 2005 inflatia a urcat la 8,6%

La sfarsitul anului 2005 inflatia a urcat la 8,6%

Anul 2005 s-a incheiat cu o rata a inflatiei de 8,6%, dupa cum a anuntat ieri Comisia Nationala de Statistica. Acest lucru a pus punct unui adevarat vartej de tinte stabilite, comunicate, revizuite si rasrevi-zuite, cum s-a intamplat pe tot parcursul anului trecut, ba chiar si in primele zile ale acestuia.
Dupa ce anul 2004 s-a incheiat cu o inflatie de 9%, noul Guvern a stabilit o tinta mai ambitioasa – de 7%, pe care nu a putut-o respecta. Practic, reusita a constat in reducerea inflatiei cu inca 0,4% fata de ce s-a obtinut in 2004.
Cauzele sunt multiple: majorarea accizelor la prima revizuire (de la 7% la 7,5%), cresterea tarifelor la utilitati la cea de-a doua corectie (de la 7,5% la 8% si la cateva ore la 8,3%), apoi majorarile salariale si evolutia neasteptata a preturilor din noiembrie au determinat autoritatile sa-si faca autocritica si sa accepte faptul ca nu au putut face mai mult decat sa spere, pe ultima suta de metri, ca inflatia nu va depasi totusi 8,5-8,7%. Acest lucru a culminat cu sperietura pe care le-au tras-o vocile din piata, care au afirmat ca un nivel de 9-9,5% ar fi poate cel mai realist de anuntat.
Stirea buna este ca nu s-a stopat dezinflatia, iar cea mai putin buna este ca procesul s-a incetinit foarte mult si ca exista in continuare presiuni inflationiste, spun analistii economici. Conform acestora, cauza principala a derapajului din economie este data de excesul de cerere, care nu-si gaseste o oferta pe masura in marfurile si serviciile autohtone. In plus, majorarile salariale si dezvoltarea creditului neguvernamental au condus la cresterea inregistrata in ultima vreme. Pe de alta parte, dezvoltarea economica a fost foarte lenta.
Concret, pe parcursul anului ce tocmai a trecut, tarifele la servicii au avut cea mai mare pondere in cosul inflationist, tarifele acestora majorandu-se cu 13,1%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 9,8%, iar cele ale produselor alimentare cu 5,7%.
In schimb, in ultima luna a anului lucrurile au luat o alta turnura, marfurile alimentare fiind cele care au alimentat cel mai mult inflatia, preturile lor fiind mai mari fata de luna precedenta cu 1,1%, in timp ce serviciile s-au scumpit cu numai 0,3%, iar marfurile nealimentare cu 0,2%.

Cele mai citite

Guvernul suplimentează bugetul Ministerului Agriculturii cu 2 miliarde de euro pentru despăgubirile cauzate de secetă

Guvernul a decis să aloce un fond suplimentar de 2 miliarde de euro pentru Ministerul Agriculturii, destinată acoperirii pagubelor produse de secetă, potrivit unui...

De ce să optezi pentru tablă metalică? Montaj profesionist și avantaje pe termen lung

Când te gândești la acoperișul casei tale, știi sigur că vrei ceva care să reziste mult și bine, dar să arate și cum trebuie....

Indicele ROBOR la 3 luni stagnează la 5,55%, în ciuda reducerilor de dobândă ale BNR

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 5,55%, în timp ce ROBOR la...
Ultima oră
Pe aceeași temă