8.4 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăJudeţele fruntaşe la bani europeni

Judeţele fruntaşe la bani europeni

Institutul de Politici Publice a făcut o analiză a absorbţiei fondurilor UE în perioada 2008-2011 în mai multe programe operaţionale. Judeţul ce a absorbit cei mai mulţi bani e Suceava, în timp ce Iaşiul conduce în clasamentul primăriilor.

 

Atragerea fondurilor europene de către consiliile judeţene şi primăriile din România s-a făcut în bună măsură fără o prioritizare a proiectelor, cu supraestimarea posi­bi­lităţilor locale pentru asigurarea cofinanţării, arată un raport dat ieri publicităţii de către Institutul de Politici Publice. Documentul analizează  capacitatea şi implicarea administraţiei publice locale în absorbţia durabilă a  banilor europeni pentru modernizarea şi dezvoltarea comunităţilor din România.

În medie, în perioada 2008-2011 un consiliu judeţean din România a accesat 174,5 milioane lei, adică aproximativ 41,2 milioane de euro din fonduri structurale. Pe primele locuri în acest clasament se găsesc judeţele Suceava, cu 78,3 milioane euro accesate, Sălaj, cu 73,51 milioane euro, şi Ilfov, cu 66,54 milioane euro. Ultimele locuri sunt ocupare de Ialomiţa, cu 8,51 milioane euro, Alba, cu 9,57 milioane euro, şi Satu Mare, cu 17,49 milioane euro. Cei mai mulţi bani la nivelul primăriilor din oraşele reşedinţe de judeţ au fost cheltuiţi de Iaşi, anume 75,1 milioane euro, Oradea (72,93 milioane euro) şi Târgovişte (68,26 milioane euro). Municipiul Giurgiu nu a reuşit atragerea nici unui euro, arată datele IPP.  La nivelul Capitalei, sectorul care a atras cele mai multe fonduri este sectorul 2, cu peste 4 milioane de euro. Sectorul 5 nu are nici un proiect finanţat din fonduri structurale. 

Capitala a reuşit să obţină  proiecte  din  fonduri structurale în sumă de 13,3 milioane  euro. Sectoarele   municipiului  Bucureşti  şi primăria  Capitalei au atras în perioada 2008-2011 61,13 milioane de euro.

Cauzele absorbţiei slabe

Gradul redus al absorbţiei are numeroase motive, arată IPP. A existat o lipsă de viziune, concretizată în absenţa unei strategii coerente de dezvoltare a proiectelor de anvergură.

Acestea au reflectat mai degrabă „interesul local” sau capacitatea anumitor firme locale de con­sul­tanţă de a convinge autorităţile locale să depună proiecte.  Au existat suprapuneri între domeniile propuse spre finanţare sau domenii rămase nefi­nan­ţate, în pofida nevoilor evidente. Un astfel de caz este infrastructura de sănătate, arată IPP.

Recomandări

Specialiştii IPP afirmă că autorităţile centrale trebuie să analizeze  această  situaţie  pentru  a aprecia  cum  anume vor fi direcţionate fondurile şi la ce dimensiune în următorul   exer­ciţiu  financiar, în special  către  cei  care au dovedit capacitate sau, dimpotrivă, calibrându-şi eforturile faţă de autorităţile ce nu s-au descurcat în atragerea   de  fonduri.  

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Traian Băsescu spune că Rusia nu va risca folosirea armelor nucleare

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, cât și...

Virgil Guran(PNL): Chiar atât de proşti ne credeţi, că mergem să comandăm o manea?

Vicepreşedintele PNL Virgil Guran, lider al filialei liberale din Dâmboviţa, a declarat miercuri, la o întâlnire electorală la Târgovişte, că PNL nu a comandat...

SUA și-ar putea redeschide joi ambasada de la Kiev

Statele Unite se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să revină la operaţiunile normale joi după o alertă de securitate, le-a declarat miercuri reporterilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă