Specialisti in HR sunt de parere ca, pentru a da randament cat mai mare, trebuie imbinate ambele aspecte.
Mai mult de opt ore sunt alocate, macar cinci zile pe saptamana, serviciului. De aceea alegerea unui loc de munca unde sa va simtiti si bine este foarte importanta. Experti in resurse umane spun ca este esential sa va placa jobul pe care l-ati ales. In caz contrar, sustin acestia, veti fi mereu nemultumit. Daca la acest aspect se adauga si un salariu mic, atunci, categoric, frustrarile vor fi tot mai mari, iar rezultatele profesionale nu vor fi pe masura asteptarilor angajatorului. Randamentul va fi scazut, iar stresul crescut, ceea ce va va dauna si fizic, si profesional.
Pe de alta parte, in situatia in care va place jobul pe care il aveti, spune Vivien Untaru, director general al companiei Von Consulting, specializata in training si recrutare, sansele de obtinere a performantelor sunt mult mai ridicate.
Pericolul lacomiei
Magda Negru, din Piatra-Neamt, a profesat ca inginer textilist o lunga perioada, insa nu castiga atat cat ar fi vrut. De aceea ea a decis sa renunte la post si sa devina agent de vanzari, unde salariul, daca munceste "pe branci", poate sa fie dublu. "Abia dupa de ce am inceput sa lucrez in vanzari am realizat ce mult imi placea domeniul textile. Primele luni insa m-am bucurat de schimbare, pentru ca aveam bani multi. Acum nu mi se mai pare asa o realizare o leafa mare, mai ales ca nu vin cu placere la serviciu. Ma voi reintoarce in textile, insa astept sa se iveasca un post pentru mine", spune Magda, dezamagita ca s-a "lacomit la bani".
Expertii atrag insa atentia asupra importantei venitului obtinut. Daca acesta nu ajunge pentru un trai decent, atunci veti fi frustrat, iar consecintele vor fi aceleasi ca si in cazul in care nu va place ceea ce faceti. "Ideal este sa gasiti jobul care imbina ambele aspecte", spune Mihaela Lefter, specialist in resurse umane la Skill Team.
Din pacate, atunci cand nu exista foarte multe optiuni, multi aleg luand in calcul doar criteriul financiar. "Exista foarte multi absolventi de limbi straine sau chimie care nu ar alege niciodata calea profesoratului pentru ca este prost platita, desi pentru multi a fost visul copilariei sa stea intr-o sala de clasa si sa ii invete pe ceilalti", exemplifica Vivien Untaru.
Criterii esentiale de alegere
Pentru a va simti bine la serviciu, dar si pentru a avea un venit decent, ar trebui ca, in alegerea jobului, sa tineti cont de cateva criterii esentiale. "Intrebati-va in ce masura stiti sa va faceti treaba si daca aveti competente pentru jobul respectiv. Totodata, in cazul in care mediul profesional nu este bun, compania nu vi se pare potrivita pentru dumneavoastra, nu aveti de ce sa va duceti acolo", este de parere business-coach-ul Alin Ghizasan.
El spune ca trebuie sa luati in calcul, neaparat, si factorul financiar. "Conteaza mult sa stiti, inca de la interviul de angajare, daca exista un sistem prin care compania va plateste mai mult in cazul in care munciti suplimentar, daca firma are polititici salariale de personal si daca exista planuri de avansare in cariera", mai spune Alin Ghizasan.
Doar pentru perioade scurte
De regula, persoanele care au suferit din cauza lipsurilor materiale sau care se afla in impasuri financiare aleg un job foarte banos, chiar daca acesta nu le reprezinta si nu le atrage. Ideal ar fi ca acest job sa fie unul doar "de compromis", pentru o perioada scurta, dupa care sa va indreptati rapid catre ceea ce va place de fapt si unde va va fi foarte usor sa progresati si, evident, sa va cresteti, in timp, si veniturile. O alternativa la jobul de compromis este antreprenoriatul. Este caracteristic celor care isi doresc cu tot dinadinsul sa faca ceea ce le place.
Sursa: experti din resurse umane